Fark var demiştim "YDÜ ilk 500'de"

Yayın Tarihi: 14/08/13 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Yazıma yine YDÜ-GAÜ tartışmasının bir an evvel son bulması temennisi ile başlıyorum ancak dünkü yazımda ülkedeki üniversitelerin dünya üniversiteleri arasındaki sıralamalarına yer vereceğimi yazmıştım. Bu konuda küçük çaplı bir araştırma yaptım. www.webometrics.info adresinden merak ettiğiniz üniversite sıralamasını bulabilirsiniz.bu sitenin baz alıp değerlendirdiği 21 bin dünya üniversitesi var. Baktığım zaman 21 binin içine ülkemiz üniversitelerini umutlu gördüm. Linkleri de zaten yayınlıyorum merak edenler bakıp görebilir. KKTC'de ön saflarda koşturan iki büyük üniversite var biri DAÜ diğeri ise YDÜ. Diğer üniversiteleri küçümsemek için söylemek istemiyorum ancak çok gerideler. Zamanla gelişip büyüyecekler tabii. Ülke sıralamasındaki yerini ise Yakın Doğu Üniversitesi birincilikle elinde tutuyor. Puanlamalar yapılırken Yakın Doğu Üniversitesi'nin iki internet sitesi olduğu için puan kırılıyor ve ikinci gibi görünüyor ancak sadece bu basit sebebi yok sayarsanız ki anlamsız bir neden, Yakın Doğu açık ara birinci sırada.

Aslında bu kıyaslamayı yaparken de kendimi biraz mahcup hissediyorum zira YDÜ gibi büyük bir üniversiteyi GAÜ gibi gelişmekte olan bir üniversite ile kıyaslamam ne kadar doğru iki kez düşündüm ama bazen gerekiyor. GAÜ'nün bu süreçte yaptığı çok hatalar olduğunu da söylemek durumundayım. Bilhassa bazı fakültelerin izinleri alınmamışken açılması ve mezun vermesi ya verecek olması önemli bir yanlış GAÜ adına. Bunun da ötesinde eğitim adına bu tür yanlışlara düşülmemesi gerekiyor; kimse beni yanlış anlamasın.

YDÜ İLK 500'DE

Fark var demiştim; şimdi bu farkı anlatayım siz de gururlanın. Kıskanın, özenin ama gururlanın siz de yapın. www.webometrics.info sitesine kayıtlı 21 bin üniversitenin içinde Yakın Doğu Üniversitesi iki ayrı web sitesi bulundurup ceza almasına karşın "Varlık göstermek(Presence) dünyada 475" nci sırayı alıyor. Ne demek varlık göstermek doluluk, yani hacim. Bakınız şaka değil21 bin üniversitede ilk beşyüzün içinde yer alıyor. Eee şimdi bu başarının izahını yapmak mümkün mü? Balçıkla sıvayabilir miyiz bu başarıyı?

Cezalı olmasa muhtemelen 250'lere yükselecek. Adı sanı olan pek çok üniversiteyi geride bırakmış durumda. Peki Girne Amerikan Üniversitesi'nin varlık gösterme sıralaması nerede? "10561".

Evet sıralaması 10561. 475 nerede 10561 nerede?

Devam edelim; bilimsel başarı göstermede (Excelence) YDÜ 2122, GAÜ ise 5080. Aradaki farkı görebiliyor musunuz?

Peki yine devam edelim; Avrupa sıralamasında YDÜ 749, GAÜ ise 1299.

Devam edelim iki web sitesi bulundurmaktan cezalı olan ve puanı düşürülen YDÜ'nün buna rağmen dünya sıralamasındaki yeri 2784, GAÜ'nün ise 6444. Ki bu 2784 tek web sitesi ile sınırlandırılsa 1350'ye düşecek. İki üniversite arasındaki farkı görebiliyor musunuz?

Alttaki linklerde GAÜ ve YDÜ için sıralama linkleri var:

GAU:

http://www.webometrics.info/en/detalles/gau.edu.tr

YDU

http://www.webometrics.info/en/detalles/neu.edu.tr

SONUÇ

Yazımın başında ifade ettiğim gibi aslında bu yaptığımı belki de yapmamalıyım. Yani varlık göstermede dünyadaki 21 bin üniversite arasında ilk beş yüze giren bir YDÜ ile varlık göstermede "10561" sıralamasında olan GAÜ'yü kıyaslamam doğru değil. YDÜ zirveye oynuyor, GAÜ ise daha gelişiyor. Bakın bunları ben söylemiyorum, resmi rakamlar verilerdir bunlar.

Burada yapılan yanlış Yakın Doğu Üniversitesi gibi yükselişi önlenemeyen ve dünya da marka haline gelen bir üniversiteye çamur atmaya çalışmak, böyle bir yanlışa tevessül etmektir.

Ben olsam taşmak üzere olan bir denizin önünde durmaktan vazgeçerdim.

********************

TEK ADAY UZLAŞISI BUGÜN

UBP günlerdir yoğun toplantılar gerçekleştiriyor bunu hepimiz biliyor ve takip ediyoruz. Mesele bu toplantılarda neler konuşulduğu ve nasıl bir yol izlenecek olduğudur. Dedikodulara kapılıp yanlış bilgiler vatandaşın aklına yerleşmesin diye en azında konuların özetine bir değinelim. Bir kere UBP içinde sakinlik ve huzur sağlanmış durumda. Tek aday üzerinde uzlaşı bugün sağlanıyor. Hala net leşmiş olmasa da ben uzlaşının sağlandığı ismi biliyorum ama bu şimdilik bana kalsın. En azından şunu söyleyebilirim ki uzlaşıya varılan isim tüm UBP'yi kucaklayabilecek ve dengeleri sağlayabilecek bir isim.

OLAĞAN KURULTAY GELECEK HAFTA

Bugün toplanacak UBP Parti meclisi olur da tek isim üzerinde uzlaşı sağlayabilirse gelecek hafta UBP olağan kurultaya giderek Genel başkanını seçecek. UBP Genel Başkanı İrsen Küçük'ün başkanlığı bırakma ama parti içinde aktif olarak çalışacağını ifade etmesi bence çok yerinde bir açıklama oldu. Netice de bu partiye genel başkanlık yapmış ve iki kurultayını da kazanmış bir genel başkan olarak kendisine saygı gösterilmeyi hak ediyor.

Tabii bir başka gerçek UBP'nin koalisyonda yer alıp almayacağı. Bununla ilgili de siz okurlarıma en net ve doğru bilgileri vermem gerekiyor.

O kadar çok dedikodu dolaşıyor ki piyasa da insanın hepsine inanası geliyor. Hatta bazı gazeteler o kadar yönlendirici ve yanlış manşet atıyorlar ki bunu bilerek yapıyor, sadece gülüyorum.

UBP-CTP, UBP-DP GÖRÜŞMESİ BUGÜN

Ulusal Birlik Partisi'nin bugün hem CTP ile hem de DP ile görüşeceği ve her iki partiyle de nabız yoklanacağını güvenilir kaynaklardan öğrendim. Her iki partiyle de koalisyonun mümkün olduğunu bilin; bunun da ötesinde UBP'nin her halukarda koalisyonda olacağını da belirtmek isterim. Tabii mesele bu koalisyonun kiminle nasıl olacağı. Açıkçası ben CTP-DP koalisyonun olacağına hiç ihtimal vermiyorum. Yaptığım tüm sondajlarda ve güvenilir kaynaklar üzerinden yaptığım gözlemler sonucunda CTP-DP koalisyonunun sanılanın aksine mümkün olmadığı yönünde.

Önceki yazılarımda da ifade ettiğim gibi mantıklı olan CTP-UBP koalisyonun pek çok konudan ötürü daha mantıklı ve kabul edilebilir olduğudur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.