"Sorumlu gümrük kontrol"

Yayın Tarihi: 21/03/14 07:41
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Tarım Eski Bakanı Sami Dayıoğlu brucella ve afla toksin ile ilgili gündeme damga vuracak bir açıklama yaptı

"SORUMLU GÜMRÜK KONTROL"

**Asıl yanlış başka noktalarda yapıldı. Toprak ürünleri kurumu, Gümrük Kontrole belediye ile işbirliği yapıp bu arpanın imha edilmesi gerektiği bilgisini verdi. Gelin görün ki Gümrük Kontrol da bu arpayı alıp uygunluksuz bir yere boşalttırdı ve belediye de gerekli imhayı yapmadı.

** Aflatoksin özellikle karaciğer üzerinde etkilidir ve uzun süre aflatoksin bulunan gıdaların tüketilmesi sonucu karaciğer kanserine sebep olmaktadır. Tamamen yok edilmesi ya da oluşumunun önlenmesi imkansız olduğu için, birçok ülkede yasal düzenlemelerle gıda ve yemlerde aflatoksin varlığına katı sınırlamalar getirilmiştir.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Eski Bakanı Sami Dayıoğlu ile dün bir araya geldik ve ülke de son zamanların gündemi olan Brucellalı hayvanların durumu ile zehirli arpayı konuştuk. Geçiş hükümeti döneminde görev yapan Dayıoğlu siyasete ve narenciyeye uzun yıllarını vermiş deneyimli bir politikacı. Brucella hastalığına yakalanmış hayvanların etinin iyi pişirilmesi halinde insana hiçbir zararı olmadığı bilinen bir gerçek.

Bu konuda Tarım Eski Bakanı Dayıoğlu da bunu savunuyor ancak bir şartla; "kesim koşullarında temizlik ve sağlığa üst düzey bir ciddiyet sarfedilmesi gerekiyor" diye başlıyor sözlerine. Bakan Dayıoğlu kesimler esnasında bu hastalığı taşımayan hayvanlarla taşıyan hayvanlar gerekli sağlık koşulları sağlandıktan sonra kesimleri yapılmalı diyor.

Bakan Dayıoğlu ile başka konularda konuştuk ama şöyle bir interneti taradım;Ü 2010 yılında dönemin Başbakanı İrsen Küçük'ün brucellalı hayvanların tüketimi konusunda sakınca olmadığı yönündeki bir açıklamasını buldum "Başbakan İrsen Küçük, Brucellalı hayvanların tüketimi konusunda, "Kontrollü kesimlerle yenmesinde sakınca yok. Mezbahalardaki kesimler mühürlüdür, mühürlü et alın" dedi. Brucella'nın hızla yayılan bir hastalık olduğunu, kökü kazınmadıkça yayılmasının önüne geçilemediğini de anlatan Küçük, "Bugün bir mandıradaki taramada hiç hastalık bulmazsınız ama iki gün sonra hayvanların yarısı Brucellalı olabilir" diye konuştu. http://haberkibris.com/kucuk-brusellali-et-yenebilir-2010-10-21.html

"SORUMLU GÜMRÜK KONTROL"

Bakan Dayıoğlu'na Rusya'dan gelen ve afla toksin maddesine rastlanan arpayı sordum. "gerek brucella konusu gerekse afla toksin madde bulunan arpa konusunu yakinen takip ediyorum. Brucellalı hayvanların tüketiminde gerekli sağlık koşulları sağlanarak denetimli kesimler yapılırsa bir sakınca görmüyorum. Ancak arpa konusu son derece önemli ve tehlikeli bir durum. afla toksin maddesi hayvanın sütüne de geçiyor; istenmeyen ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalırız. Ancak tarım bakanlığı teftiş dairesi bu konuda üzerine düşeni yapmış ve denetimleri sıkı tutmuş. Zaten bunu böyle yapmamış olsaydı bu arpa çoktan piyasaya dağılacaktı. Arpa yola çıktığında gerekli tetkikler yapılmış ve herhangi bir maddeye rastlanmamış; ancak nemlenen arpada afla toksin maddesi yükseldi. Arpa ülkeye giriş yapmadan tekrar tahliller yapıldı ve sonuç olarak arpadaki afla toksin değerleri yüksek bulundu. Yaklaşık üç bin ton arpaya yapılan tahlilin üçte ikisi temiz, üçte biri ise afla toksin açısından tehlikeli bulundu.

Yani tarım Bakanlığının görevini tam anlamıyla yerine getirdiğini kabul etmeliyiz. Asıl yanlış başka noktalarda yapıldı. Toprak ürünleri kurumu, Gümrük Kontrole belediye ile işbirliği yapıp bu arpanın imha edilmesi gerektiği bilgisini verdi. Gelin görün ki Gümrük Kontrol da bu arpayı alıp uygunluksuz bir yere boşalttırdı ve belediye de gerekli imhayı yapmadı.".

"TAHIL GETİRENLER SIK DENETLENMELİ"

Dayıoğlu "bakanlığım döneminde böyle sorunlarla hiç karşılaşmadık. İşimizde hiçbir zaman taviz vermedik. Tahıl getiren taşeronların ürün sertifikasyonlarının iyice incelenmesi gerekir. Tarım bakanlığı bu konulardaki hassasiyetini hiç elden bırakmaması gerekir".

Tarım eski Bakanı Sami Dayıoğlu'nun son derece özet ama gerçeği gözler önüne seren açıklamalarıydı bunlar. Konusuna hakim birinin değerlendirmeleri son derece yerinde oldu diye düşünüyorum.

Brucella ve afla toksin ile ilgili bilginiz olsun diye bu iki büyük sorunun ne olduklarını sizler için paylaşıyorum.

Bakan Sennaroğlu çocuklarımızın sağlıklı süt ve et tüketimi için lütfen çok hassas davransın. Her CTP döneminde bu tür olumsuzluklara rastlıyoruz.

BRUCELLA NEDİR?

Brucella bakterilerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakteriler ilk önce hayvanlar arasında geçiş yaparlar ve birçok değişik omurgalı hayvanlarda hastalıklara sebep olurlar. Değişik Brucella türleri, koyun, keçi, sığır, geyik, domuz, köpek ve diğer öteki hayvanları etkilerler. İnsanlar bu bakteriler tarafından bulaşık olan bu hayvanlarla ve bu hayvanlardan üretilen çeşitli ürünlerle yapılan temaslar sonucu hastalığa yakalanırlar. İnsanlarda Brucella ateş, terleme, başağrıları, sırt ağrıları ve fiziksel zayıflıklar göstererek gribe benzer bir çok belirtilere sebep olabilir. Merkezi sinir sistemini ve kalp zarını etkileyen ciddi enfeksiyonlar oluşabilir. Brucella ayrıca kronik denilen uzun süren ve tekrar tekrar oluşan ateş, eklem ağrısı ve halsizliklere sebep olabilir.

Brucellanın tedavisi var mıdır?

Evet, Fakat tedavi zor olabilir. Doktorlar etkili bir antibiyotik verebilirler. Tedavi zamanlama ve hastalığın ciddiyetine bağlı olarak bir kaç haftadan bir kaç aya kadar sürebilir.

AFLA TOKSİN NEDİR?

Mikotoksinler kuru gıdalarda, tahıllarda ve yemlerde nemin artmasına bağlı olarak küfler tarafından üretilen zehirli kimyasal metabolitlerdir. En çok araştırılan ve bilinen mikotoksin aflatoksindir. Aflatoksin diğer mikotoksinlere nazaran daha fazla akut toksik ve potansiyel kanserojen etkiye sahiptir. Daha çok Aspergillus flavus küfü tarafından üretilen aflatoksin insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olur. Aflatoksin özellikle karaciğer üzerinde etkilidir ve uzun süre aflatoksin bulunan gıdaların tüketilmesi sonucu karaciğer kanserine sebep olmaktadır. Tamamen yok edilmesi ya da oluşumunun önlenmesi imkansız olduğu için, birçok ülkede yasal düzenlemelerle gıda ve yemlerde aflatoksin varlığına katı sınırlamalar getirilmiştir. http://www.nurdantanriver.com/aflatoksin-nedir.html

Şimdi anladınız mı ne ile karşı karşıyayız!!

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Aşk, bazen gitmekIe kaImak arasında verdiğin en büyük savaştır. Sevmeyenin akIı, gerçekten sevenin kaIbi kazanır bu savaşı.

NAZIM HİKMET

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.