Amerika belirleyici aktör olmalı

Yayın Tarihi: 12/02/14 07:49
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
***Eroğlu, Ankara ile daha iyi ilişkiler içerisine girdikten sonra gözümde daha fazla pozitif bir imaj aldı meseleye yönelik. Talat bu noktadan sonra nasıl bir portre çizebilecek doğrusu merak ediyorum. Müzakere süreci başarısız olsa dahi ben düşük ihtimal görüyorum; başarısız olan önceden olduğu gibi Eroğlu olmayacak. Tüm suç Rumların üstüne kalacak.

Bu bize 2015 seçimlerinin sonuçlarını gösteriyor gibi

Görüşmeler başladı, merak ediyorum acaba Cumhurbaşkanı Eroğlu besmele çekmiş midir görüşmelere başlarken. Hani derler ya besmele çekin her işinize başlarken hayırlı olsun diye. İşin esprisi bir yana görüşmeler iyi başladı imajı var. ne diyeceklerdi zaten gerek Anastasiades gerekse Sn Eroğlu.

Görüşmeler Türk tarafı ve Amerika'nın baskısı ve müdahalesi ile başladı. Belki bu ayrıntı gözden kaçıyor ama kimse bu işi gözünden kaçırmasın.

DAVUTOĞLU GÜCÜNÜ GÖSTERDİ

Çok iyi bilinmesi gerekir ki Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu uluslar arası arenada tahmininizden öte iyi ilişkilere sahip bir isim. Özellikle İngiliz diplomasisinden öte Amerika'yla üst düzey ilişkilere sahip. Uzunca bir süredir Amerika Dışişlerinin Atina'ya görüşmelerin başlaması ve Rum tarafının artık makul davranması yönünde beklenin ötesinde baskı yaptığını iyi biliyoruz.

Ya da en azından bunu bilin.

AMERİKA BELİRLEYİCİ AKTÖR OLMALI

Yıllar Önce Senatör Seçimlerini İzlemek için Arkansas'a gittiğimde bir konferansa konuşmacı olarak katılmıştım. Arkansas Üniversitesi'nde oldukça kalabalık bir öğrenci kitlesinin karşısında soruları yanıtlarken son soru konferansa damgasını vurmuştu.

"Kıbrıs sorunu ne zaman biter" diye bir soruya karşılık "eğer Amerika yarın sabah isterse yarın sabah" diye cevap vermiştim. Salonda çok uzun soluklu bir alkış kopmuştu.

Ama işte gerçek bu. Davutoğlu'nun gerekli girişimleri yaptıktan sonra Amerika'nın beklenenin de ötesinde baskı yapması sonucunda görüşme süreci başladı. Atina'yı bu süreçte ben yine başarılı aktör olarak görmüyorum. Atina sadece Rum tarafının bu süreçteki partneri olarak yer alıyor ve alacak.

Sadece o kadar.

BAŞARISIZ OLMA LÜKSÜ BU SEFER YOK

Bir başka önemli ayrıntı var. Görüşmeler başladı ve iyi başladı ve iyi gidecek, gitmeyecek ne olacak ne olmayacak, ortak metin bizim lehimizedir ve süreç bu yönde şekillenecek diye bir durum yok. Yani bunun bir garantisi yok. Ve yine belirtmek gerekirse Rumlar yakın zamanda yine ayak sürüyecek. Rumların çözüm istemediğini ve mutlaka bir yerlerden sorun vereceklerini biliyoruz. Anastasiades her ne kadar çözümcü gibi görünse de Klerides'in çizgisinden uzak bir siyasetçi olduğunu hiç unutmamamız gerekir.

RUMLAR ÇÖZÜME DAHA MAHKUM

Rum ekonomisini ayakta tutan turizmleridir ve her yıl yaşadıkları ve yurt dışından gemiyle su getirdiklerini ve ciddi susuzluk çektiklerini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle Türkiye'den gelecek suya bizden çok Rumların ihtiyacı var bu bir, bir diğer ikincisi ise yaşadıkları resmen battıkları ekonomik krizlerinden ancak ellerinde turist ve doğal gazla kurtulacaklarının kendileri de farkında ve bu doğal ekonomik olması açısından Türkiye üzerinden geçecek, geçmek zorunda. İşte bu iki önemli nedenden ötürü Rumlar bu sefer çözüme mahkum.

Mahkum diyorum çünkü artık dibe vurmuş durumlar ve herkes bilmelidir ki Rumlar çok akıllı siyasilere sahiptirler, konjektürü iyi kullanmayı bilirler. Bu nedenle bu çözüm fırsatını kaçırmamaları gerekir.

İNGİLİZLER İLK KEZ RUMCU OLDU

İngiltere Başbakanı Cameron'un tavırlarına bakıyorum da uzunca bir süredir adeta Rumlara kol kanat geriyor, ağırlıyor, destek atıyor. Tarih boyunca Rumlardan çok çekmiş bir ülke olan İngilter'nin neden bu tavır içine girdiğini düşündüğümüzle sanırım Rus tehlikesine karşılık ABD ile birlikte bir rol üstlendiklerini düşünebiliriz. Yani Amerika iyi polis olurken Türk tarafı lehine İngilizlerde kötü polis oluyor. Bir tür denge diyebiliriz. Baksanıza Başbakan Cameron ne diyor "Bugünkü anlaşma ilerisi için önemli bir adım. Güvenli bir yerleşim kurmak için liderlerin tekrardan görüşmeleri kabul etmesinden dolayı Başkan Anastasiadis ve Dr. Eroğlu'nu alkışlıyoruz".

Anastasiades başkan da Eroğlu değil mi; iki eşit egemen devleti görüşeceğiz ve Eroğlu sayın ama Anastasiades Başkan.

Türk tarafının prestijine artık herkes daha fazla saygı göstermeli.

EROĞLU İYİ GÖTÜRÜYOR

Eroğlu, Ankara ile daha iyi ilişkiler içerisine girdikten sonra gözümde daha fazla pozitif bir imaj aldı meseleye yönelik. Talat bu noktadan sonra nasıl bir portre çizebilecek doğrusu merak ediyorum. Müzakere süreci başarısız olsa dahi ben düşük ihtimal görüyorum; başarısız olan önceden olduğu gibi Eroğlu olmayacak. Tüm suç Rumların üstüne kalacak.

Bu bize 2015 seçimlerinin sonuçlarını gösteriyor gibi, baksanıza Başbakan Yorgancıoğlu bile Eroğlu'na desteğini açıklamış..

************

GÜNÜN SÖZÜ

Hiç dokunmadığın birine aşık olabiliyorsan,
sen aşkı yaşamayı hak ediyorsun arkadaşım!

Can Dündar

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.