Eroğlu devrede! İplerin kopması an meselesi

Yayın Tarihi: 27/12/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Hükümet 366 kişinin kaderini belirleme noktasına gelince ayrılma noktasına da gelmiş oldu böylelikle. CTP taban ve tavanının Başbakan Yorgancıoğlu üzerinde inanılmaz bir baskısı var. Bu nedenle Özkan bey, almış olduğu bu karardan dönme şansı neredeyse hiç yok. 366 kişinin değil yarısını 50 tanesini bile bırakacak olsa Özkan beyi oturduğu yerden aşağı çekecek bir parti meclisi var CTP'nin içinde.

Haliyle restleşme bugünlerde ya esneyecek ve devam edecek ya da kopacak. Serdar Denktaş karar aşamasında en zor günlerini yaşıyor diye düşünüyorum. Denktaş'ın yıllardır sağın lideri olma hayali olduğunu biliyoruz. Hükümeti bozup da UBP ile hükümet kurarsa yarın sabah sağın lideri olacak değil tabi ama UBP'lilerin ciddi anlamda sempatisini kazanacak.

Serdar Denktaş bu hükümeti bozması halinde yalnızca kendine iyilik yapmış olmayacak, aynı zamanda Özkan Yorgancıoğlu'na iyilik yapmış olacak.

Herklesin malumu üzerine CTP'nin zorlanarak ülkeyi idare ettiği, yaptığı aşırı zamlardan dolayı tıkanıp kaldığı ve birçok ödemeyle baş edemediği bir gerçek. Özkan bey hem bu yükten kurtulacak hem de kendi partisi içinde Serdar Denktaş'a boyun eğmemenin, Derviş Eroğlu'na boyun eğmemenin gururunu yaşayacak.

Yani CTP-DP hükümeti bozulursa hem Yorgancıoğlu hem de Denktaş kahraman olacak ama bu işten Denktaş daha karlı çıkacak, hem daha fazla haklarla hükümette olacak tekrardan hem de sağın liderliğine oynayacak.

Bu nedenle Serdar Denktaş'ın akıllı davranması gereken zamanlardan biri.

HÜKÜMET HER AN BOZULABİLİR

Daha sağlıklı bilgi verebilmek için her iki partyi içindeki bağlantılarımı sonuna kadar zorladım desem yeridir. Başbakan Yorgancıoğlu'nun hiçbir şekilde söz konusu 366 kişinin işten durdurulmasıyla ilgili bir karar değiştireceği yok. Bu kararından adım atmayacak. Demokrat Partili milletvekilleri ise CTP'nin tavırlarından sıkılmış durumda ve hükümeti bozması için Denktaş'a baskı yapıyor.

DP, DENKTAŞ'IN TAVRINI BEKLİYOR

UBP-DP birleşmesini bekleyen DP'li kesim de Denktaşın bu tür bir hamle yapmaması durumunda edilgen yani CTP'nin koltuk değneği durumuna düşeceğini ve parti tabanından tepki alacağını düşünüyor. Bu konuda duyduğuma göre Denktaş'a gerekli uyarılar yapılmış bile.

DENKTAŞ'A KARŞI OPERASYON BAŞLAYABİLİR

Güvenilir kaynaklardan elde ettiğimi başka bilgiler de var tabii. Serdar Denktaş işten atmalara karşı eğer pasif kalırsa ve hükümete bu şekilde devam eder, ikisi Girne'den biri Lefkoşa'dan milletvekili olan üç kişinin istifasını açıklaması bekliyor. İsimler bende mevcut ama yazmam etik olmaz.

Hemen ardından Derviş beyin de DP içine hızlı bir operasyonu kaçınılmaz olacaktır diye duyuyorum.

Bu nedenle Serdar bey kendi lehine dönen bu siyasi ortamı kullanmasını iyi bilmeli ve hem toplum içindeki imajını hem de partisini toparlamalı, aksi takdirde zor bir yılın kapısını açmış olacak.

CTP, DP'Yİ KAYNAKSIZ BIRAKTI

Aslında 366 kişinin işten atılacak olmasıyla başlayan krizin bir başka boyutu daha var. geçtiğimiz günkü bakanlar kurulu toplantısında Zeren Mungan, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Serdar Denktaş arasında sert tartışmalar yaşandı. Hükümetin küçük ortağı, Mungan tarafından uygulanan fonların ve kaynakların kısıtlanması konusunda çok rahatsız. DP'nin elinde olan bakanlıklarda bakanların paraya dayalı hareket mekanizması son derece kısıtlanmış. Bu konuda ipler adeta CTP'nin elinde. Önceki günkü bakanlar kurulunda istihdamların ötesinde, bu konuda sert tartışmalara neden oldu.

MUNGAN İSTİFASINI SUNDU

Bir başka önemli bilgisi ise Maliye Bakanı Zeren Mungan'ın yaşamış olduğu ağır baskılar ve saldırılardan dolayı Başbakan Yorgancıoğlu'na istifasını sunduğunu ancak Başbakan Yorgancıoğlu'nun bu istifayı geciktirmesi için Mungan'a ricada bulunduğu gerçeği. Mungan'a karşı saldırı yalnızca DP kanadında değil, CTP'de Yorgancıoğlu'na karşı olan vekiller tarafından da yapılıyor.

Netice de Mungan teknik bir adam, neden bu nedenli saldırdıklarını ben anladım ama çoğu insan anlayamamış olabilir!!!

Ama böylesine zor ekonomik koşulların yaşandığı bir dönemde daha uygun bir maliye bakanı ben düşünemiyorum. Mungan bu istifa kararını bir daha düşünmeli.

BAŞBAKAN, GÜRPINAR'DAN RAHATSIZ MI?

Başbakan Yorgancıoğlu'nun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar'dan rahatsız olduğunu ve görevden almayı düşündüğünü öğrendim. Yorgancıoğlu'nun rahatsızlığının arkasındaki neden olarak ise Gürpınar'ın her talep edileni yapmaması ve kuralları uygulaması olduğu söyleniyor.

Gürpınar'ın görevden alınma ihtimali dedikodusunu bana bir UBP'li vekil söyledi, bu demek oluyor ki meclis kulislerinde bunlar konuşuluyor ki O vekil bunu duydu.

Gürpınar'ı tanımam sadece Çalışma Bakanlığının çekirdeğinden yetiştiğini ve çok bilgili olduğunu duyarım hep. Çalışma bakanlığı oldukça zor bir bakanlıktır, oraya bu işi bilmeyen biri atanırsa çok hatalar olur.

Sonuç olarak şu an bir yerlerde kazanlar kaynıyor ve her an hükümet bozulabilir. Serdar Denktaş verdiği sözlerden geri dönerse hem kendini hem partisini bitirir, işin özeti budur. Yorgancıoğlu da baş kahraman olur.

Bu satrancı bilerek oynayın.

GÜNÜN SÖZÜ

Yalnızlık başkalarından uzak yaşamak değildir, söylediğin şeylerin başkalarına uzak, anlamsız, anlaşılmaz gelmesidir. –

ISAİAH BERLİN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları