Başbakan görüşmeci olarak mı dönecek?

Yayın Tarihi: 14/05/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Başbakan İrsen Küçük'ün ABD ziyareti Amerika'ya gezmeye gitti şeklinde yorumlanmasını saf ya da naif bir yorum olarak değil birileri tarafından maksatlı yazılmış yazılar olarak değerlendiriyorum. Ya da bu gezinin faturası ne kadar diye soru soran gazetelerin tavırlarını da naif bulmuyorum. Ne kadar ilginçtir ki sol görüşün belli kesimleri statükoyla işbirliği yapabiliyor zaman zaman. Sözüm ona bunlar çözüm barış deyince mangalda kül bırakmayanlar.

Başbakan İrsen Küçük ile Amerika seyahati hemen öncesi değil 2 gün evvelinde biraraya geldik ve mlaum konu genel sekreterlik seçimiydi. Çok şükür ki İrsen beyin gazetecilerle diyaloğu iyi. Örneğin Ana muhalefet partisi başkanından tutun da bazı muhalefet parti başkanlarına hatta Cumhurbaşkanına kadar birçok gazeteciye kırgınlıkları ve mesafeleri vardır. Ama İrsen beyin öyle huyları yok. Fikrinizi ya da yanlış bulduğunuzu her istediğinizde ifade edebiliyorsunuz. Kaale alır ya da almaz ama dinler ve gözönünde bulundurur.

Çok fazla eleştiren gazetecilerinde arka planlarını iyi bilenlerdenim. Neyse konumuz bu değil.

Çok önemli bir ayrıntıyı kaçırıyor herkes; İrsen beyin Amerika ziyareti toplum temsilcisi olmasa da toplum temsilcisi olma adına atılmış ve kelime anlamıyla Ankara tarafından güçlendirilmiş bir ziyarettir. Bunu bir şey bildiğimden yazmıyorum; süreci uzun süredir iyi gözlemlediğimden bunu çok rahat anlayabiliyorum.

Tabii Başbakan Küçük'ün ABD ziyareti öncesinde yaptığı basın açıklamasını da göz önünde bulundurursak Amerika dönüşü görüşmecide bir değişiklik olabileceğine inanıyorum ben.

BM toplum lideri sıffatı taşımayan birini kabul etmez, bu mümkün değil diyorlarsa da Rum tarafının görüşmeci olarak bir başkasını hazırladığını biliyoruz. Hazırlamasa da Hükümet istediği herhangi birini "bu benim görüşmecimdir" deyip görevlendirebilir. BM de paşa paşa kabul eder.

Kıbrıs'ta her an olası bir çözüm olabilir; zira devletlerin ortak çıkarları uzun yıllardan sonra ilk kez bu kadar yakın örtüşmeye başladı ve bu çözümü İrsen Küçük'e yaptırabilirler.

Bunu olasılık dışı ya da uzak bir olay olarak görmeyin. Türkiye Hükümetinin KKTC'de şu an için en güvendiği ve tek desteklediği adam İrsen Küçük. Bu hoşunuza gider gitmez, bu ayrı konu ama şu an ki tablo böyle. Nasıl ki zamanında İkinci Cumhurbaşkanı Talat'ın önünü açan her daim Türkiye idi. Evet Talat'ın da uluslar arası arena bağlantıları vardı ancak birçok alanda önünü açan kelime anlamıyla Türkiye olmuştur.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika ve İngiltere üzerinde inanılmaz olumlu bir imajı var. Zaten Tayyip beyin Merkel ile zaman zaman takışmasının asıl sebebi de budur. Günahıyla sevabıyla ABD Başkanı Obama'dan birçok şeyi rica edebilecek bir Başbakanı var Türkiye'nin. Bu devletlerarası siyasette önemlidir.

Kıbrıs'taki çözümü hala Amerika ile İngiltere asıl erk olarak yönetiyor olsa da artık Türkiye aktif Yunanistan da pasif birer aktördür.

Fotoğraftaki parçaları doğru birleştirirsek önümüzdeki altı ayın çözümle sonuçlanabilme ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu çözümü İrsen Küçük'e yaptırabileceklerini kuvvetle muhtemel düşünebiliriz.

Bu nedenle ben İrsen beyin Amerika ziyaretini naif, masum ve sırf Türk yürüyüşüne katılsın diye gitttiği bir ziyaret olarak görmüyorum.

Dahası bakalım dönüşü kiminle direkt olarak yapacak o da ayrı bir konu.

****************

LTB SINIFTA KALDI

Şimdi herşeyi kabullendik, belediyenin parası yok asfalt dökemez, yol tamir edemez. Lefkoşa da yolda araba sürmek gerçekten eziyet. Ama belediye para bulunca bir çaresine bakacak, çöpler toplanıyor iyi kötü o da tamam. Birkaç gündür yağmur yağıyor, dün de yağdı. Kardeşim birkaç tanker gönderip ana yollardaki, sanayi bölgesindeki suları çektirmek yok mu? Bu da mı para istiyor? LTB'nin bu işi yapacak aracı var, varsayalım ki yok diğer belediyelerden yardım alınabilirdi. Lefkoşanın dün heryerinde aşırı su birikintileri vardı. LTB sınıfta kaldı klasik ve çirkin bir başlık ama bazı şeyler parasız da olabiliyor.

****************

NECDET NUMAN'IN TELEFONLAR KAPALI

UBP'nin çiçeği burnunda genel sekreteri Necdet Numan; göreve gelmesinin ardından biraz rahatsız olmuş diye duydum eğer doğruysa geçmiş olsun. Telefonları günlerdir kapalı Necdet başkanın; hayırlısı olsun demek için arayan hiç kimse ulaşamıyormuş. Kötü bir huy peşinen söyleyim..

***************

ALİHANIN GÖBEĞİ ŞİŞTİ

Sevgili Alihan Pehlivan dün katıldığı bir televizyon programında Özdemir Tokel'e hayli iltifat etmişsin, Tokel dahi bu iltifatlara şaşırıp mesaj atmış sana; yeni parti kurma işleri diye duydum; ne iş? Yeniliklere açığız dabu ülkede yeni kurulan hiçbirşeyin ömrü uzun olmuyor.

Orman Dairesi Müdürü İrfan Demir'le de geçtiğimiz akşam kebap havası yapmışsınız, köftelerin çoğunu sen yemişsin yine.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.