Tatar "Maliyede istikrarı biz yarattık"

Yayın Tarihi: 10/07/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ile dün buluşup bir kahve içtik. Diğer deyimle eski maliye bakanı. Tabii Ersin beyi hepimiz sayfalar dolusu verdiği röportajların içinde ilginç söylemleri ile tanırız. Öyle benzetmeler yapar ki bazen sayfalar dolusu söyleşinin ötesine gider o benzetmeleri.

Ne zaman basına düşse verdiği demeçler , oturup sıkılmadan okuduğunuzda rakamlar Ersin beyin Maliye Bakanı olduğu dönemde hayli önemli işler yaptığını gösterir size. Daha önceki yazılarımda da ifade etmiştim. Bizim toplum eleştirmeye meraklıdır. Gözüne gözüne soksanız iyi giden ya da iyiye dönüştürülemeye çalışılan konuların önemini memnun kalmayanların sayısı hafife alınmayacak kadar azdır.

Ama gelin görün ki bu memlekette gırgırın ötesinde işlerde yapılıyor. Bir adamın konuşma stilini beğenmeyebilirsiniz ya da hazetmeye de bilirsiniz ama yaptığı işleri ve başarılarını yok saymak ancak cahil işi olur.

Yok mu ülke de yapılan önemli işleri iki şişe bira içip sıfırla çarpanlar? Var! Ersin Tatar en çok eleştiri alan bakanlardan ve siyasetçilerden oldu bugüne kadar. Hep konuşmalarından cımbızla tutup önemsiz benzetmelerini aldılar ve ısrarla olumsuz gündem yaratmaya çalıştılar.

Ama işte olaylar film gibi değil. Ersin Tatar Cambridge mezunu bir ekonomi duayenidir. Maliye bakanlığı döneminde yaptığı icraatlar, iç borcun kapatılması, cari açığın ciddi anlamda aşağılara çekilmesi, memur maaşlarına yapılan artışlar hep bunun göstergesidir.

Sohbetimiz esnasında saydıkça saydı verileri, rakamları peşi sıra sıraladı; nasıl bulduğunu ve nereye getirdiğini rakamları şahit göstererek anlattı.

"Mali disiplin ve bütçe disiplinin uygulandığı dönemde kaynakların sağlıklı bir şekilde, yerinde ve adaletli harcanması ile ekonomide bir takım dengeler oluşmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin "Kamu Maliyesinin Desteklenmesi" için verdiği katkı her yıl azaldığı halde yerel bütçe açığı artmamış, tam tersine azalmıştır. Gelirlerdeki artışa paralel Türkiye Cumhuriyeti'nin katkılarının reel sektör ve yatırımların artırılması ile ekonomiye önemli ölçüde kaynak aktarılmıştır.

Yerel bütçe gelirlerindeki artış hükümetimiz döneminde yüzde 40'ı bulmuştur. Sağlık için ayrılan bütçe 170 Milyon TL'den 222 Milyon TL'ye ulaşmıştır. Merkezi bütçeden eğitim için ayrılan kaynak ise 377 Milyon TL'den, 490 Milyon TL'ye artırılmıştır. Sadece bu iki sektör için sağlanan artış yüzde 30'dur.

Sosyal sigortalılarımız için ilgili daireye aktarılan kaynakta da küçümsenemeyecek miktarda artırılmıştır. Sosyal Sigortalara 4 yıllık dönemde aktarılan kaynak yüzde 43 artmıştır. Yine belediyelere aktarılan kaynak yaklaşık yüzde 100 artışla yıllık 154 Milyon TL'ye yükselmiştir".

Tatar bu anlattıklarına şahit olarak da bir tabloyu birkaç gün önce basında paylaşmıştı önemli olduğu için bende paylaşma ihtiyacı hissediyorum. Tablo ve rakamlar aleyhte yapılan eleştirileri çürütmek için Tatar'a göre önem arzediyor. Haksız da sayılmaz.

MAAŞLAR VE İLİŞKİLER

Tabii bir başka önemli nokta daha var. Daha doğrusu bu ülkenin göz ardı edile yemeyecek gerçekleri var. KKTC ekonomisi ne yazık ki hala belli ölçüde Türkiye'ye bağımlı. Tatar'ın bakanlığı dönemindeki en büyük çabası da denk bütçeyi yaratabilmekti. Belki bu seçimlerden sonra olacak. Ankara'yla ilişkilerin doğru zeminde olması, iyileştirilmesi ve ülke refahının artması da her iki ülke hükümetinin samimiyet ve dürüstlük ilkesine dayanıyor. Tatar, Ankara hükümetiyle güvenilir ve sağlam ilişkiler kurmayı başaran ender siyasetçilerden biri.

Bakınız bir geçiş hükümetinde ne sıkıntılar yaşandı; bunun sebeplerini sabaha kadar yazabiliriz ama konumuz bu değil. Ankara Hükümetinin mevcut hükümet partilerine olan güvensizliği ile ilgiliydi ödemelerin gecikmesi; işin özeti budur.

İşte bu nedenle bir ülkenin mali yapısını kurgularken karşınızdakine karşı o güveni vermeniz de gerekiyor. Türkiye gibi ciddi ülkelerin siyasilerini geçmişteki bazı hükümetler kandırmıştır, zaten geçmişteki erken seçimin en önemli faktörlerinden biri de buydu. Bu konuyu daha sonra çok geniş bir başlıkta inceleyeceğiz. İşte bu güvenin daha düne kadar sağlam zeminde olmasıdır bugünkü alıp gücünün artmasını sağlayan.

Bunu söylemek hoşuma gitmiyor ama yollarda sayısız beyaz renkte Mercedes ve bmw gördüğümde bunu alabilen kesimin memur ve işadamı kesimi olduğunu hepimiz biliyoruz.

İşte yapılması gereken refah düzeyi yerlerde sürünen vatandaşı da ayağa kaldırmak, mali başarının bir başka tarafı da bu. Umarım seçim sonrası Tatar'a bunu da başarması için bir şans verilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.