Yollar ondan soruluyor

Yayın Tarihi: 15/07/13 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

UBP Gazimağusa Milletvekili adayı ve eski ulaştırma bakanı Ersan Saner ile birkaç gün önce bir araya gelip uzun bir sohbet yaptık. Geçmiş yıllarda en çok kendisini eleştiren gazetecilerden biri olarak şunu söyleyebilirim ki artık karşımızda siyaseti öğrenmiş, bilhassa Ulaştırma Bakanı olduktan sonra ciddi anlamda hizmetler yapmış bir siyasetçi var.

Tabii bu benim gözlemim; bir siyasinin ne kadar başarılı ya da başarısız olduğunu yaptığı işleri özetler ve anlatır. Ülke insanı en çok kötü yollardan çekmiştir bugüne kadar, ulaşımsızlığı bir yana bırakın yolların kötü oluşu ve ulaşımda yaşanan sıkıntılar en büyük çilemiz olmuştur. UBP hükümetleri döneminde memleketin dört bir yanına yol inşa etme becerisini Ersan Saner gösterdi diyebiliriz.

KKTC'nin en büyük sorunlarından biri olan ulaşımdaki rahatsızlıkları Türkiye'den gerekli desteği sağlayarak önemli ölçüde aşmayıo başarmış ve bunu da ihale etmiş biri kendisi.

"2012 YILINDA 9 YOL İHALESİNE ÇIKTIK"

Ülkedeki yolların standartlarını yükseltmek için çalıştıklarını, yol güvenliğine büyük önem verdiklerini anlatan Saner, KKTC de 2012 yılında 9 yol ihalesine çıktıklarını ifade ederek ülkenin birçok yerinde yolların yenilenmesi, genişletilmesi, güvenliğinin artırılması, ışıklandırılması gibi çalışmalar yaptıklarını, bu yıl toplamda 9 proje için 115 milyon TL kaynak ayırdıklarını ifade eden Saner, bu miktarın KKTC'de yapılan ihalelerin iki katı olduğunu belirtti.

2003 yılında yoldaki araç sayısı 48 bin 374 ve bölünmüş yol miktarının 85 km olduğunu anlatan Saner, "2010 yılında yoldaki araç sayısı 137 bin 316 bölünmüş yol miktarı ise 124 km, 2012 yılında ise 156 bin 204 bölünmüş yol miktarı 187,6 km oldu. Yani 9 yılda 107 bin 830 araç trafiğe katılırken, bizim ilk 7 yılda yapmış olduğumuz bölünmüş yol miktarı 39 km oldu. Son 2 yılda tamamladığımız yol miktarı 63,5 km, ihalesi devam eden yol miktarımız 4,5 kilometrelik Metehan-Alayköy güzergahıdır" dedi.

Saner, İhale edilen toplam 4 bölünmüş yolun 19 kilometrelik Güzelyurt-Lefke bölünmüş yolu, 10 kilometrelik Alsancak-Güzelyalı bölünmüş yolu, 15 kilometrelik İskele-Bafra bölünmüş yolu ve 15 kilometrelik Lefkoşa Kuzey çevre yolu olduğunu ifade etti.

Tüm bu yolların toplam maliyeti 89 milyon 849 bin 155 TL ve 31 Aralık 2015 tarihinde bitecek.

Saner, "Toplam 75 km bölünmüş yol daha ekleyerek 4 yılda toplamda 206,5 5 km bölünmüş yol inşası başlarken, devraldığımız124 km bölünmüş yol uzunluğuna 206,5 km 4 yıl içinde ekleyerek ilkemizdeki toplam bölünmüş yol uzunluğunu 330,5 km ulaştırıp KKTC de bölünmüş yollarla gidilmeyen nokta bırakmayacağız. 2015 sonu 330,5 km yol hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"YOL GÜVENLİĞİNİ ARTIRDIK"

Yollardaki emniyet tedbirlerinin artırılması ve standartların yükseltilmesi ile ilgili yapılan çalışmaların neticesinin trafik kazalarındaki hem can hem de mal kayıplarını azaltmak olduğunu vurgulayan Saner, "Görev süremde bizler yolları bölmeye ve hayatları birleştirmeye ant içtik ve bu yolda kararlılıkla yürüdük" diye konuştu.

