Başbakan ne kadar da geç kalmış...

Yayın Tarihi: 30/01/14 07:53
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
** Şu kahraman CTP MYK'sı ya da parti meclisinin hediyesidir bu kriz kazığı Kıbrıs Türk halkına. Dövizin yükselmesini kastetmiyorum, hayatı pahalılaştıran CTP hükümetinden bahsediyorum. Neden? Dışa bağımlılık azalsın diye demişti Özkan bey…Alo Ben Beşir olayından bahsediyorum aynı zamanda. Herkes kendini CHE sanıyor bu ülkede ya da çav bella söyleyince komünist oldum sanıyor ya; işte bir parti "CTP" tek destekçisi Ankara'yı düşman gördüğü sürece, ilişkiler soğuk tutulduğu sürece "sen baaa garışaman" dediği sürece, işte böyle, en sonunda CTP'nin genel başkanı alır jamesbond çantasını "napacayık" diye Tayyip beyin yolunu tutar.

** Evet beyler kimse karışmasın bize doğru ama siyaset yapıyorsanız hatta yürütmedeyseniz polit bürodan değil memleketten sorumlusunuz. Acı gerçekler orada dururken efelik yapmaya gerek yoktu

Sabahları sanırım her köşe yazarı gibi sert bir kahveyle internet gazetelerine bir gözümüz açık bir gözümüz kapalı bakmak alışkanlık oldu. Malum gündem dövizin çıldırmış olması. Sabah merkez bankasının faizleri yükseltmesi sonucu dövizin düşmeye başladığı haberini okudum bende sizler gibi. En nihayet müdahale ettiler diye mırıldandım. Gün içinde konuştuğum bazı dostlar tekrar yükselecek sevinme dediler; açtınız şom ağzınızı diye dalga geçtim ama onlar haklı çıktı.

Tabii doğru anlamak lazım kredi faizlerinin yükseltilmesi meselesini; haa kimileri de kredi faizi değil mevduat faizi diyor. Ne zaman ekonomik kriz olsa biz de ya da dünya da; bu meseleleri konuşmak için ehil ekonomist bulamayacağınız gerçeğini bir daha anlıyorsunuz.

İnternet siteleri size yardımcı oluyor tabii. Yükseltilen borçlanma faizi. Zaten dövizin bir anda biraz düşüşü yabancı sermayenin hala daha Türkiye'ye güvenmiyor oluşu. Bunun birkaç gün içinde olmasını beklememek lazım. Dahası FED'in açıklayacağı raporda çok önemli. Uzmanlar avro ile sterlinin düşebileceğini ancak doların yükseleceğini tahmin ediyorlar.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu hem yeni ekonomik programı görüşmek hem de daha fazla para istemek için Ankara yolcusu. Tayyip bey bu kez randevuyu vermiş anlaşılan. Düşünsenize kaç aydır hükümet kurulalı iki başbakan arasında bir görüşme gerçekleşmedi; çünkü Tayyip bey Özkan beye kırgındı diye biliyorum.

Evet ; hükümet bazı tedbirler almaya çalışıyor, çalışacak da anladığım kadarıyla ama bunu nasıl yapacaklar doğrusu merak ediyorum. Bir kere tüm gıda ürünlerinde ucuzlatmaya gitmesi lazım hükümetin, elektrik kullanımı ve benzindeki indirim de buna dahil. Büyük kurumların borçlarında faizsiz ertelemeler yapılmalı örneğin, ve yapılabilirse kur sabitlemesine gidilmesi bazı konularda.

Düşünsenize ülkeye gelen onca araba, elektrik malzemesi birkaç ay önce giriş yaptığı için düşük kurdan girmişti, satıcılar ama her alandaki işletmeler bu ürünleri şimdiki kurdan satarlarsa zaten kimse almayacak ve zarar edecekler. Bu nedenle evet serbest piyasa ekonomisi diyoruz, evet dövize müdahale edemeyiz diyoruz ancak devlet olarak kur sabitlemesi yapılabilir mi kısa süreliğine buna bir bakılmalı.

Ya da artık türk lirası kullanmaktan vazgeçmeliyiz; TL kullanmak gibi basit olur bu. Biz ne TL basıyoruz ne de avro. Bu nedenle TL de kullansak avro da kullansak fark etmiyor; en azından avro kazanıp avro öderiz borçlarımızı. Çünkü ülke yapımız ithalata bağlı. Arabalar, gıda maddeleri, elektronik eşyalar hep Avrupa ağırlıklı geliyor ülkemize.

Ben ekonomist değilim, ekonomiden de anlamam anlamasına ama Hükümetin daha somut adımlar atması gerektiğini düşünüyorum .

Başbakan yetersiz de olsa, geç de kalınmış olsa en azından yerinden kımıldadı. Bu da önemli bir gelişme.

Ülke insanının geleneğidir bu haliyle siyasetçilere de geçiyor aynı özellik, bıçak kemiğe dayanınca harekete geçiyoruz. Özkan beyin çoktaaan Türkiye Hükümetiyle gerekli diyalogları kurması ve gerekli adımları atması gerekirdi.

Şu kahraman CTP MYK'sı ya da parti meclisinin hediyesidir bu kriz kazığı Kıbrıs Türk halkına. Dövizin yükselmesini kastedmiyorum, hayatı pahalılaştıran CTP hükümetinden bahsediyorum. Neden? Dışa bağımlılık azalsın diye demişti Özkan bey…Alo Ben Beşir olayından bahsediyorum aynı zamanda. Herkes kendini che gueveracı sanıyor ya bu ülkede ya da çav bela söyleyince komünist oldum sanıyor ya; işte bir parti "CTP" tek destekçisi Ankara'yı düşman gördüğü sürece, ilişkiler soğuk tutulduğu sürece "sen baaa garışaman" dediği sürece işte böyle en sonunda CTP'nin genel başkanı alır jamesbond çantasını "napacayık" diye Tayyip beyin yolunu tutar.

Eee hani siz sosyalistiniz de kimseden emir almazdınız da kimse karışamazdı size hem parasını da istemezdiniz? Nolduu?

Evet beyler kimse de karışmasın bize doğru ama siyaset yapıyorsanız hatta yürütmedeyseniz polit bürodan değil memleketten sorumlusunuz.

İlkelerinden ödün vermemek başka bir şeydir siyaset yapmak,iki ülkenin ilişkilerini iyi tutmak başka bir şeydir.

***************

SİBER'E CUMHURBAŞKANLIĞI YAKIŞTIRILIYOR

Şimdi bu nereden çıktı demeyin, kaç gündür CTP içinden bana fısıldanıyor; Meclis Başkanı Sibel Siber'e gelecek yıl ki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması için ciddi baskılar olduğunu duyuyorum. Tabii Sibel hanım buna pek sıcak bakmıyor bildiğim kadarıyla ama Ankara da son derece iyi bir şekilde ağırlandığını ve Ankara'nın da kendisine üst düzey ilgisi olduğu bir gerçek.

************

GÜNÜN SÖZÜ

" Dürüst bir insan, daima çocuk kalır. "

Sokrates

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.