Talat hala revaçta

Yayın Tarihi: 31/05/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
En nihayet erken seçim tarihi belli; 28 temmuzda dananın kuyruğu kopacak. Senaryoların bini bir para, kim kaç vekil çıkarır diye yorumlamak çok zor, bunu yazan çizen arkadaşlar var ama daha vekiller belli değil. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ikinci Cumhurbaşkanı Talat'ın arasındaki tansiyon yükseldi. Seçim safhına girdik ya aslında her ikisinin seçimi değil gibi gözükse de erken seçime her iki lider de müdahil.

Fakat burada bir sorun var. Sn Talat en nihayet CTP'nin seçimlerden başarılı çıkmasını istiyor. CTP büyük iktidar ortağı olursa haliyle tarih tekerrür edecek ve Talat'ın yeniden saraya taşınma şansı yükselecek. Bana göre Talat her halükarda yine saraya taşınacak. Çünkü buna hem yaşı hem de pozisyonu müsait. Tabii o güne kadar daha iyi bir aday çıkmazsa.

Daha iyi bir aday çıksa dahi Talat'ın yine şansı yüksek çünkü hem Ankara hem de o günkü hükümet bunu destekleyecek diye düşünüyorum. İşte bunu biraz kurcalayalım.

EROĞLU STABİLDEN ÖTEYE GİDEMEDİ

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Talat'tan daha başarılı bir müzakere süreci götürmeyeceğini hepimiz biliyorduk. Zaten kimse bunu Sn eroğlu'ndan beklemiyordu ama en azından KKTC'nin tanıtılması ya da çözüm yönünde lobilerin fazlalaşması sağlanabilirdi. Ne yazık ki bunlar da olmadı. Bu nedenle Derviş bey ne müzakere süreci adına ne de lobicilik adına bir performans sergileyemedi.

Sn Eroğlu'nun çözüm istememesini anlayabilirim. Neticede istemek zorunda değil. Muhafazakar ve milliyetçi bir lider. Sonuna kadar eleştirebiliriz kendisini ama kınayamayız, bu onun tercihi, halk da seçmiş görev vermiş. Şimdi böyle bir liderden çözüm gerçekleştirmesini beklemek ancak saflık olur ancak Derviş bey neden KKTC'nin tanıtılması ya da daha iyi anlaşılabilmesi için girişken lobicilik yapmadı. Pek ala Türkiye'den bu yönde kaynak bulabilirdi.

Zaman zaman düşünürüm ve buna hiçbir anlam veremem. Kıbrıs konusunun daha iyi anlatılması adına da hiçbir heyecanı olmadı. UBP'nin iç meselelerine harcadığı enerjiyi Kıbrıs konusuna harcasaydı çok daha başarılı ve yeniden seçilme şansı olan bir lider olurdu bence.

Gerçi önünde hala zaman var.

TALAT HALA REVAÇTA

Talat, Eroğlu'na UBP adına yaptığı eleştirilerden ötürü sonuna kadar doğru ama Talat'a da baktığımızda kendisi de CTP'nin içine direkt olarak müdahale ediyor. Talat ile Eroğlu'nun farkı var tabii, Talat bu işi sessiz sedasız yapıyor ama Derviş bey aşikar ve zarar verecek şekilde.

Talat'ın görev süresince çizmiş olduğu saygın ve çözüm arayışındaki lider imajı, Türkiye ile önemli dünya devlet liderlerinin de ilgisini topladı. Bu nedenle Talat'ın toplum içinde hala yıpranmamış bir imajı var. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı seçimleri geldiğinde Talat kazanması daha muhtemel bir adaydır.

Tabii son başkanlık seçiminde Eroğlu'nun arkasında hem UBP hem de DP'nin desteği vardı ; şimdi ise sadece DP'nin desteği var, tabii Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar DP diye bir parti kalırsa.

EROĞLU ARTIK UBP DESTEĞİNİ KAYBETTİ

UBP içinde yaşanan son olaylardan sonra UBP'nin almış olduğu darbenin faturası günün sonunda Sn Eroğlu'na çıkacak. Tabii Cumhurbaşkanlığı seçimleri gelinceye kadar Eroğlu yeniden UBP'ye hakim olmayı başarmazsa. Ben ihtimal vermiyorum; öyle görüyorum ki UBP ile Eroğlu'nun yolları artık ayrıldı.

Hala anlam vermekte zorlanıyorum, Derviş bey nasıl oldu da muhaliflerin UBP'yi hükümetten düşürmelerine ses çıkarmadı, izin verdi ve belki de yardımcı oldu. İnanın ki hala buna inanmak bana zor geliyor.

Talat birkaç gün önce UBP-CTP hükümetinin olasılığından bahsetti.

Sn Eroğlu'nun DP ile girmiş oldu bu maceraya karşılık Talat da UBP-CTP ittifakının işaretini verdi. UBP'nin muhtemelen birinci parti çıkacağını hepimiz biliyoruz, UBP-CTP güçlü bir koalisyon ortaklığına gidip diğer partilerin hükümet dışı kalmasını ve güçsüzleşmesini sağlayabilirler.

UBP-CTP hükümeti istikrarlı şekilde devam eder Talat'da bu iki partinin desteğiyle yeniden Saray'ın yolunu tutar.

Siyasette olmaz demeyin, bugünü gördükten sonra herşey olur.

****************

EKŞİCİ EN GÖZDE ADAYLARDAN BİRİ

Sevgili dostum Derviş Ekşici, UBP'den Gazimağusa'da aday olmaya hazırlanıyormuşsun. Çok derin çalışmalar içine girdiğini de duydum. Hayırlısı olsun, uzun zamandır bunu istediğini biliyoruz. Dahası iyi bir sıralamadan gireceğini de duydum, peki terlemeye hazır mısın?

*************

TANSEL DE İSKELE'DEN ADAY

Tarım ve Orman Dairesi Müdürü İrfan Tansel de İskele'de UBP'den aday olmaya hazırlanıyor. Bölgede güçlü ittifaklara gittiğinizi duyduk. Hatta beklenmedik bir oy almanız dahi bekleniyormuş. UBP'nin geleneğini iyi bilenlerdensiniz, işi sıkı tutmanız lazım.

*************

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları