CTP bükemediği eli öptü mü?

Yayın Tarihi: 13/03/14 07:42
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
Beklediğimiz karar CTP'den çıktı. Öyle bir açıklama yaptı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu temkinlikli olmakla beraber hükümeti devam ettirecek manası çıktı. Zaten yerel seçimlere giderken ve bir yıl sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri hali hazırda dururken CTP'nin hükümeti bozması söz konusu olamazdı.

Gelin görün ki ne CTP'nin ne de UBP'nin Demokrat Parti'yi istediği yok aslında. Her ikisi de DP'nin kaprislerinden rahatsız ama biri hükümet ortaklığı diğeri de işbirliği yapmak zorunda.

Sanırım siyaseten çok tatsız ve çirkin bir süreçten geçiyoruz. Düşünsenize koca CTP hani şu gelenekçi ve kuralcı CTP'den bahsediyoruz, partneri onu aldattı ve o sineye çekti. Kocalarını aldatan kadınlara neden boşanman diye sorduğunuzda çocuklarım var der size; kusura bakmayın ama hükümetin bu saatten sonra durumu tam buna benziyor.

Bu bağlamda Asım Akansoy'un hükümet meşruluğunu yitirmiştir demesini ancak bu bağlamda doğru bulabilirim.

Oldukça ilginç bir süreç bekliyor ülkemizdeki siyasi süreci. Tahmin etmek hiç de zor değil. gelin biraz yakında yaşanacakları tekrar gözden geçirelim ama bunu yapmadan CTP'ye hala yakıştırabilmiş değilim; madem ki hükümete devam kararı çıkacaktı ne diye bu kadar fevaran ettiniz, DP'ye sövdünüz saydınız, dışladınız?

CTP adeta bükemediği eli öptü konumuna düştü, adeta DP'ye muhtaç imajı verdi. Şu an ki siyasi konjektür bunu gerektiriyor olabilir ve öyledir de yani CTP'nin hükümeti bozmasını beklemek son derece yanlış olurdu zaten ama kendi Hükümet ortağınıza bağırıp çağıracağına ve sonra hükümete devam kararı alasınız, hiç yaygara yapmadan; özgürdür zaten bu yönde bir mutabakatımız yoktur ne isterse yapsın derdiniz ve günü geldiğinde yeni bir ÖRP yaratıp yola devam ederdiniz.

Bunda ne var ki? ÖRP'ye kızanlar UG'yi yarattığına göre artık kimsenin kimseye söz söyleyecek yüzü kalmadı demektir.

HÜKÜMET DOĞASI GEREĞİ BOZULACAK

Bir kere hükümetin artık mayası bozulmuştur; bunu herkes kabul etsin. Bu saatten sonra ne CTP ne DP aynı koalisyonda kalamaz. Bunun birkaç sebebi var bu sebepler çalışacak. Bir kere yerel seçimlerdeki UBP-DP işbirliğinde bu işbirliği iyi sonuçlar çıkaracak. Beş büyük belediyeyi UBP-DP2nin alma ihtimali var. örneğin geçtiğimiz seçim UBP ailesinin babaları belediyede Kayalp'i desteklemişti Mağusa da , güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Eroğlu ailesi başta olmak üzere tüm UBP camiası İsmail Arter'in arkasında duracak.

Girne de ise Ergün Serdaroğlu'nun kıymetli eşleri Rasiha Serdaroğlu aday olacak gibi, kesinlikle kazanma şansı var. Lefkoşa zaten çoktan kazanıldı UBP tarafından.bunu daha sonra konuşuruz tabii ancak kendi partisi ve hükümetini eleştiren bir belediye başkanı olarak Kadri Fellahoğlu nasıl yeniden aday oldu onu da anlamak güç.

UBP-DP işbirliği illa ki iyi bir başarı elde edecek çünkü bu ülke de her zaman sağ oyların sahibi daha fazla olmuştur. CTP'nin başarılı belediyeleri hariç belediye kazanma konusunda eğer güçlü bir işbirliği yapmamışsa kazanma şansı pek fazla yoktur.

Gelelim hükümetin doğası gereği bozulacak olmasına. Yerel seçimlerde UBP-DP işbirliği iddia ettiğim gibi iyi bir başarı elde ederse ve başta Lefkoşa olmak üzere CTP kayıplar yaşarsa illaki hükümet bozulma noktasına gelecek.

Yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de illaki buna benzer bir işbirliği olacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ EROĞLU İÇİN KOLAY OLMAYACAK

Cumhurbaşkanı Eroğlu tüm gücünü kullanıp olmayacak gibi gözüken UBP-DP işbirliğini en sonunda başardı. Hedef güçlü sağ ve yeniden cumhurbaşkanı olabilmek. Bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde unutmayın ki Talat Cumhurbaşkanı Eroğlu ise Başbakandı, yani UBP hükümetteydi ve yine DP ile işbirliği yapılmıştı.

UBP hükümette olmasına karşın Derviş bey bu seçileri zar zor kazanmıştı; çünkü kayıtsız şartsız destek açıklayan Serdar Denktaş'ın partisi DP'nin en az yarısı Talat'a oy vermişti.

Bu sefer UBP hükümette yok; ve hazirandan sonra da bir şey değişmezse Derviş Eroğlu'nun yeniden başkan seçilmesi mevzu bahis bile değil.

Talat ile CTP'yi aynı kefeye koymayın; her ikisi de farklı kimliklerdir. Zira CTP artık Talat ya da Soyer geleneğini temsil etmiyor.

Bu nedenle ikinci adım olarak Cumhurbaşkanı Eroğlu, Serdar Denktaş'a UBP ile hükümet kurmasını telkin edecek ve bunu yaptıracak.

Yani bugün CTP, DP'nin bu yaptığını sineye çekti ama aynı DP haziran ayından sonra bir kulp bulup hükümetten çekilecek.

CTP'yi daha da sancılı günler bekliyor.

*******************

ÇELEBİ AÇIK ARA ÖNDE

Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ile geçtiğimiz gün bir araya gelip sohbet etmiştik, yazmaya fırsatım olmadı. Malum memleketin suni krizleri var. Onları da yazmamazlık yapamayız. Yüksel başkan haliyle tekrar aday. Bu üçüncü dönemi olacak kazanırsa ve bana göre kazanma şansı hayli yüksek. Belediye başkanı seçildiğinde oldukça kötü bir Dikmen aldığını defalarca kez yazmıştık. Dikmeni bir yerlerden iyi yerlere getirdiğini açık yüreklilikle söyleyebiliriz.

Bunu en çok nereden anlarsınız diye bir soru da sormanız gerekir kendi kendinize. Bir kasabaya eğer çiçek ekiliyor, spor tesisi yapılıyor, parklar, bahçeler yapılıyorsa, temiz ve çevre düzenlemesi varsa, asfaltı dökülmüşse O belediye başkanı başarılıdır diyemeyiz. Çünkü bunlar zaten bir belediye başkanının asli görevleridir. Evet Yüksel başkan tüm bu saydıklarıma sahip olmayan Dikmen ve bağlanan köylere tüm bu saydıklarımı fazlasıyla yaptı ve bölgenin yüzünü değiştirdi.

Bir belediye başkanının başarılı olup olmadığını o bölgenin toprak değerinin artmasından ya da azalmasından anlarsınız. Bugün Dikmen'in ve çevresinin toprak değeri, ev fiyatları ciddi anlamda değer artışı yapmıştı.

Bu neden oldu peki; Yüksel Çelebi otoriter ve katı bir belediye başkanı olmasına karşın kasaba sakinlerinin hiçbir şekilde mağdur edilmesine izin vermedi, dar bir bütçeyle yapabileceklerinin en ilerisini zorladı; bu da Dikmen dışındaki kitleye güvenilir bölge imajını verdi ve Dikmen de birçok insan toprak alıp ev yaptı ve yerleşti. Dikmende sekiz sene önce bir villa görmezsiniz şimdi yüzlerce var ve yapılıyor. Üstelik Gönyeli gibi Türk toprağı da değil. eğer yüzlerce insan Rum toprağına bu belirsizlikte çekinmeden villa dikiyorsa, apartmanlar yapıyorsa bölgeyi ve hizmetlerini güvenilir buluyor demektir.

İşte Dikmen Belediye Başkanı Çelebi bu nedenle başarılı. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda her ne kadar UBP-DP ortak aday çıkaracak olsa da karşısına Çelebi'nin iyi bir oyla seçimleri göğüsleyeceğini düşünüyorum.

**************

KADEM ÖZSEZER'İ GÖSTERİYOR AMA!

Hali hazırda Dikmeni konuşmuşken UBP-DP'yi de konuşalım. Atilla Atakanlı ile Mehmet Özsezeri araştıran Kadem araştırma şirketi Mehmet Özsezer'in seçimlerde daha iyi başarı alabileceğini tespit etmiş. Bu yönde UBP-DP işbirliği oluşumu Özsezer'e teklif götürmeye hazırlanıyor. Bölgeden aldığım duyumlara göre kolay geçmeyeceği bilinen Dikmen belediye seçimleri konusunda Özsezer bu adaylığa sıcak bakmıyor.

************

GÜNÜN SÖZÜ

Bir insanın yaşayıp yaşamadığını anlamak istersen, nabzına değil onuruna bak, duruyorsa yaşıyordur.

Robin Sharma

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.