Haziran'dan önce zor

Yayın Tarihi: 12/03/14 07:42
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Herkese gına gelse de yerel seçimlerdeki ittifak ve hükümetin olası bozulma ihtimalinden gelin görün ki yakın zamanda işten çıkarılacak yüzlerce insanın kaderi de yapılacak reformların kaderi de söz konusu bu yerel seçimlerdeki işbirliğine kalmış durumda.

CTP Parti meclisi dün gece toplandı açıkçası toplantının geç saatlerde biteceğini bildiğimden ve yaptığım nabız yoklamalarından sonra doğrudan yazımı yazma kararı aldım.

Tüm gözler CTP'nin hükümeti bozmasına çevrildi. Bu yönde bir beklenti oluşsa dahi hemen hemen herkes hükümetin bozulmayacağını biliyor. Buradaki yanlış CTP'nin ileri gelenlerinin hem hükümet ortağına yaptığı ağır eleştiriler ve hükümetin bozulup ya bir başka hükümet modeline gidileceği ya da erken seçimin sorgulanacağı bir sonucun çıkacağına yönelik yaptığı yaygaraydı açıkçası.

CTP hükümeti bozacağını o kadar çok haykırdı ki neredeyse inanacak hale geldik. İşin özüne baktığınızda yok böyle bir durum.

Birileri çıksın ve bana anlatsın CTP hükümeti nasıl bozacak. Haa derseniz ki hazirana kadar sürecek ve sonra hükümet bozulacak bakın ona inanırım.

Hükümeti CTP nasıl bozabilir ilk önce gelin buna bir bakalım ve mevcut durumu mantıklı bir şekilde yorumlayalım. Çünkü bozulmasını ve bozulmamasını isteyen o kadar çok insan var ki. Bir de unutmadan sağda solda yalan konuşup abuk subuk dedikodular yayan partililer var. onlara da bir yanıt olsun.

HAZİRAN'DAN ÖNCE BOZULSA NE OLUR?

Evet, ilk önce bunu konuşalım, hazirandan önce bu hükümet bozulabilir mi? geçtiğimiz hafta Sn Kutla Erk bana bu içinde olduğumuz hafta hükümetin bozulacağını ve erken seçim dahil yeni bir hükümet kurulacağını anlatmıştı. Bu o kadar kolay değil ama diyelim ki CTP hükümeti bozma kararı aldı ve istifasını Cumhurbaşkanına sundu Başbakan.

Teamüller icabı Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun hükümeti yeniden kurma görevini Başbakan Yorgancıoğlu'na vermesi gerekiyor ama Derviş bunu yapmak zorunda değil ve yapmayacak da.

Hükümeti ikinci büyük parti olan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün'e verecek ve Özgürgün DP ile bu hükümeti kurup 26 ile yoluna devam edecek. Üstelik de TDP'siz. İşin başında Derviş bey olunca 26 kişi adam gibi dururu ve disiplin suçu işlemez.

Sanırsanız ki herkes UBP-DP'ye kızar da CTP'yi ilah yapar yanılırsınız çünkü bizim seçmenimiz kendi iradesiyle oy veren bir seçmen değil, en azından büyük bir çoğunluğu. Yani menfaatine uygun bir şekilde hareket eder.

Bu nedenle aynı sonuçlar çıkar herkes üç aşağı beş yukarı belediye sayısını korurdu.

HAZİRAN'DAN SONRA NE OLUR?

Unutmayın ki Demokrat Parti hükümetten ne olursa olsun kaçan taraf olmayacağını açıkladı. Yani Haziran'a kadar hükümet devam ederse hazirandan sonra da bozulmama ihtimali her halukarda var. DP'nin bu yaptığını sineye çekerse CTP, bu hükümeti cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar rahat bir şekilde götürür ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu'nu destekleyecek olan DP'yi de hiçbir şekilde suçlayamaz.

Ama ben bu hükümetin o kadar uzun ömürlü olacağına inanmıyorum. Üzerinde durduğum en güçlü ihtimal UBP-DP hükümetinden de öte CTP-TDP ve transfer hükümetinin oluşabilecek olmasıdır.

Bu ihtimali hiç göz ardı etmeyin daha önce de bunu kaleme aldım. öRP'nin kuruluşundan tutun da UBP'yi ikiye bölüp DP'ye yama olan UG kanadını da birlikte hükümete alan CTP pek ala siyasi etik kavramlarını her zaman yaptığı gibi bir yana bırakıp CTP-TDP-yeni parti ile hükümet kurabilir.

Neden böyle düşünüyorum; çünkü 21 vekili olan bir parti 26 vekilli bir koalisyona ortalığı bırakmaz da ondan.

Erken seçim blöfüne gelince, adı üstünde blöf. CTP erken seçime gidip de mevcut sayısını riske atmayı asla düşünmez. Kaldı ki buna neredeyse hiçbir vekilin parası da yok, partinin parası da yok.

Sonuç olarak CTP ben oynamıyorum ne haliniz varsa görün, alın hükümetiniz de size kalsın demeyecekse hazirandan sonra CTP+TDP=24+yeni parti koalisyonuna hazır olun.

Unutmayın herkesin bir fiyatı vardır!!!

**************

KASULİDİS ÇOK UMUTLU

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile dün biraraya geldik. Kendisiyle söyleşi talebime gecikmeden cevap verdi. Kasulidis oldukça başarılı ve geçmişle bugünü doğru analiz edebilen bir politikacı. Rumlar, biz Türklerden daha şanslı sanırım hala hayatta olan ve kendi ülkelerinin haklarını derin bir bilgiyle savunan siyasetçileri var. bizdeki o neslin büyük bir kısmı yaşama veda etti.

Rum dışişleri bakanlığına geçmiş yıllarda daha çok giderdim söyleşi için, uzun bir zamanın ardından söyleşi yapacağımız salonda her şey hazırlanmış, tüm ekip beklerken ben hem kahvemi içiyorum hem sorularıma bakıyorum; sekreterler henüz bakan gelmedi diye seslendiler, birkaç dakika sonra sessiz sedasız odaya girdi Sn Kasulidis; selamlaştık; ilk sözü "Kıbrıs Postasını takip ediyorum" oldu; ben de hemen en iyi internet gazetesi biliyorsunuz dedim; "biliyorum tabii" dedi.

Kıbrıs Genç TV'yi unutur muyum "aynı zamanda en çok izlenen televizyonu da temsilen burada bulunuyorum" dedim. Demeciniz oldukça geniş bir kitleye ulaşacak; esprisini yapıp söyleşiye başladık.

Neticede Rumca-Türkçe çeviri olduğu için kelimesi kelimesine kaleme aldım ama kişisel yorumumu da ekleyecek olursam geçmiş yıllarda gerek Akel'den gerek Disi gerekse Diko'dan çok röportajlar yaptım ve neredeyse her dönem bu üç partiden biri dışişleri bakanı oldu. Genel olarak hepsi de umutsuzdu diyebilirim. Üstelik o Annan planının en heyecanlı dönemleri olmasına karşın.

Ancak Sn Kasulidis'i oldukça pozitif ve umutlu gördüm çözüm adına. Söyleşi bittikten sonra kendisine Türk tarafında yakın zamanda çözüm olacağı algısının yayıldığını anlattım; "bu beş ay gibi kısa bir sürede olmayacak ama yakın zamanda çözüm olacak, bunu görüyorum" dedi ve ekledi "çözüme artık ihtiyacımız var"…

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Hiçbir şey yapmadan da yorulabiliyor İnsan;

düşündükleri ağır geliyor mesela...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.