"Hükümeti boz" şartı hala masada mı?

Yayın Tarihi: 21/02/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
**CTP bu hükümetin bozulmaması için ciddi çaba harcıyor ve aslına bakarsanız Serdar Denktaş da bu hükümeti bozmak istemiyor hem de hiç. Eğer UBP, DP ile pazarlığını iyi yapmazsa yerel seçimler gelir geçer, Hükümet yoluna devam eder ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde DP, Talat'ı destekler. Bunun olmayacağı hatasına sakın düşmeyin.

**Bunu iyi anlamak lazım. Yani işbirliği yapacağız ama hatta seçimlere de gireceğiz ve sonra hükümeti bozacağız demiyor Hüseyin bey. DP ile işbirliği teklif gelirse değerlendirilecek, hükümet meselesi de konuşulacak sonra işbirliği yapılacak yapılacak. Aksi takdir de Demokrat Parti, UBP'yi sadece kullanmış olur.

Daha düne kadar UBP ile DP'nin birbirinden çok uzaklaştığını konuşuyorduk hepimiz. Hatta hepimiz artık iplerin koptuğuna kanaat getirmiştik. Çünkü öyleydi. Serdar Denktaş bu süreçten caymıştı. Bir süre önce Saray son kez devrede diye bir yazı kaleme almıştım. Demokrat Parti ile UG'nin yerel seçimlerde değil başarısız olmak aday dahi çıkarmakta zorlanacağını anlatmıştım ki hal böyle.

Saray'ın son kez devreye girmesi ve DP içindeki UG hakimiyetinin baskısından sonra hem DP myksı toplandı hem de UBP myksı toplanıp bir karar üretti. Gelinen nokta aslında sanıldığı kadar düz ve basit değil.

DP HALA UBP'YE SICAK BAKMIYOR

Yıllar öncesinden gelen bir UBP karşıtlığı hala DP içinde devam ediyor; bu nedenle UBP ile işbirliği ya da koalisyon yapılmasına sıcak bakmayan hatrı sayılı kesimler var. bunun olmasını isteyen kesimlerde var tabii DP içinde ama bunlar azınlıkta. UG kanadı vekilleri ise asıl başlangıç noktasından kaçmak istemiyorlar yani sağda birlik.

ÖZGÜRGÜN MAKAMIN HAKKINI VERİYOR

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün'ü takdir ediyorum, önemli ve dik bir duruş sergiliyor. Hem kendi tabanına hem de DP'ye "biz kimseye muhtaç değiliz, ihtiyacı olan varsa siz gelin" mesajını oldukça net verdi.bir genel başkan olarak son derece önemli bir duruş sergiledi ve bu duruşun arkasında ciddi bir taban ve vekil desteği var, ayrıca Parti'nin hamisi pozisyonunda olan Derviş Eroğlu'nun da desteği var. DP, UBP'nin şartlarında bir anlaşma yapmazsa yerel seçimlerden girdiği gibi çıkar 3 belki 4 belediye çıkarabilir ancak.

HÜKÜMETİ BOZ ŞARTI HALA MASADA

UBP Genel Başkanı Özgürgün'ün açıklamasını iyi okuyup iyi anlamak lazım. "Demokrat Parti Ulusal Güçler Partisi (DP/UG)'den işbirliğine yönelik durumu değerlendiren UBP Genel Başkanı Özgürgün, yapılacak işbirliğinin ilk önce ne olduğuna bakılacağını sonrada hükümetteki durumun konuşulacağını belirtti".

Bunu iyi anlamak lazım. Yani işbirliği yapacağız ama hatta seçimlere de gireceğiz ve sonra hükümeti bozacağız demiyor Hüseyin bey. DP ile işbirliği teklif gelirse değerlendirilecek, hükümet meselesi de konuşulacak sonra işbirliği yapılacak yapılacak. Aksi takdir de Demokrat Parti, UBP'yi sadece kullanmış olur.

Özgürgün bu durumun farkında hem de çok iyi farkında.

Bu nedenle işbirliği yapıldıktan sonra hükümetin bozulacağına dair bir yapı haliyle ortaya çıkacak.

CTP'DE DURUMLAR NE?

CTP bu hükümetin bozulmaması için ciddi çaba harcıyor ve aslına bakarsanız Serdar Denktaş da bu hükümeti bozmak istemiyor hem de hiç. Eğer UBP, DP ile pazarlığını iyi yapmazsa yerel seçimler gelir geçer, Hükümet yoluna devam eder ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde DP, Talat'ı destekler. Bunun olmayacağı hatasına sakın düşmeyin; çünkü DP'de hatrı sayılır bir grup Solcudur ve Talatçıdır. Talat sempatizanıdır ve Derviş beye karşı tepkilidir. DP'de bu cepheye sosyal demokrat cephe deniyor.

Dahası Serdar başkanın da Talat ile eski dost olduklarını Derviş bey unutmamalı. Yani ne olursa olsun iki parti yerel seçimlerde işbirliği yapsın mantığıyla siyaset yapılırsa yine UBP zarar görür.

Koalisyon işi sağlama bağlanmalı.

CTP sonuçta hükümet ve belediyeler konusunda son derece iyi. Bu nedenle seçimlerde ciddi kayıplar almayacak. Evet hükümette şu an iyi giden hiçbirşey yok, bu da başka bir gerçek ama gelin görün ki yerel seçimlerde adayın da faktörü çok önemli. Hükümet kötüyse o da etkiliyor ama iyi bir hükümet olsa dahi kötü bir aday seçim kazanamaz.

KOALİSYON BOZULACAK MI?

Eğer UBP-DP işbirliğine giderse kaçınılmaz bozulacak, daha doğrusu etik olarak bozulması gerekir ama öğrendiğime göre hala DP koalisyonu bozan taraf olmak istemiyor. CTP her şeyi sineye çekim hükümeti bozmayabilir.

Çünkü Özkan bey hükümeti bozarsa ardından yaşanacak olan tam bir olağanüstü koalisyondur CTP içinde. Özkan beyi götürecek ekip hazır olda bekliyor.

Sonuç olarak UBP-DP işbirliği yaşanacak, öyle görünüyor ancak öyle sandığınız gibi basit ve kolay olmayacak. Bu nedenle külliyen bu iş bitti demek için hala çok erken.

******************

ONLAR HALA UMUTLU

Geçtiğimiz gün sevgili dostum Sadık Gardiyanoğlu'nun daveti üzerine işten durdurulan 25 kadrolu insanımızı Vakıflar bankası önündeki eylem yerlerinde ziyaret ettim. Hepsi de bugüne değin verdiğim destekten ötürü bana teşekkür etti. Hepsinin yüzünde bir umut, yüzüme bakarak haklılıklarını anlatmaya çalıştılar. Tellerin arkasında sınır dışı kalmış savaş esirleri gibiydiler ama umutluydular. Üzüldüm ve her şey Demokrat Parti'ye bağlı dedim. Serdar Denktaş'a karşı kırgınlar, bunu söyleyim çünkü tek güvendikleri isim o. Birkaç hatıra fotoğrafı çektirdik. Arabaya doğru yürürken gerçeği biliyorlar ama kabullenmeme haklarını kullanıyorlar dedim kendi kendime.

Onları bu duruma düşüren ve sahip çıkmayanlar utansın diyorum.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Bir süre sonra anladım ki;

Vazgeçilmez olan sen değilsin...

"Vazgeçmeyi bilmeyen benim..."

Icarus

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları