"Çalışmalar göstermelik" bakanlık yetersiz kalıyor

Yayın Tarihi: 27/11/13 07:38
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Son zamanların en popüler konularından biri kadına şiddet. Var mı kadına şiddet? Evet var. daha da önemlisi fiziki şiddetten öte psikolojik şiddet var. Tabii olayı tek boyutlu ele almak yanlış ama ilk önce kadına şiddeti konuşalım.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar iki yılda 250 kadına şiddet rapor edildiğini açıkladı. Tabii bu polise ya da Kadın çalışmaları dairesine yapılan başvurulardan elde edilen sonuç. Başvurmayan da bir o kadar kadın vardır eminim.

Bakan Şerife Ünverdi döneminde Kadın Çalışmaları dairesi bu iş için kuruldu, sosyal hizmetler dairesi de güçlendirilmeye çalışıldı. Tabii bu işler günün sonunda kaynak meselesi. Paranız varsa vizyon yaratmak o kadar zor değildir.

Bu konuda Bakanlığa yani devlete yardımcı olan sivil toplum örgütleri de var. örneğin Sosyal Riskleri Önleme Vakfı Başkanı Hatice Düzgün kadına gösterilen şiddetin karşısında en dirayetli duranlardan biri. Elbette ki Sevgili Doğuş Derya da buna karşı bir savaş veriyor ama yeterli değil.

KADIN DEVLETE GÜVENMİYOR!

bir kere bugüne kadar aziz bey de iyi bilecektir ki Hükümetlerin kendisi Çalışma Bakanlığına ya da Sosyal Hizmetler Dairesine hiçbir şekilde gerekli, önemi ve desteği göstermedi. Hiçbir zaman yeterli bütçe ayrılmadı bu işlere. En fakir bakanlıklardan biri oldu hep Çalışma Bakanlığı.

Hal böyle olunca da Çalışma Bakanlığı hiçbir zaman ne gerekli ve doğru istihdamları yapabildi, ne gerekli katkıyı sağlayıp Kadın'ın toplumdaki yerinin güçlenmesi ve kadının daha iyi sosyalleşebilmesini sağlayabildi. Bu saatten sonra olur mu onu da Bakan Gürpınar bizlere gösterecek.

Kadın Devlete sığınabilecek bir yapıyı devletin kendisinde göremediği için. Dayak yedi sustu ya da boşandı. Bazıları o kadar bir çaresiz kaldı ki Kadın çalışmaları Dairesine başvurdu. Bir psikolog ve bir avukat hizmet veriyor orada. Çok da kıymetli insanlar ama o kadar. Dairenin hala bir müdürü yok. Zira bu işler eğitimli insan istiyor ve eğitimli insanı kısıtlı devlet maaşlarıyla istihdam etmek mümkün değil.

Bu nedenle Bakan Gürpınar bu işin üzerine adam akıllı gitmek zorunda. Aksi takdirde sıradan birkaç basın açıklamasıyla işler geçiştirilmekten öteye gitmeyecektir.

KADIN ÇALIŞMALARI DAİRESİ GÜÇLENDİRİLMELİ

İfade ettiğim gibi Kadın Çalışmaları Dairesi kadro olarak zayıf ve güçlendirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sadece isimden ibaret kalacak. Şerife hanım döneminde çok aleyhte açıklamalar yapan dostlar şimdi kolları sıvamalı. Şiddet gören kadın Devlete gelebilmesi için kendilerini güvende hissedebilmesi lazım. Bu şimdilik yok.

KADIN SIĞINMA EVİMİZ BİLE YOK

Hatice Düzgün'ün ciddi desteğiyle hizmet veren bir kadın sığınma evi var. hatırlayabildiğim kadarıyla şiddet gören ve eşleri tarafından aranan kadınları Hatice hanım arkadaşlarıyla birlikte himaye ediyor. Kutlamak lazım kendisini; ancak Devletin neden Kadın sığınma evi yok diye sormak farz oldu.

Bakıyorum da her tarafta dayak yemiş kadın portleri var, evet bir tür benzetme yapılmış, tamam yapılmalı da bu Devletin neden bir kadın sığınma evi yok ya da Feminist olarak bu ülkede kimliklerini çalışmalarıyla güçlendiren kadınlar neden bir sığınma evi kurulması için yardım toplamıyorlar, Türkiye de ki ya da Avrupa Birliğindeki eş değer örgütlerden Kıbrısın Kuzeyinde de kadın sığınma evleri kurulması için paralar bulunabilir.

Bunun bir çaba olmadığını biliyorum, varsa da biri anlatmadı. Yani demem o ki Bakanlık zaten yetersiz, diğer çalışmalar da göstermelik kalıyor.

Sadece söylemden ibaret kalıyor. Bugün siyaset yerine hepimizin hayatında en önemli yeri tutan kadını kaleme almak istedim. Sene de bir onları yazmak çok gelmemeli bizlere, zira kadın haklarını kimse 3-5 defadan fazla gündeme getirmiyor, konuyla ilgili olanlar gerekli ilgiyi yüzeysel bırakıyor. Medya da haliyle uzak kalıyor bu konuya.

Umarım vermek istediğim mesaj doğru algılanmıştır.

**************

BELEDİYELERİN BAŞ BELASI İSTİHDAM

Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp bugün çok manidar bir açıklama yaptı batan belediyelerin durumlarını anlattı, daha doğrusu nasıl battıklarını anlattı. Bu işin temelinde yatan sebep hesapsız kitapsız yapılan istihdamlar. Battı diye duyduğumuz küçük belediyelerin yapmamaları gereken istihdamlar yaptıkları ve bundan ötürü ne olmasa devlet bu borçları öder deyip ne sosyal sigorta ne de ihtiyat sandığı yatırmadığı ve en sonunda da çalışanını ödeyemediği gerçeği var. örnek LTB, örnek Mehmetçik Belediyesi ve daha birçoğu.

*****************

TRAFİK KAZALARLA CEZALARI BİRLİKTE ARTTI

Gece sürat yapan araçların peşinde polis yoktur. Gece kontroller de artık yapılmıyor. Gündüz Dr Fazıl Küçük Bulvarında polisler durur 65 km'den hızlı süren arabaları yazarlar. Ya da Mağusa yolunda ya da diğer yollarda gündüzleri durur arabaları yazarlar. Ancak gece dereboyunda arabasıyla dans yapan gençleri alıp içeri götürmezler, ya da sürat yapan motorluları. Hal böyle de olunca polis sadece ceza yazan ama yollara hakim olmayan bir konuma düşer. İşte bu nokta da polis devleti değil ama yollarda trafik otoritesinin olduğu bir ülke haline gelmedikçe kazalar ve ölümler olmaya devam edecek, alışalım…

****************

GÜNÜN SÖZÜ:

* Tanrı kadınları erkekleri evcilleştirmek için yarattı.

Voltaire

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.