Yeni hükümet Cumhurbaşkanı seçecek… Ona göre!

Yayın Tarihi: 06/08/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Bu hayatta ne mümkün değil diye geçirdim aklımdan yazının başlığını atarken. Dün bir meslektaşımla bir insan ömrüne nelerin sığabileceğini konuştuk ve ben ikinci dünya savaşı örneğini verdim. Düşünsenize yıllarca savaşla burun buruna savaşan bir Kıbrıs Türkü var ikinci dünya savaşında. Mesela benim bir dedem Almanya'da esir düşmüş, diğeri Girit'te saklanmak zorunda kalmış. Daha binlerce örneği var böyle.

İkinci dünya savaşının ardından, Kıbrıs Cumhuriyeti, savaşlar, 1974'ü yaşamış; Kore ve Vietnam savaşlarına tanıklık etmiş. Yani bir ömür ne kadar kısa sürerse sürsün en olmadık olaylar, sıkıntılar, felaketler, aşklar, evlilikler ve daha nice şeyler. Yani bir hayat kısadır ama en olmadık olaylar hayatınıza girer.

Bu örneği niye verdim; CTP'nin tabanı UBP'yi kabul etmez; yok UBP'nin tabanı kabul etmez. Nereden çıktı bu saçmalık? Yok öyle bir şey. Her ikisinin de tabanı kabul eder. Neden DP ile CTP hükümet kurabilir de UBP ile kuramaz?

Talat'ın açıklamasını okudum ve son derece mantıklı buldum yorulmalarını. UBP artık eski UBP değil, çok başka ve yeni bir UBP var ortada. Tabii yalnızca gerçekleşecek kurultay için geçerli değil. Kim parti başkanı seçilirse seçilsin ve Başbakan olsun Ankara'nın hassasiyetlerini göz ardı edebilme durumu yok.

Durumu ve yakın geleceği bir analiz edelim.

EROĞLU'NUN CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN UBP-DP-TDP

Eğer UBP-DP kurulursa TDP de muhtemelen bunun içinde olur; bu hükümet Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun hassasiyetlerini korumakla mükellef bir hükümet olacak ister istemez. UBP'nin başkanlığına seçilecek parti başkanı Sn Eroğlu'na yakın bir genel başkan olmasa bile 2015 yılı geldiğinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimi destekleyecek. Talat'ı mı ? yeni bir UBP'li aday mı? Her ikisine de hayır. Tabii ki Derviş beyi destekleyecek. Bu desteğe karşılık TDP tarafsız bile kalsa sağın oyları birlik oldu mu Sn Talat'ın Cumhurbaşkanı seçilme ihtimali kesinlikle yok. Seçim sonuçlarında sağ oylar % 50'yi hemencecik deviriyor. Daha bu seçimleri protesto eden % 10'a yakın sağ oylar var; bunların yarısı sandığa gitse 2015'te Eroğlu çok rahat seçim kazanır. Peki bu ülke için bir kazanım olur mu o tartışma kaldırır.

Dahası UBP-DP-TDP hükümeti sonucunda bir yıla kalmaz DP UBP'ye katılır ve daha güçlü bir sağ parti oluşur.

İkinci Cumhurbaşkanı Talat bunu çok net olarak görüyor. Varsın bazıları CTP'nin UBP ile kimyası tutmaz desin.

TALAT'IN CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN CTP-UBP

İkinci ve mantıklı analiz ise bu. Talat yine bu anlatacağım fotoğrafı görmüş. 2015'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sanmayın ki UBP, Talat'ı destekleyecek. Yok öyle bir şey. Ya seçmenini serbest bırakacak ya da yeni bir aday çıkaracak ama bu kesinlikle Sn Eroğlu olmayacak. Eroğlu dışında çıkacak hangi aday olursa olsun Talat karşısında Eroğlu kadar oyları toplayıcı olamaz. Bu nedenle DP'nin adayı Sn Eroğlu, UBP'nin adayı ise başka bir aday olacağı için sağ oylar bölünecek ve Talat güle oynaya seçilecek.

Hesap aslında bu kadar basit. Hiç fazla kafa yormayın, dökmeyin tartmayın.

CTP-DP ERKEN SEÇİM HÜKÜMETİ OLUR ANCAK

Israrla bazı yayın organları CTP-DP hükümetinin en mantıklı hükümet olduğunu söylüyorlar. Kusura bakmayın ama bu işten anlamıyorsunuz. Hakikaten anlamıyorsunuz. CTP-DP hükümeti ne sola ne sağa hizmet etmez. Bu ikili zaten birbiriyle geçinemezde. Daha 2006'da CTP'nin DP'ye attığı kazığı ne çabuk unutuyorsunuz. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş şimdi söylediği gibi o yıllarda da DP'yi kilit parti görüyor DP'siz bir hükümet kurulamaz diyordu. Bakın nasıl kuruyorlarmış işte.

Bu nedenle beyler CTP-DP hükümetinden sadece erken seçim doğar. Bakın tarihi de veriyorum 2015 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası.

Yani bu hükümet hizmet hükümeti olmaz.

Hangisi isterse kurulsun ama CTP-DP değil; bakın ciddi anlamda söylüyorum CTP-DP hükümeti ne müzakere sürecine ne de topluma hizmet etmez. Ama UBP-DP ya da CTP-UBP hem müzakere sürecine hem de ülkeye hizmet eder.

ANKARA İLE UYUM!

Hükümeti kim kurarsa kursun bol bol kuru üzüm yemeli. Yani beyne gulukoz göndermeli ki akıllı işler yapsın. Bir kere DP Genel Başkanı Serdar Denktaş gibi "Ercan ihalesini iptal edeceğiz, ya mahkemeyle ya rızasıyla gidecek, yok şunu iptal edeceğiz, bunu yapmayacağız" demekle olmaz bu işler. bunlar altı dolu laflar değil. Taşyapı'yı oradan söküp atmak AK Parti Hükümetini kılıç çekmek gibi bir şey. AK parti Hükümeti KKTC'nin kalkınması için çeşitli özelleştirmeler ve yatırımların önünü açtı bu ülkede. Ben bunları iptal ederim ama öyle ama böyle derseniz, sizi defe kor çalarlar. Çocuk olmasın kimse.

Bu nedenle lafla değil akılla hareket etmeli Hükümet, Türkiye Hükümeti ile başlayan reform hareketini dikkatli ve başarıyla sürdürmeli.

Geçtiğimiz akşam DP Lefkoşa vekili Mustafa Arabacıoğlu ile güzel bir söyleşi yaptık. Önemli şeylerde söyledi Ankara Hükümeti ile ilgili hem de çok önemli şeyler! Olurda hükümette görev alırsa aynı şeyleri yine söyler mi merak ediyorum. "eskiden çekinirdim ama artık çekinmiyorum" diyerek başladı söze. Mesele bunu iktidarda olunca söylemek.

Sonuç olarak kurulacak Hükümet, Cumhurbaşkanında tutun da yakın gelecekteki refahı da etkileyecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.