Üstel "Turizmi iki katı büyüttük"

Yayın Tarihi: 08/07/13 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
** Üstel "Ülkede Hollandalı turiste hiç rastlanmazdı. Bizim dönemimizde özellikle 2012 yılında ülkeye 20 bin Hollandalı turist geldi. 2013'te bu rakamı 30 bine çıkardık. Hollandalı turist sayısında ilk kez Güney Kıbrıs'ı geçtik. Almanya'dan geçen yıl 22 bin turist ağırladık. Yaptığımız çalışmalar sayesinde 2013'te bu rakamı 40 bine yaklaştırdık".

**Üstel "Geceleme sayısı 1.3 milyondan 2.7 milyona çıktı. Bütün bu rakamlar KKTC'nin turizmde, son 10 yılda bütün rakamları ikiye katladığını gösteriyor".

UBP Girne Milletvekili, Turizm Eski Bakanı Ünal Üstel ile dün bir araya gelip sıcaklara çok yakalanmadan bir sabah kahvesi içtik. Bir şeyleri değil birçok şeyi başarmanın ancak kendisine yapılan bazı haksız eleştirileri uzun uzadıya . konuştuğumuz bir sohbet oldu bu.

Ünal bey ile ilgili iltifatvari sözler yazacak değilim. Sadece bakanlığı süresince yaptıklarını kendi dilinden vermeyi daha yerinde buldum. Zira uzun uzun övünce yalaka diyorlar.

Bir insanın başarısını anlatmak bu ülkede günahtır, varsa bir yanlışı onu sayıp dökeceksiniz. Daha makbuldür.

Bizim Kıbrıslı Türkü alıp porche fabrikasına götürüp de tüm gün orada bırakırsanız, akşam yemeğinde porcheler nasıldı diye sorduğunuzda "ne bileyim vallahi ben benim japon arabacığını tercih ederim, biz de yol mu var zaten, püü benzin mi yetişir bunlara" diyecektir size. Bunu demek yerine "keşke yollar geniş, güvenli olsa da Kıbrıs'ta da sürsek" demez ama.

Genel olarak biz de güzeli takdir etmek yerleşmiş bir kültür değildir. Öyle insanlara rastladım ki "sence nasıl olmuş" diye sorduğumda "hayır, daha iyi olabilirdi" demiştir.

Doğrudan olumsuz ..

İşte Ünal Üstel'e de şu sıralar yapılan bu. Muhalefet grupları fırsat bulsa adamı alıp asacaklar. Daha kötü Turizm Bakanı daha pis bir çevre bakanı olamazdı deme noktasına gelen gazeteciler ya da siyasiler var.

Ama gelin görün ki şu an tüm oteller dolu, tüm kiralık arabalar turistlere kiralanmış durumda ve taksiciler oldukça yoğun bir şekilde çalışıyor.

Turizm bölgelerinde şahsi evlerin çoğu kiralanmış bile.

Şimdi bu Ünal Üstel ve ekibinin başarısı değilse kimin başarısıdır?

Üstel istatistiki verileri aktarırken resmi belgeleri de göstermeyi ihmal etmedi..

"KKTC tarihinde 1 milyon turist hedefi, ilk kez UBP iktidarı döneminde ortaya kondu. 2012 yılında otellerimizde 630 bin civarı ziyaretçi konakladı. Bu sene ise 700 bin ziyaretçiye çıkardık. 2014'te bir milyon yatak hedefi koyduk. Halkımızdan alacağımız destekle bu hedefe ulaşacağız.

Otellerin 2013 haziran ayı doluluk oranı ortalaması yüzde 65 oldu.

Doluluk oranlarında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,3, bir önceki aya göre ise yüzde 22,6 düzeyinde artış görüldü

5 yıldızlı büyük otellerin doluluk oranı Haziran 2013 ayında yüzde 75 oldu. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 oranında bir artış, bir önceki aya göre ise yüzde 25 artış yaşandı.

5 yıldızlı oteller dışında kalan küçük otellerin doluluk oranı ise yüzde 56 olurken, bu da geçen yılın aynı ayına göre dolulukta yüzde 14,3, bir önceki aya göre bakıldığında ise yüzde 24,4 artış gösterdi

2012 rakamlarına göre KKTC'ye gelen turist sayısı 1 milyon 166 bin kişi…

Programa başladığımızda üçüncü ülkelerden gelenlerin sayısı çok daha düşüktü, 100 bin civarındaydı, neredeyse iki katından fazla rakama ulaştık.

Turizmi 12 aya çıkarma hedefinde adım adım ilerledik ve bu konuda önemli mesafeler kat ettik.

Kış aylarında da ülkeye turist çekmeyi başardık

Bizden önce yurtdışında 5 - 6 fuara katılını yordu. Biz 30 fuara katıldık. Geçmişte KKTC'ye fuarlarda yer vermiyorlardı. Şimdi durum tersine döndü.

KKTC, ambargo ve izolasyon altında olmasına rağmen yılmadan ve bıkmadan Avrupa'da hem bu ambargoyu kırmak hem de daha fazla turist almak amacıyla bu ülkelerdeki fuarlara katıldık

"0 CAHRTERDEN 17 CHARTER'E"

"Charter seferleri başlattık. İlk kez Avrupa'dan charter seferler düzenledik. Charter seferleri 11, 12, derken 17'ye çıkardık. Almanya'dan, Rusya'dan, Hollanda'dan İskandinav ülkelerinden, İran'dan….

Türkiye kaynaklarıyla uyguladığımız teşvik sistemiyle 13 farklı destinasyondan charter seferler başlattık. Böylece Kuzey Kıbrıs turistik bir destinasyon olarak tanınmaya başladı ve ülkeyi ziyaret eden yabancı turist sayısında önemli artışlar sağladık. Yoğun çalışmalarımız neticesinde KKTC'nin turizm gelirleri 700 milyon dolarlar seviyesine ulaştı. Kişi başına harcama da 600 dolar seviyelerinde.

Gerek harcamayı, gerekse toplam geliri artırmak için, şu anda yürütülen 3 yıllık programın bitiminden sonra yeni bir program devreye girecek. Şimdi KKTC, ülke tanıtımı açın 30 fuara katılabiliyor ancak bu daha da artacak.

Son 10 yılın rakamlarına bakıldığında nereden nereye gelindiği görülüyor. 2003 yılında Türkiye'den KKTC'ye gelen turist sayısı 340 bindi. Şimdi 904 bin. 10 yılda üçe katlandı. Aynı dönemde yabancı uyruklu turist sayısı 130 binden 262 bine çıktı, yani ikiye katlanmış. Toplamda iki kattan fazla artış oldu. Uzun zamandır düşüş gösteren İngiltere pazarını toparladık. Turizmde kaliteyi yükseltmek, turistlerin memnuniyetini artırmak için çok yönlü projeler yürüttük; Türkiye ve İngiltere'de profesyonel tanıtım kampanyaları sürdürdük"…

Ünal beyin anlatımını izlerken adeta soluk almadan anlattığını fark ettim. Başarmanın verdiği hazdı bu. Turist sayısındaki artış, hiç olmayan charterların çoğalması ve otellerdeki doluluk oranları; tüm bunları görmezden gelmek mümkün mü?

**************

HASAN UZUN BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞINA HAZIRLANIYOR

Girne'nin tanınmış işadamlarından Hasan Uzun duyduğumuza göre yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşecek belediye seçimlerinde aday olmaya hazırlanıyor. Hem UBP'den hem de Alsancak belediye başkanlığına. Mevcut belediye başkanından hayli şikayetler olduğunu duyuyorum, bölgede birçok yapılması gereken işler eksik bırakılıyormuş. Bu nedenle bölgeden Hasan Uzun'a aday olması için hayli baskı var. Hayırlısı olsun diyelim mi hasan bey?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları