CTP ile UBP her konuda anlaştı

Yayın Tarihi: 28/08/13 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
Fırtına da sallanan sandal gibi dans ediyor CTP. Tam DP ile kurulacak imajı veriyor topluma derken rota UBP'ye dönüyor. Tam UBP ile kuracak gibi oluyor daha 24 saat önce DP ile sataşmaları geride kalıyor ve tekrar flörtleşmeye başlıyor.

Kıbrıs Gazetesi Yazarlarından Bilbay Eminoğlu'nun yazısını okudum geçtiğimiz günlerde ve aklıma böyle bir giriş yapmak geldi. Zira tarihlerinde CTP ile DP hiç dikiş tutturamamış, eskiden de böyleymişler, bir barışıp bir küsmüşler. Hatta 1994 de üç defa koalisyon kurup ayrıldıklarını hatırlıyoruz.

Yani bu ikili istikrarlı bir hükümeti başarabilme olgunluğuna ya da yeteneğine sahip değiller. Hiçbir CTP-DP hükümeti uzun soluklu olmamış bugüne kadar. Gelin bu ikilinin yakın geçmişlerine bir göz atalım.

Kimse kusura bakmasın ama ülke de yapacak o kadar çok iş varken, halen hükümeti sonuçlandırmamak topluma karşı yapılan bir ciddiyetsizlik olarak değerlendiriyorum ben bunu. Bundan daha da önemli olan başka bir konu var; eğer sağlam zeminlere oturmuş bir hükümet kurulmazsa yaşanacak maddi sorunlar bu hükümeti yeniden erken seçime götürecektir.

İşte bu nedenle günlerdir partiler arasındaki uyuşmazlıkları kaleme alıyor ve partileri daha doğrusu CTP'yi uyarıyorum.

Biraz geçmişe dönüp baktığımızda CTP ile DP birbirine karşı inanılmaz bir aşk beslediklerini ancak hiçbir zaman aynı evi paylaşamadıklarını görüyoruz.

Dahası bu iki birbirine ihanet eden bir çift gibi. Aşağıdaki yazı da bunlara daha geniş yer verecek ve sizleri yakın geçmişe götüreceğim.

CTP-DP HİÇ DİKİŞ TUTRUMAMIŞ

Demokrat Parti'nin büyük ortak olduğu dönemdi. O zamanlar DP'nin arkasında Merhum Denktaş beyin gücü vardı. DP-CTP hükümeti 1995-1998 yılları arasında tam üç kez bozulup kuruldu.

2005-2006 DÖNEMİ "BİR KEZ"

Mehmet Ali Talat'ın CTP Genel Başkanı ve Başbakan olduğu yıllardı. CTP-DP hükümeti kurulmuştu 2005'te, Talat'ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından bu hükümet toplamda bir buçuk yıl yaşadı ve 2006 Eylüldü yanılmıyorsam sona erdi.

Yani anlayacağınız CTP ile DP'nin etleri hiç, bir kazanda kaynamamış, hep ayrılmışlar. Ayrılmayı bırakın hiçbir zaman barış içinde bir hükümet de sürdürememişler.

Hatta CTP-DP hükümeti bazı üst düzey CTP'liler tarafından "karındaki paslı bıçak" olarak dahi tanımanmış 2006 yılında ve sonrasında CTP-ÖRP kurulmuştu.

Olur da CTP-DP hükümeti kurulursa anlayacağım ki CTP, Talat'tan vazgeçti. 2 yıl sonra gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu'nu destekleyecek bir Demokrat Parti'yi sahiplenmek başka nasıl açıklanabilir ki..

DP OUT ÖRP İN

Tarihler 2006'yı göstermektedir, Ferdi Sabit Soyer bir sohbet ortamında "karnımdaki paslı bıçaktan kurtulmam" lazım ifadesini kullanır ve çok gitmez ÖRP kurulur. Hem de ışık hızıyla. Bunun olmasının ardında iki sebep yatmaktaydı. Birincisi AK Parti'nin DP'den ziyade Baba-Oğul Denktaş'a olan tepkisi ki bunu herkes biliyor yeni bir şey söylemiyorum, ikincisi de DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın kendini vazgeçilmez gibi ifade etmesinden kaynaklanan tavırlarıdır. Dönemin CTP Genel Başkanı Soyer, Serdar beyin bu tür söylemlerine karşın olan tepkilerini dün gibi hatırlarım.

CTP'nin o yıllarda Lefkoşa Belediye seçimlerini kaybetmesi ve bu seçimleri DP'nin kazanması da bu işe tuz biber eker ve CTP tarafından DP'ye sağlam bir darbe vurulur.

DP bunun intikamını 2010 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Talat'a seçim kaybettirerek alacaktır.

Niye verdim bu örneği ve daha bunun gibi örnekler anlatabilirim size; CTP ile DP her zaman birbiriyle hükümet kurmaya meraklı ama hiçbir zaman geçinme başarısını gösterememiş iki parti olmuştur.

CTP-UBP GÖRÜŞMESİ

Bu görüşmeye de değinecek olursak dün gerçekleşen CTP-UBP görüşmesinde hiç pürüz yaşanmadı. Ne bakanlıklar konusunda ne de Kıbrıs meselesi konusunda. Bunu size açık ve net olarak söyleyebilirim. Yani olası bir CTP-UBP hükümetini ben hala daha yüksek ihtimal olarak görüyorum.

CTP ile UBP her konuda anlaşmaya varmış durumda!!!

Sonuç olarak diyelim ki yarın sabah CTP-DP hükümeti kurulsa dahi bu hükümet belli güçler tarafından veto yeme ihtimali çok yüksektir, diyelim ki bu vetoyu yemeseler bile ki muhtemelen maaş ödeyememekten sendikalar tarafından linç edilecek bir hükümet olacaklardır, en geç Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde DP'nin yeniden Eroğlu'na seçim kazandırmasının ardından CTP-DP hükümetinin yolları ayrılacaktır.

Fotoğraf bu, yakın geçmiş ve yakın geleceği okumak için alim olmaya ne gerek var.

**************

NAMSOY'A SIKI DİYET

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy geçtiğimiz hafta biraz rahatsızlanmıştı. Haber siteleri bizim başkanı az kalsın gidiyordu diye yansıttılar ama alakası yok. Sadece biraz tansiyon yükselmiş. Ben de içersem her gece o kadar lambasuyu olacağı neydi. Doktorlar Fuat başkanı çok sıkı bir diyete sokmuş, dün beni arayıp "diyet konusunda sen bilgilisin yardımcı ol" dedi. Verdim tabii diyetisyenimin telefonunu. Umarım kilo verip bir sonraki yaza filinta gibi girecek. Haa unutmadan, Fuat başkanın Doktoru, başkanın daha fazla at binmesini de tavsiye etmiş. Biliyorsunuz Fuat başkan Av'a ve atlara çok meraklı.

**************

TATAR YENİ KABİNEDE MALİYE BAKANI OLUR MU?

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar'a şu sıralar sadece telefonda ulaşabiliyoruz. Yüzünü gören cennetlik olsun misali. Sanırım o da pusuya yatıp bekleyenlerden. Olası CTP-UBP hükümetinde maliye bakanı olur musunuz bilmem ama UBP-DP de kesin siz olacaksınız diye duydum. Hatta adınız yazılmış bile.

****************

AFET HANIM UBP'YE DÖNSÜN

UBP-DP Gazimağusa eski vekili Afet Özcafer'in dün basına dün açıklamasını okudum. Nasıl seçim kaybettiğini anlattı. Tabii siyasettir bu her şey başa gelir. Bence Afet hanım siz bu toz duman oturduktan sonra yeniden UBP'ye dönmelisiniz. Bakınız UBP'de de yeni bir dönem başlıyor. Allah aşkına ne işiniz var DP'de.

*************

AKANSOY'UN DA HAVASI YERİNDE

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy'u her koalisyon görüşmesinde görüyoruz haliyle. Hele vekil olduktan sonra havası mı değişmiş ne. Yakışmış vekillik. Öyle tahmin ediyorum ki yeni hükümette bakan da olacaksınız. Şimdi kahve ısmarlamıyorsunuz kim bilir bakan olunca hiç ısmarlamayacaksınız. Bir el atın da olsun bu CTP-UBP hükümeti. Bu arada Bengü Şonya sizi kandırıyor, O'nda küba purosu falan yok. İnanmayın ona.

***********

LATİFOĞLU NEYİN HAZIRLIĞINDA?

HÜR-İŞ Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu dün öyle bir koşuşturmanın içine girmiş ki kahve içmek için federasyona giden herkes kahveyi yalnız içip kaçmış. Bu neyi hazırlığı sayın başkan. Genel kurul falan mı var, yeni kabine de siz de mi varsınız yoksa? Yoksa CTP-UBP'yi siz mi kuracaksınız? Çok dedikodu var, bu işin sonu nereye varacak bilmiyorum.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları