Kaptan: "Yeni hava limanı yapılamayacak"

Yayın Tarihi: 06/01/14 08:00
okuma süresi: 10 dak.
A- A A+
Taş Yapı'nın direktörü ve Ercan havalimanının yeni işletmecisi Emrullah Turanlı ile yaptığım söyleşi tüm havaalanı ve bu meslek gruplarıyla ilgilenenler üzerinde deprem etkisi yaratmış. KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan'dan öğrendim. Kaptan beni arayarak "söyleşini okudum ve Havalimanıyla alakadar bir sendika başkanı olarak cevap hakkımı kullanmak istiyorum" dedi. Olur dememe rağmen birkaç gün randevulaştık sonra en nihayet hafta sonu bir araya gelip sabah kahvesi içtik. Kaptan Turanlı ile yaptığım söyleşiyle ilgili inanılmaz tepkiler aldığı için benimle konuşmak konusunda son derece kararlıydı.

Sendikacılığına ve son zamanlarda CTP hükümetine karşın verdiği tepkilerle takdir ettiğim sendika başkanlarından biridir. Sosyalist düşüncesinden ötürü ne zaman CTP'ye yüklenmese, eleştirmese aleyhine yazılar yazdığım çok olmuştur.

"Emrullah Turanlı'nın kişiliğiyle ilgili hiçbir sorunum ve rahatsızlığım yoktur, bunu peşinen söyleyim" diyerek başladı söze.

Kaptan, Yeni havalimanının hiçbir zaman yapılmayacağı kanaatinde ve oldukça ilginç iddialar da bulundu. Bakın Kaptan cevap hakkında nasıl ilginç iddialarda bulundu.

KAPTAN "Yazını okuduktan sonra hem bir sendika başkanı olarak hem de bir birey olarak, Ercan Havalimanını çok iyi bilen biri olarak bu açıklamanın karşısında kayıtsız kalamayacağımı düşündüm. Benden önce Hükümetin bu konuda bir açıklama yapmasını beklerdim ama Hükümetten bu açıklama ilgili hiçbir açıklama gelmemiştir. Onların tabiriyle "hükümetin" Ercanın 25 yıllığına işletmesinin, bizim değerlendirmemizle peşkes çekilmesi, biz yıllar boyunca olduğu gibi bu olayın da özünde karşı çıktık. Çünkü Ercan havalimanı altın yumurtlayan tavuktur. Yatırımlar oldukça kar getiren bir yerdir. Kimse unutmamalıdır ki bu liman KKTC bütçesiyle yapılmıştır. Pist ve apron da Türkiye cumhuriyeti tarafından finanse edilmiştir. Ercan halen bugün tüm harcamaları çıkarıldıktan sonra 11 milyon TL kar eden bir işletmedir. Bu her yıl için elde edilen bir kardı. Bu havalimanı devredilmezden önceki karıdır bu. Biz örgüt olarak Ercan havalimanının devrilmesiyle ilgili ya da kamusal alanların devredilmesiyle ilgili karşı bir görüşümüz vardır. Biz özelleştirmelerin karşısındayız. Kişilerin karşısında değiliz bunu peşinen söyleyim. Bizim ne Emrullah beyle ne bir başkasıyla kişisel sorunumuz yoktur. Korktuğumuz başımıza geldi ve bu havalimanı kiralandıktan sonra orada verilen hizmetlerin fiyatları inanılmaz arttı. Bu fiyatlar arttığı için yurt dışına uçuş fiyatları da artmıştır. Otomatik olarak bilet fiyatları da artmıştır. Bu rakamlara isteyenle basın önünde tartışmaya hazırım..,

Gelelim yazınıza, ben 29 yıldır Ercan havalimanında çalıştım ve halen oradan çalışıyorum, hem ekip şefiyim hem Sendika başkanıyım. Yazınızda Emrullah beyin Ercan havalimanına 17 milyon dolar harcadığını açıkladığını okudum. Hasan Taçoy'un ulaştırma bakanı olduğu dönemde 2010 yılında, döner merdivenin yapılmasının projesi o dönemde yapılmıştı. 2 milyon avro olarak fiyatlandırılmıştı. 17 milyon dolarlık yatırım nerede? Pistin boyanması derseniz zaten pist yılda üç kez boyanır ve bu zorunludur. Terminale yapılan düzenlemeler tamamen kara yöneliktir ve ticaridir".

KAPTAN "HAVALİMANININ İNŞA BEDELİ 300 MİLYON AVRO OLAMAZ"

"Taş yapı ile Hükümet arasında anlaşılan ve KKTC Devleti'nin istediği havalimanı projesi dalaman havalimanının aynısıdır. Gelin görün ki öğrendiğimize göre bu havalimanı projesi değiştiriliyor. Çevre yolu, tüneller ortadan kalkıyor, böylelikle yeni havalimanı daha ucuza mal edilecek. Sözleşme de zaten rakam yok, sadece Dönemin ulaştırma bakanı Ersan Saner'in telaffuz etti rakamlar var. sözleşme de sadece proje var. Ama gelin görün ki proje değiştiriliyor ve eksiltiliyor. Hal böyle de olunca Devlet ile Taş yapı arasında anlaşılan havalimanı değil daha az maliyetli bir havalimanı yapılacağı anlaşılıyor. Hani Serdar Denktaş Ercan havalimanını Kıbrıs Türk halkına kazandıracaktı. Seçim kitabında da yer alıyor bu. Sözleşme de tazminat maddesi yoktur, zaten ortada iptal edilecek bir havalimanı inşaatı da yoktur".

Tabii yazının bu kısmında KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan'a sözleşmenin iptalinin tazminat doğurduğunu bu nedenle Hükümetin bu sözleşmeyi iptal edemediğini birkaç kez hatırlatmama rağmen "YENİ HAVALİMANI YAPMAMIŞTIR, ORTADA TAZMİNAT MADDESİ YOKTUR " cevabını verdi ama kamuoyunun doğru bilmesi açısından bunu ben söyleşiye eklemeyi gerekli buluyorum, Ercan havalimanı ihalesi sonrasında imzalanan sözleşme, tazminat maddeleriyle garantiye alınmış ve ancak devletin Taş yapıyı tazmin etmesiyle iptal edilebilecek bir anlaşması vardır. Kimse tazminat maddesi koymadan 100 milyon avro ödemez. Zaten devlet tazminat ödemeyecek olsa çoktan iptal etme yoluna giderdi diye düşünüyorum.

KAPTAN "ASKERİN OLDUĞU BİR YERE HAVALİMANI NASIL OLACAK"

"İhalede ben herhangi bir yolsuzluk ya da her hangi bir rüşvet iddiasında değilim, lütfen bunu da yazın. Ben Emrullah beyin bunu yaptığı iddiasında değilim. 2013 yılı sonunda tüm meydanın teslimi olacaktı ama siz Askerin olduğu bir yerde, askerin çıkmayacağını birileri biliyor. Bakın bu nokta da iki tane üzücü konu vardır. Biri birileri askerin çıkmayacağını biliyor, buna rağmen bu maddeyi koyuyor sözleşmeye, eski İstanbul havayolları hangarı yıkılacaktı ve tamamı temiz Emrullah beye alanı teslim edeceklerdi. Sözleşme de bu vardır. Siz eğer askeri çıkaramazsanız ve sözleşmeye bunu korsunuz ama askere emir veremezsiniz öyleyse bu ülke de sivil otorite yoktur. Ya askerle birileri bu sözleşme yapılmadan gerekli istişareyi yapmadı ya da birileri bilerek bu maddeyi oraya koydu. Bu da orayı alan kişiyi itham altında bırakır, ben de orayı alan kişinin bunu hak etmediğini düşünürüm. Şiddetle karşısında olsam da bu projenin, netice de Emrullah bey gelip oraya bir yatırım yapmıştır. Sonra da ben öğrenirsem ki projede değişiklikler olacak benim aklımda soru işaretleri oluşur.çevre yolunun ve tünelin kalması maliyeti düşürür. Ama gelin görün ki askerin şu an ki yerinden çıkmaması halinde bu projenin gerçekleşmesi ve hayata geçmesi mümkün değildir. Çünkü pistin de yeri değişmesi gerekiyor.

Pist güneye doğru yani Rum sınırına doğru yapılacak bunun olması bazı teknik problemlerle birlikte sınır ihlallerine neden olacak. Zaten hali hazırda yaşanan kötü hava koşulları neticesinde uçaklar inip kalkarken sınır ihaleli yapıyorlar. Yeni yapılacak havalimanı sınıra çok yakın olacak".

KAPTAN "MECLİS SORUŞTURMA AÇMASI LAZIM"

"sözleşme de Askerin çıkacak olması yazılıyken ve asker çıkmazken ve bu havalimanı başlayamazken, bu maddeyi sözleşemeye koyanların Meclis araştırma komitesi tarafından soruşturulması gerekiyor. Bilerek ya da bilmeyerek konulduysa da bu madde, meclisin soruşturma yapıp savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekir".

Evet Ahmet Kaptan'ın söyledikleriydi bunlar. Netice de cevap hakkı kullanmak istedi ben de mesleki etik çerçevesinde kendisine bu hakkı verdim. Kaptan'ın konuşmasının sonunda geldiği noktaya baktığımda, kendisi her ne kadar havalimanının birilerine devredilmesine karşı olsa dahi yapılan bu devretmenin yanlışlarla dolu olduğunu ve Emrullah Turanlı'nın bu devirden zarar gördüğünü teslim ediyor.

Netice de Kaptan bir sendikacıdır ve görüşleri birinin hoşuna gitsin ya da gitmesin olacaktır, bunu beyan edecektir. Kaptan burada acı bir gerçeği ortaya çıkarmış oldu özet olarak.

UBP Hükümeti Emrullah Turanlı'ya askerin olduğu yere hava limanı yapacak bir sözleşme imzalattı ve bu hakkı verdi. Ülkenin kendine özel koşulları nedeniyle Hükümetler askerle uzlaşı içinde çalışıyor yani bir alt üst ilişkisi yok. Asker de pist yapılacak yeri henüz boşaltmış değil ve Turanlı da yeni havalimanına başlayamıyor. Burada suçlu olan asker değil, sözleşmeye bunu koyan ve taahhüt eden dönemin UBP hükümeti olduğu mantığı çıkıyor ortaya.

Tabii bu konuyla ilgili dönemin Ulaştırma Bakanı Ersan Saner'in de ne söyleyeceği son derece önemli. Belki de durum Kaptan'ın anlattığından farklıdır. Ama bir gerçek var ki eleştirilse de istenmese de Turanlı KKTC Devletine 100 milyon avro ödedi ve bekliyor.

**********

GÜNÜN SÖZÜ

''Bir kişiyi zayıflıkları ile yargılamak, okyanusun gücünü tek bir dalgayla ölçmeye benzer.''

Elvis Presley

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.