Özyiğit başarılı olmak zorunda

Yayın Tarihi: 18/11/13 07:46
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
TDP tek adaylı olağan kurultayını yaptı ve Genel Sekreterleri Cemal Özyiğit'i başkan olarak ilan etti Divan başkanı. Öncelikle hayırlısı olsun, kıymetli bir insandır Cemal hoca, derin bir adamdır, yani boş değildir. Kıbrıs Türk halkının yakın geçmişini iyi bilen ender kişilerden biridir; Kıbrıs konusunda ve dış politikada derslerine daha sıkı çalışması gerektiğini düşünmüşümdür hep, dış konularda da derinleşmesi halinde daha dominant bir genel başkan olabilecek ileride.

Her yöneticiye şans verilmesi gerektiğini ve ona zaman tanınması gerektiğini hep söylemişimdir. Cemal başkan içinde bu düşüncem geçerlidir ancak bilhassa 2014 yılı Cemal başkan için kolay bir dönem olmayacak. Bu konuyu biraz ayrıntılarıyla işlemek istedim bugünkü yazımda. TDP'yi pek fazla kaleme almaz köşe yazarları çünkü çalkantısı yoktur, parti içi kavgası büyük değildir, mutu bir ev hanımı gibidir aslında TDP.

Yani ender bulunan bir insan gibidir. Bu nedenle hem bir TDP'li olmak beni gururlandırır hem de mutlu eder.

Ancak gelelim yakın gelecekte TDP içinde ve üzerinde yaşanacak hesaplara. Her partide olduğu gibi TDP'nin de kendince iç kavgaları var ve bu kavgaların ve içsel operasyonların önümüzdeki süreçte belirgin olarak yaşanacağını gözlemliyorum.

TDP ÜÇE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

TDP kendi içinde üç denge muhafaza ediyor şu an. Akıncı, Angolemli, Hüdaoğlu, Harmancı, Mertekçi gibi isimler ki TKP'nin baskın unsurlarıydı bu isimler artık TDP içinde daha belirgin bir hava izliyorlar, ikinci yapı ise Mehmet Çakıcı ve onun yanında yer alan ilçe başkanları var ki Emiroğlulları ve iskele ilçe başkanı da bunlardan biri, bir başka ve üçüncü yapı ise Cemal Özyiğit, Memduh Çeto ve Sami Dayıoğlu gibi partinin şu an yönetsel kadrolarında başı çeken isimler var.

Bu üç grubun hiçbir şekilde birbirleriyle büyük bir kavgaları yok fakat her üç yapının da kendine göre hesapları var.

Netice de TDP son seçimlerden daha güçlü çıkabilecek yapıya sahipti ancak süreç doğru yönetilemedi diyelim yuvarlakça bir değerlendirme olsun da kimse alınmasın. Yani demem o ki TDP büyümeye hazır bir parti, bu nedenle kimse bu üç yapısal potansiyeli küçümsemesin amma bu üç yapı gün geçtikçe güç kavgası yaşayabilir.

Sırayla gidelim.

ÇAKICI KIRGIN VE UYGUN ZAMANI BEKLİYOR

Yaptığım gözlemler neticesinde TDP Eski Genel Başkanı Mehmet Çakıcı bu görevden sözünden dönmemek adına onurlu bir davranış sergileyerek pek çok siyasetçi geçinen tipi geride bırakarak Genel başkanlığa aday olmamıştır. Başkanlığa devam etmeyi canı gönülden istediğini ve buruk bir ayrılık yaşadığını çok iyi biliyorum, bunu tüm partililer de biliyor. Bu nedenle hem milletvekili olarak hem de meclisteki hala müstakbel temsili başkan olarak Özyiğit'in başarısız olması halinde bu görevi yeniden talep edeceğine eminim. Tabii ki Özyiğit başarısız olursa belki de Çakıcı'nın başkanlık görevine yeniden dönmesi en doğru seçenek olacaktır zira Çakıcı üç vekili dört yapamadığı için istifa etti, sözü bu yöndeydi, partiyi büyütemedi gibi görünse de TDP'yi yakın geçmişte hem hükümete sokmuştur hem de gerilemesini engellemiştir.

İşte bu nedenle bu başkanlık görevini istemeye istemeye devretti diyebiliriz.

AKINCI CUMHURBAŞKANLIĞINA MI HAZIRLANIYOR?

Mustafa Akıncı'nın inceden inceye Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığını duyuyorum. Tabii oldukça sevindirici bir haber eğer doğruysa. Eroğlu ve Talat'tan bin kat daha iyi bir Devlet başkanı olacağına yürekten inanırım ve desteklerim de. Eğer Sn Akıncı'nın bir adaylık durumu olacaksa hem parti yönetimi hem de parti tabanıyla hızla yakınlaşıp daha içli dışlı hareket etmesi ama Talat gibi partiyi yönetme hevesinde olmaması gerekir. Zaten Akıncı siyasi adabı bilen ender siyasetçilerden biridir, Talat'ın ve Eroğlu'nun yaptığı hataları yapmayacağına ben eminim.

Ama asıl sorun Angolemli, Hüdaoğlu, Harmancı, Mertekçi gibi isimler ve dahası Akıncı'ya partiye hakim olması için çalışmasını salık verebilirler. Bunu kötü anlamda yazmıyorum netice de bu siyasettir ve her kişinin ideolojik bir kavgası olabilir. Bu isimlerde bunu yazmamı yadırgamasınlar.

VE CEMAL HOCAYA PİYANGO ÇIKMASI

Her iki grup için yazdıklarımın ardından yeni genel Başkan Cemal Özyiğit'i aslında çok iyi ve doğru yönetmesi gereken bir süreç bekliyor. TDP'nin Çakıcı liderliğinde elde ettiği başarıyı ya korumalı ya da ileri götürmek zorundadır zira aksi takdirde belediye seçimlerin hemen ardından olağanüstü kurultayla karşı karşıya kalacaktır. İşte bu nedenle sürprizlerle dolu bir yol bekliyor Cemal başkanı.

Az bir oyla vekilliği kaçıran biri olarak Cemal başkan mecliste partisini temsil edemeyecek, bu temsiliyeti dışarıda götürecektir ki bu da basını çok iyi kullanma zaruretini getiriyor Cemal başkana.

Kurultaya çok istememe rağmen katılamadım ancak basından takip ettiği kadarıyla liderlik vasfını bertaraf eden bir cümle kullandı "TDP bundan sonra lider partisi değil kitle partisi olacaktır".

Bu cümle ne demek Allah aşkına? Lideri olmayan bir siyasi görüş ya da parti mi olur? TDP bugüne bugün sosyal demokrasiyi temsil eden tek parti , bu temsiliyetin bir lideri olmasın olur mu?

Birkaç gün önce Kuzey Kıbrıs Postası gazetesine yaptığı değerlendirmelerde de maddiyat ve para ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu. Hepimiz biliyoruz ki bir partiyi çevirmek için para öncelikli şart. Bu nedenle Cemal başkanın kaynak yaratma konusunda da hayli uğraşması gerekeceğini düşünüyorum.

Sonuç olarak TDP önemli bir eşik atlamıştır, önünde zayıfta bir ihtimal olsa da yeniden hükümete girme ve başarı elde etme zorunluluğu olan bir belediye seçimi var.

İyi bir lider olup, kitlesini yaratabilirse başkanlığı daha uzun ömürlü olacaktır…

***************

GÜNÜN SÖZÜ:

Şüphelerimiz haindir. Denemekten çekinmemize yol açarak kazanabileceğimiz pek çok iyi şeyden bizi mahrum ederler.

William Shakespeare

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.