Gazimağusa'dan Karpaza gittiğinizde ve yine Lefkoşa'dan Güzelyurt'a gittiğinizde Ersan beyin anlattıklarını daha iyi anlıyorsunuz. Yapılacak olan çevre yollarını ve Girne-Lefkoşa arası trafiğin rahatlatılacağını da biliyoruz. Bu başlı başına bir başka proje.

Sanırım en önemlisi de Ercan havalimanının kiralanması konusu. Yeni bir modern havalimanının yapılacak olmasına birçok siyasi parti karşı çıksa da birçoğunun bu projeyi kıskandığını da tahmin edebiliyorum.

En önemlisi her kim ulaştırma bakanı olursa olsun gelecekte bu ülkeye milli bir havayolu şirketi kazandırmalı. Bu hem bir bakanın hem de bir ülkenin prestiji olacaktır.

**************

Serdar Denktaş'A SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜ

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'a geçtiğimiz gün sürpriz bir doğum günü yapmışlar. Ne kadar ilginçtir ki Denktaş'ın doğum gününde beklenmedik bir kalabalık olmuş. Kendisi bile yüzlerce insanın kendisine bu tür bir sürpriz doğum günü gerçekleştirmesine şaşırmış. Yakında yapacağınız mitingin de kalabalık olması bekleniyor diye duydum. DP-UG birinci çıkmazsa genel başkanlıktan istifa edeceğim açıklamaları da yapmaktan vazgeçin artık. Sadece kendinize ve öz partinize güvenin yeter. Siyaseti yanlışlarla süslemek yerine daha fazla doğru yapın ki insanlar peşinizden gelsin. Merkez sağın güçlü partisi olmayı değil sağda birliği sağlamaya bakın. İşte o zaman bilinçaltında yatan hayalleriniz gerçek olur.

****************

"DEVAM"

UBP Gazimağusa adayı Turgay Avcı'da geçtiğimiz gün doğum gününü kutladı; kızı ve oğluyla duygusal bir fotoğraf paylaşmışsınız.Oldukça mutlu ve umutlu gördüm sizi. Bu toplumun özlediği ve sahip olmak istediği vekil adaylardan biri olduğunuzu birçok kesim kanıksadı ve teslim ediyor. Churchill'in dediği gibi "devam"…

*************

MESELE MUMU YAKMAK USTA

Genelde yaz tatili geldiğinde akademik hayat sakinleşir hatta durur. Yakın Doğu Üniversitesi'nde ters giden bir şeyler var. Sanki uzun süredir beklenen doğum yaz aylarına denk gelmiş gibi. YDÜ'ye verilen uluslar arası anda ün yapmış ödüller, yapılan davetler, işte geçtiğimiz gün Kazakistan'ın en iyi 16 üniversitesi ile imzalanan protokol; hep bunlar uzun yağmurlar sonrasında en nihayet olgunlaşmış buğday tarlalarının yeşermesi gibi. Ne alınan ödüllerde ne de yapılan icraatlarda benim aklım; YDÜ'nün elde etmiş olduğu bu başarılar zinciri iyi güzel hoş da ama benim için başka şeyleri ifade ediyor tüm bu yaşananlar. Toplum ne kadar yaşamaktan vazgeçmeye yüz tutsa da ne kadar yorulsa da inanmaktan devletine ve yarınlarına; Suat Günsel bir kibrit çakıyor tüm bu yalnızlıklara. Bunu bir Kıbrıslı Türk yapıyor hem de ne kıskançlıklara inat; sanırım topluma düşen Suat hocanın elindeki kibriti alıp mumu yakmak. Ama bunu da liderler yapar işte.

**************

EKŞİCİ'NİN ŞANSI VAR AMA

UBP Gazimağusa Milletvekili adayı Derviş Ekşici, genç bir aday olmanın verdiği heyecan ve umutla seçimi göğüslemeye çalışıyor. Başka adaylar gibi ne serveti ne vaatleri var. Tabii bu Derviş kardeşimizi yalnız ve değersiz kılmıyor toplum önünde. Medyayı gerektiği gibi kullanamadığı görüyorum; bu da bir öz eleştiri olsun. Gerçekten kazanmasını istediğim adaylardan biri. Kapı kapı gezince adaylar sanıyor ki oy topluyor; değil mesele kendini anlatabilmekte.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.