Ankara'dan anlamlı uyarı

Yayın Tarihi: 02/07/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Mesajı doğru almak lazım tabii. Dün kelime anlamıyla maaş komedisi yaşandı. Önce maaşların % 60'ı sonrasında da geri kalanı yattı. Başbakan Siber maaş ödemesi konusunda dahi net bir tavır ortaya koyamadı çünkü ne olacağını kendisi de kestiremedi. Eldeki avuçtaki parayla maaşların bir kısmı ödendi, sonrasında Para serbest bırakılınca maaşların geri kalanı ödenebildi. Peki dünkü durumu nasıl değerlendirmek lazım?

Nasıl okumak lazım fotoğrafı? Dün de bu konuyu derinlemesine izah ettim. Bu yalnızca güvensizlikten ileri gelmiyor aynı zamanda Ankara çalışmak istediği partinin adını veriyor dolaylı olarak. Hakkı mıdır? Evet hakkıdır. Türkiye bu ülkenin sahibi değildir kesinlikle ama hamisidir. Bunu iyi anlamak doğru idrak etmek lazım.

Peki para serbest bırakılmasaydı Hükümet maaş ödeyebilir miydi? Hayır. Bunu hiçbir hükümet yapamazdı. Peki neden Ankara böyle bir gecikme olmasına izin verdi, neden hükümeti daha doğrusu CTP hükümetini bir silkeledi?

Bu sorulara korkmadan çekinmeden cevap vermek lazım. Korkmadan çekinmeden yazmak lazım.

Herkes kafayı bozmuş ekonomik programla; ekonomik programın gerekliliğini anlatmak lazım, neden ihtiyacımız olan bir program olduğunu anlatmak lazım. Önemini bu halk öğrenmeli, bunu bir yom etme planı gibi görmemeli. Bunu böyle göstermeye çalışanlar var.

CTP BU AÇIKLAMALARLA ZORA GİRİYOR

Ömer Kalyoncu ile zaman zaman ters düşsek dahi ciddi bulduğum siyasetçilerden biridir ama son günlerde yaptığı açıklamalar CTP'yi sadece zora sokmaya yarıyor. Netice itibarıyla Kalyoncu'nun yaptığı açıklamalar CTP'yi doğrudan bağlıyor, dahası CTP adına yapılan ve CTP bu düşüncededir anlamına kaçan açıklamalar sınıfına giriyor. Örneğin Ömer bey hala "protokole uyacağız demedim revizyon şart" diye bir açıklama yaptı. Ankara ile Lefkoşa arasında imzalanan ekonomik programlar üç yılda bir yapılır ve bu programlar üzerinde oldukça iyi çalışıldıktan sonra, olgunlaştıktan sonra altına imza konur. Bu nedenle ekonomik programı revize etmek diye bir kavram söz konusu olamaz.

Buna en büyük cevap maaş ödemelerinde sağlanan gecikmeyle verildi.

Hepimiz biliyoruz ki Sn Kalyoncu CTP kurultayında adaydır ve sanırım yaptığı bu açıklamalar CTP Genel başkanı edasındadır. Kınamıyorum tabii çünkü bu ihtimale de yakın bir adaydır. Kalyoncu CTP'nin birinci parti çıkacağına inanç belirterek Ercan havalimanının özelleştirilmesinin yeniden gözden geçirilip revize edileceğini anlatıyor.

Burada Ankara'ya açık bir mesaj var gibi.

Tabii Ankara Hükümeti'nin buradaki temsilcisi Büyükelçi Akça'nın da bu konulara açıklık getirmesi zaruri olacak yakında "iki ülke arasında imzalanan ekonomik protokol değişir mi?, revizyona açık mıdır?, bunun artıları ne olur eksileri ne olur?".

Kamuoyunun bu açıklamalara ihtiyaç duymasının en önemli nedeni de Ankara'nın hangi hükümet gelirse gelsin Kıbrıs Türk halkının refahının yanında olup olmadığına olan inancının sarsılmamasında yatar.

Zira bu ülke acemi hükümetlerin eline de düştü; bunları unutmamak lazım. 2009'da Ankara tarafından gerekli destek sağlanmasaydı dibe vurma kaçınılmaz olacaktı.

*****************

ATUN BİRAZ SIKINTILI MI?

Gazimağusa bölgesinde en popüler aday olarak gördüğümüz ve UBP adayları arasında seçimi birincilikle sonuçlandırmasını beklediğimiz adaylardan biri de Sunat Atun. Yalnız duyduğuma göre bugünler de biraz moral bozukluğunuz varmış, bir kahve ısmarlamıyorsunuz ki derdinize ortak olalım

***********

DP-UG'DEN BÜYÜK İTTİFAK

Açıkçası UBP'den transfer edilen sekiz vekilin DP'nin diğer adayları arasında rahatsızlık yarattığını ısrarla yazmıştım. Hala aynı noktadayım ancak Demokrat Parti bunu Lefkoşa'da yenmiş anlaşılan. Güvenilir kaynaklardan duyduğuma göre Mustafa Arabacıoğlu, Hasan Taçoy ve Zorlu Töre birlikte köy köy geziyormuş. Oldukça iyi bir dayanışma içindeymişler. Gurur verici bir durum tabii. Yalnız anlamadığım bir şey var; acaba Sn Arabacıoğlu o sarsılmaz ilkelerinden ödün mü verdi? Yani DP'nin Lefkoşa'daki oyu belli; dört popüler vekil adaydan en az biri seçilmeyecek; bu Arabacıoğlu mu olacak yoksa Serdar Denktaş mı? Belki de Serdar bey listelerinde yoktur. Ne dersiniz?

***************

AYGIN MI HARMANCI MI SORUMLU?

Günlerdir okurlarımdan bu konuyu kaleme almam için talep alıyorum.Girne kale arkası aylardır veran halde. Turizm sektörünün en canlı olduğu dönemde Girne Kalesinin arkasında yol kelime anlamıyla kullanılamaz halde. Bölgedeki işletmeciler son derece şikayetçi. Konuyla ilgilenen Girne Belediyesi ise Başkan Sümer Aygın'a yok Turizm Bakanlığı ise Bakan Harmancı'ya sesleniyorum. Bir an evvel ortaklaşa kale arkasına bir el atın. Turistleri doğrudan liman restoranlarına bağlayan o yolu artık tamir edin. Külliyet çukur ve toprak halde duruyor.

*************

TATAR'IN KREDİ KARTI DURUMU NE?

Maliye eski Bakanı Ersin Tatar dün bir basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulundu ve şimdiki Maliye Bakanı Mungan'ı eleştirdi. Son derece mantıklı bir basın toplantısı olduama geçtiğimiz gün yaptığı şu kredi kartı esprisi yine onu bu yönüyle gündem yaptı. Koca röportajdan bir tek bunu alıp çıkardılar. Şaka bir yana kredi kartı borcunuz ne olacak? Sanırım vekil maaşları henüz ödenmedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları