"CTP'de Talat dönemi bitti", Yorgancıoğlu'nun yolu açıldı

Yayın Tarihi: 09/12/13 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Hiç kuşku yok ki CTP kurultayını sıradan ya da olası bir kurultay olarak değerlendiremeyiz. CTP'liler kurultaylarında Başbakan seçecekleri için değil, bu kurultayı kazanan tarafın aynı zamanda Cumhurbaşkanlığını da belirleyeceği gibi yeni koalisyon şeklini de belirleyeceği aşikardır.

CTP'liler bunu ister kabul etsin ister etmesin CTP ikiye bölünmüş durumdadır. Eskiden Talat ile Soyer arasındaki örtülü kavgayı ve rekabeti herkes bilir bunu çok fazla zikretmezdi bile. Ancak gelin görün ki birbirine rakip eski iki siyasi bu kurultayda işbirliği yapmak noktasına geldiler.

Talat'ın kendi gücü ve iradesiyle genel başkan ve başbakan yaptığı Özkan Yorgancıoğlu, Ankara Hükümetiyle son derece iyi ilişkilere sahip olan Talat'ı dinlemeyi reddedince olanlar oldu ve film koptu.

Bunun analizini defalarca kez yaptık ve anlattık. Eroğlu ve Denktaş'tan kurtulmak isteyen Talat ve Talat'ı destekleyenlere inat CTP Tabanı, Yorgancıoğlu'na hükümete hem Eroğlu'nu hem de Denktaş'ı al baskısı yapınca, eski dostlar düşman oldu.

Bu öyle bir düşmanlık ki bir ara Başbakan Yorgancıoğlu, görüşmeci Eroğlu'dur bu yolu onunla yürüyeceğiz, tamamız gibi laflar etti. Bu Talat'ı daha da kırdı ve dün gerçekleşen kurultayda Yorgancıoğlu'na çok büyük bir cephe açıldı. Cephe de kimler yoktu ki Yorgancıoğlu'na karşı. Saymama gerek yok hepimiz biliyoruz CTP içindeki gruplaşmaları.

YORGANCIOĞLU ARTIK DAHA GÜÇLÜ AMA İŞİ ZOR

Bu yarışı Yorgancıoğlu'nun açık bir farkla kazanmaması Yorgancıoğlu'nun gereğinden fazla güçlenmesini engelledi. Yorgancıoğlu'nun karşısındaki ekip her ne kadar seçim kaybetse de Özkan beye rahat bir hükümet dönemi yaşatmayacaklar. CTP öyle bir partidir ki diğer partiler gibi kaybedip kaderine küsmez kimse, kavgasını vermeye devam eder.

AKANSOY İYİ BİR ADAY OLDU

Asım Akansoy 442 oy yani % 44 oy alarak son derece başarılı olmuştur. Netice de elinde tüm imkanlara sahip bir rakip olarak Başbakan'a karşı verdiği yarışta ciddi bir yenilgi alabilirdi bu olmadı. Özkan bey 555 oy aldı, yaklaşık yüz fark attı Akansoy'a. Bir başbakana karşı yarışıyorsanız ve bu ülkenin adı KKTC ise daha büyük yenilgiler almanız gerekir. Bu nedenle iki aday arasındaki fark kabul edilebilir sınırlarda.

YORGANCIOĞLU'NUN YOLU AÇILDI

Haticeyi sen al bize neticeyi ver demişler, hani böyle bir deyim vardır; Yorgancıoğlu % 55 oy alsa da partinin kendisini istemeyen diğer yarısına karşı daha büyük sorumluluk altında artık. Bu nedenle bu saatten sonra partiyi ben kazandım diktatörüm havasıyla değil, demokratik bir başkan havasıyla yönetmesi lazım. Eğer bu adaleti sağlayamazsa kesinlikle zor bir başbakanlık dönemi yaşar. UBP'de her ne yaşandıysa aynıları Özkan bey içinde vuku bulur.

CTP'NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI ARTIK TALAT DEĞİL

Yorgancıoğlu seçimi kazanmakla bu partinin yarısından fazlası beni istiyor diyebildi. Bu açıdan bakarsanız bu seçim Talat için önemli bir yenilgi. Artık CTP içinde Cumhurbaşkanlığı için konuşulan isim Sibel Siber.

Bunu konuşmak için çok erken diyebilirsiniz ama parti içi yaşanan kavgaya baktığımızda hem parti içi liderlik hem de cumhurbaşkanlığı adaylığı gündeme geldiğinde Talat'ın bu imaja haiz biri olsa dahi artık istenmediğini gözlemleyebiliyoruz.

Hepimiz bunu biliyoruz, CTP'nin Cumhurbaşkanı adayı Sibel hanım olacak. Bu o kadar bir yüksek sesle konuşuluyor ki Allahın bir kulu da çıkıp yok böyle bir şey demedi. Buna Sibel hanım da dahil.

Talat ile Özkan bey arasında nasıl böyle bir mesafe oluştu, nasıl bu kadar ipler koptu doğrusu hala anlayabilmiş değilim. Gözle gördüğümüz nedenlerden çok daha başka şeyler var şüphesiz. Ya da bunu CTP'ye hakim olma kavgası da diyebiliriz.

Bu nedenle bu seçimi kaybeden Akansoy'dan ziyade Talat oldu gibime geliyor. Bu kavganın Talat etrafına toplanan güçlerle Yorgancıoğlu'nu destekleyen güçler arasında gerçekleştiğini hepimiz biliyoruz.

Bu sonuca da baktığımızda Talat döneminin aslında kapandığını ifade edebiliriz.

GÜNÜN SÖZÜ:

Bugün kaderimizin efendisi olduğumuza, bize verilen görevin gücümüzü aşmadığına ve onun ıstırap ve zahmetlerinin benim dayanıklılığımın ötesinde olmadığına eminim. Kendi nedenimize inandığımız ve kazanmak için yenilmez bir iradeye sahip olduğumuz sürece zafer bize uzak olmayacaktır.

Winston Churchill

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları