DP'nin yeni tüzüğünü gördünüz mü?

Yayın Tarihi: 11/12/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Meclis'te bütçe görüşmeleri başladı fakat bu bütçe görüşmelerinde Hükümetin küçük ortağı Serdar Denktaş yok. Sürekli yurt dışı gezisinde olan Denktaş'ın adaya günü birlik geleceğini hemen tekrardan Türkiye'ye ayrılacağını öğrendim. Anlayacağınız Denktaş bütçe görüşmelerinin önemli bir bölümünde burada olmayacak.

Demokrat Parti'nin bu hafta gerçekleştireceği Tüzük kurultayında nelerin değiştirileceği bugün partinin kendi yayın organında yayımlandı. Alıp inceledim ve üzüldüm. Serdar Denktaş adeta olası bir rakibe karşı müthiş bir savunma ve strateji planı hazırlamış.

Tüzüğü öyle bir değiştirmeye hazırlanıyor ki kelime anlamıyla sanki diktatörlüğünü ilan edecek. Baktığınızda zaten parti organları demokratik şekilde çalışamıyor bu tüzük kurultayında yapılacak tüzükteki değişiklikler sonrasında resmilik kazanacak.

Gelin bir neler değişeceğine bakalım. Bakalım da Demokrat Parti'nin siyasetten ne kadar uzaklaştırılmaya çalışıldığına hayret edin.

GENEL BAŞKAN SEÇİMİNDE SALT ÇOĞUNLUK ARANMAYACAK

Parti Tüzüğü Madde 17.1'in aşağıdaki gibi değiştirilmesini; Madde 17.1'in ikinci cümlesinden sonra "İki adayın katıldığı oylamada en çok oyu alan aday seçilmiş sayılır."

Bu maddenin genel başkanlık seçiminde koyduğu şart şu "iki aday arasındaki yarışta ilk önce salt çoğunluk aranır eğer salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yapılır ve en çok oy alan seçimi kazanır.

Yani " DP'nin 1200 delegesi varsa ve katılım 601 değil de 595 ise salt çoğunluk mevcut değil demektir ama değiştirilecek tüzük maddesinde salt çoğunluk olmasa da kurultay yapılır ve en çok oyu alan başkan olur. Yani Demokrat Parti bir gün ya da ocak ayındaki kurultayında 250 delege katılımlı bir seçim yaşasa da başkanını seçecek. Bu ne kadar demokratik bir uygulamadır?

GENEL SEKRETERLİK VE MYK'NIN YETKİLERİ ALINDI

Demokrat Parti de ilk kez genel başkan vekili diye bir makam yaratıldı ve genel sekreter ile MYK'yı Genel başkan vekilinin altına koydu.

Parti Tüzüğü Madde 17.2'nin aşağıdaki gibi değiştirilmesini; Madde 17.2'nin birinci cümlesindeki "Genel Sekreter" ibaresinin çıkarılarak yerine "Genel Başkan Vekili" ibaresinin konulmasını …

Tüm partilerde ve dünya da benzerine rastlamayacağımız yeni bir uygulama icat etti Serdar başkan. Genel başkanın yokluğunda partiye Genel Başkanın uygun göreceği ve parti meclisi onayına sunacağı bir genel başkan vekili başkanın yokluğunda başkanın birçok yetkisine ve uygun göreceği görevlerde partiyi temsil eder ve yönetir diyor madde. İşin özeti bu.

Ne kadar çelişkili değil mi? Başkanı tüm parti delegeleri seçiyor ama parti başkanı kadar yetkisi olan bir adamı parti başkanı tayin ediyor. Kelime anlamıyla anti demokratik. Olabilir mi böyle bir şey Allah aşkına. Serdar Başkan yapar ve olur.

Yine hem ülke siyasetinde hem de dünya siyasetinde genel sekreterin görevi son derece önemlidir. Serdar Başkan, mevcut genel sekreterin yeniden aday olup kazanması halinde ya da Hasan Taçoy'un bu göreve talip olup kazanması halinde kimsenin kendisine arıza çıkarmaması için genel sekreterin yetkilerini sınırlandırmış ve kendi atayacağı bir genel başkan vekiline vermiş. Hocam bu olacak iş mi? Dünyanın neresinde görüldü böyle bir uygulama? Siz buna Demokrasi mi diyorsunuz? Partinizin adı demokrat parti daha.

ÖRGÜT BAŞKANLARI OY KULLANAMAYACAK

Daha bitmedi tüzükteki şoke olacağınız değişiklikler. Özelde 200 toplamda 600 olan örgüt başkanları, ocak ayında ve sonrasında gerçekleşecek kurultayda oy kullanamayacak. Evet evet yanlış duymadınız oy kullanamayacak. Dahası artık örgüt başkanı diye bir şey kalmayacak sandık başkanı olarak isimleri değişecek bu insanların. Kurultay bittikten sonra da kendi kendilerini lav edecekler. Yazarken bile bana da tuhaf geliyor ama DP'nin yeni tüzüğünde bunlar olacak.

**55.3.'ün "Kongresi toplanamayan köy veya mahallelerde kongre toplanıncaya kadar görev yapmak üzere, Kent/Belde Yönetim Kurulları tarafından Sandık Başkanları atanır. Atanan Örgüt Başkanları ile Sandık Başkanları İlçe Kongreleri ve Parti Kurultaylarında oy kullanamazlar." olarak düzeltilmesini,

**Madde 63.'ün 2. Fıkrasındaki "Köy veya Mahalle Örgütleri" ibaresinin çıkarılarak yerine "Sandık Başkanları" ibaresinin çıkarılmasını ve 5. Fıkranın metinden çıkarılarak değiştirilmesini..

**GEÇİCİ MADDE 3"

Halen mevcut Köy ve Mahalle Örgüt Başkanları ile Köy ve Mahalle Yönetim Kurulları görevlerine Parti IX. Olağan Kurultayı toplantısı bitinceye kadar devam ederler. Kurultayın kapatıldığının bildirilmesinden itibaren kendiliğinden sona erer."

Ve daha birçok ilginç, ülke siyasetine uymayan, demokratik olmaktan son derece uzak bir tüzük yaratılmış.

Hiç; bir partinin başkanı salt çoğunluk olmadan seçilebilir mi?

Hiç; bir partinin başkanı kendi kadar yetkili bir başka vekili seçimsiz görevlendirebilir mi?

Hiç; bir parti kendi örgüt başkanlarını oy kullanmaktan men edebilir mi?

Demokrat Parti, siyasi bir parti mi holding mi sorusu geliyor akıllara ister istemez. Halbu ki Demokrat Parti kendi içinde son derece başarılı, yetenekli hem partisine hem ülkesine hizmet edebilecek insanları barındırmaktadır.

Şans verilmesi halinde bu insanlar hem Demokrat Parti'yi hem de yaşadığımız bu ülkeyi daha güzel kılabilirler. Ancak öyle görüyorum ki bu hafta geçeceğini tahmin ettiğim bu tüzük demokrasi değil dikta rejimini ön görüyor. Tüm DP'liler bu tüzüğü iyi değerlendirip öyle oylamalılar.

*************

GÜNÜN SÖZÜ:

Kötü bir şey yapmadınsa şeytanların kapını çalmasından korkma!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.