YÖK'e taşımak farz oldu

Yayın Tarihi: 22/08/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
YÖDAK Başkanı Prof Dr Hasan Ali Bıçak'a saygımı muhafaza etmekle beraber yapmış olduğu basın açıklamasını üzüntü ve hayretler içerisinde okuduğumu ifade etmek isterim. Prof Dr Bıçak ile Girne Amerikan Üniversitesi ile ilgili olarak çokça şikayet aldığımı ve bu konuyla ilgili en doğru bilgileri kendisinden alabileceğimi ifade ederek bir söyleşi talebinde bulundum. Kendisi de beni kabul ederek yaklaşık üç saat süren bir bilgilendirme yaptı.

Prof Dr Bıçak bugün yayınlamış olduğu basın açıklamasında isim vermeyerek ancak beni işaret ederek "Söyleşiyi yapan kişiye de özellikle vurgu yapılarak kendisinin de herhangi bir üniversitemizin açıklamaları ile ilgili "yalan" kelimesini kullanmaması aksi taktirde yasal yolların açık olduğu söylenmiştir" ifadesinin külliyen doğru olmadığını ifade etmek isterim. Prof Dr Bıçak'ın üniversitelerin zarar görmemesi konusunda hassas davranmasını anlayışla karşılamakla beraber bir gazeteci olarak şahsımın böyle bir hassasiyet gösterme zorunluluğu olmadığını belirtmek isterim. Biz gazeteciler doğrunun doğru yanlışın yanlış olarak bilinmesi konusunda ciddi bir duruş sergileriz her zaman.

Yine bu bağlamda Sn Bıçak'ın "bazı üniversitelerin yapmadığı icraatları basında doğru yansıtmadıklarını görüyorum, önümüzdeki dönem bunun üzerine ciddiyetle gideceğimi akretidasyonların kaliteli bir şekilde yapılması yönünde gerekli buluyorum" ifadesi notlarımın arasında birebir yer almaktadır.

Eğer Sn Bıçak bu söylediğini inkar ediyorsa YÖDAK adına üzücü bir duruş olarak değerlendiririm.

Yine YÖDAK Başkanı Prof Dr Bıçak'ın bana kullanmış olduğu ifadeler noktasında sorularıma karşın aynen bu ifadeleri kullanmıştır, bu ifadeler notlarımda birebir mevcuttur.

*Prof Dr Bıçak "GAÜ'nün Canterbury'deki kampüsünün ön akreditasyonu var ancak Singapur ve diğer ülkelerdeki kampüslerinin ön izni ya da akreditasyonları ile ilgili bir bilgim yok"

*Prof Dr Bıçak "GAÜ'nün pilotaj bölümü yok"

*Prof Dr Bıçak "GAÜ'nün DENİZCİLİK YÜKSEK OKULU var. Bu alanda öğrenci yetiştiriyor. Bu yüksek okul dört yıllık. Ancak Türkiye Denizcilik müsteşarlığından henüz gerekli izinlerin çıkmamasından ötürü Deniz kaptanı yetiştirme yetkisi yok"

*Prof Dr Bıçak "basında üniversitelerin doğru olmayan haberleri yayınlamaları beni son derece rahatsız ediyor önümüzdeki dönem bunun üzerine gideceğim"

Şimdi Sn Bıçak eğer bu ifadeleri kullanmamışsa bunu alenen çıkıp basına açıklama noktasındadır. Yuvarlak ifadeler kullanarak şahsımı ve gazeteciliğimi doğru haber yapmamakla itham etmiştir. Sn Bıçak gibi saygı duyduğum bir akademisyene ve otoriteye yakıştırmadığımı ifade etmek isterim. Sn Bıçak'ın açıklamalarını tamamen okuduğumda Girne Amerikan Üniversitesi'ni savunur halde buldum, ne şiş yansın ne kebap yansın havasında buldum, kapatın bu tartışmayı havasında buldum. On beş yıllık meslek hayatımda hiçbir zaman yaptığım mülakatlarda yalan ifadeler kullanmadım ama her zaman yorum hakkımı kullandım. En nihayet ben bir köşe yazarıyım ve Sn Bıçak'a söylediklerini birebir kullanacağımı ancak kendi yorumumu da yapacağımı ifade ettim.

20 Ağustosta Haberdar ve Kıbrıs Postası gazetelerinde çıkan söyleşimde hiçbir şekilde "yalan" ifadesini kullanmadığımı da belirtmekte fayda görürüm.

Israrla ifade etmek isterim ki gazetecilik anlayışımda kimseyi koruma iç güdüsüyle haber yapmadım. YÖDAK Başkanı Prof Dr Hasan Ali Bıçak'ın da üniversiteler zarar görmesin mantığıyla yanlışlarını görmezden gelmesi eğitim adına kabul edilebilir bir durum değildir.

Kaldı ki ben GAÜ'ye cevap hakkı vermekle beraber yanıtlamasını istediğim soruları da yazdım. GAÜ'nün yapması gereken sorduğum sorulara karşı net bir açıklama yapmasıdır. Bu kadar zor mu bir üniversitenin tüm bunlara cevap vermesi. Tarafsız ve ilkeli habercilik adına ben buna da hazırım. Amacım GAÜ'yü ne dövmek ne de yok etmektir. Amacım var olan yanlışların düzeltilmesi ve bunların tekrarlanmamasını sağlamaktır. Ancak GAÜ hala bu sorulara yanıt vermediği için ve belgelerle yazdıklarımın ya da Sn Bıçak'ın ifadelerini yalanlamadığı için ben bana Sn Bıçak tarafından anlatılanları doğru kabul ediyorum.

Ben gazeteciyim, araştırırım, sorarım ve otoritelerden aldığım yanıtı cevap hakkı da tanıyarak yazarım. Başka nasıl doğru gazetecilik yapılır biri çıksın bana anlatsın!

YÖDAK Başkanı Prof Dr Hasan Ali Bıçak'ın da YÖDAK başkanı olarak bana verdiği bilgilerin arkasında durmasını ve GAÜ aksini ispat edene kadar GAÜ ile ilgili bir soruşturma başlatmasının kaçınılmaz olduğunu düşünmekteyim. YÖDAK eğer bu yönde bir soruşturma başlatmaması halinde bu sefer de Sn Bıçak'ın GAÜ'yü kayırdığı ve koruduğu düşüncesine inanmaya başlayacağımı ve tüm bu konuları YÖK'ün gündemine taşımakta tereddüt etmeyeceğimi söylemek isterim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları