Bu ittifak çalışmaz

Yayın Tarihi: 24/03/14 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
Felaket telalığı yapacak değilim ama gerçekleri de görmezlikten gelip yazı yazamam. UBP-DP tam mutabakatla yola çıkma kararı aldılar ve anlaştılar. Umarım hayırlı olur bu anlaşma. Eğer ki mutabakat tam anlamıyla uygulanırsa başarılı olma şansı son derece yüksek. Ama öyle olacak mı sorusu gündem geliyor. Bana göre çok zor.

Özellikle UBP cephesinde ortak adaya rağmen aday çıkmak isteyen ve söz dinlemeyen hatta hatta kışkırtmalara da gelen adaylar var. bunları nasıl disipline edecek UBP ile DP çok merak ediyorum. Bu çok önemli bir sorundur.
Sırf bu sorundan ötürü kazanabilecekken Girne, İskele, Karpaz, Vadili, Çatalköy, değirmenlik, Gönyeli hep bu yerler kaybedilebilir demiyorum kaybedilecek ya da kazanılamayacak.

Kırsal kesimlerde Sağ oylar daha fazla olduğu için ittifak eğer bağımsız adayları sindirebilirse ve bu bağımsız adaylar CTP'nin adayına çalışmaz iyi bir belediye sayısı ile ittifak başarıya ulaşır.

Aksi takdirde bazı büyük belediyeler dışında ittifaktan ciddi bir başarı beklemeyin. Siz insanlara takılı bir çip var da düğmeye bastığınızda siz ne derseniz ona oy verecekler çok yanılırsınız.

Gelin bazı büyük belediyelerdeki durumlara bakalım ki ittifakın neden çalışmayacağını anlayasanız.

GÖNYELİ

Olgun Amcaoğlu ortak aday. Bir önceki seçimi az bir oyla kaybetti. Kendi akrabalarının ötesinde Arabacıoğlu ailesinin tam muhalefeti var Amcaoğlu'na ve kesinlikle desteklemeyecekler. Amcaoğlu oldukça kıymetli bir insan, değerli de bir bürokrat bana göre ama tam mutabakatla dahi Ahmet Benli gibi güçlü bir adaya karşı seçim kazanması zor iken bu kadar bölünmüşlükle UBP-DP'nin adayı hiçbir şekilde gönyeli de seçim kazamaz. Bu gerçeğin ta kendisi.

GAZİMAĞUSA

İsmail Arter. Yakınen tanıdığım ve çok değer verdiğim bir isim. Olgun Amcaoğlu gibi temiz ve güzel bir adı var. nasıl seçim kazanacak Kayalp karşısında sorusunu defalarca kez kendi kendime sordum. Sorunun cevabı inanamayacağınız kadar basit çıktı "Eroğlu ailesi, Kaşif, Atun, Saner" bu isimler tek kelimeyle Arter'i desteklerse Kayalp'in Mağusa'da CTP'den de doğan tepkilerle birlikte seçim kazanması mümkün değil. ama bu destek tam anlamıyla olacak mı Arter'e? Açıkçası ben inanmıyorum. Hasan Tosunoğlu kıymetli bir dostumuzdur, Müteahhitler birliği başkanlık seçiminde Kaşif ailesi Tosunoğlunu desteklemedi ve rakibine çalıştı. Anlıyor musunuz ne demek istediğimi?!

GİRNE

Sümer Aygın olması gerektiği kadar başarılı bir belediye başkanı değil. daha başarılı olması gerekirdi bir Turizm kentini yöneten biri olarak. Gelin görün ki karşısına son seçimde iyi bir aday çıktı o da 250 oy ile seçimi kaybetti. Nidai bey bağımsız katılmak istiyor ama UBP adına ve katılacak da muhtemelen, çünkü Nidai beyi dürtenlerin sayısı az değil. ama Girne de ortak aday DP'ye ait. Hade DP'nin adayı seçim kazansın da görelim. Sümer Aygın açık ara seçim kazanacak.

ÇATALKÖY

Mehmet Hulusioğlu başarılı bir belediye başkanı ama hem UBP'nin hem CTP'nin oylarıyla seçim kazanan biraz partiler üstü bir isim. Ama siyaset bunu tanımaz ve orada UBP aday çıkaracak ve DP bu sefer ciddi ciddi UBP'nin adayını destekleyecek. Hulisioğlu'na CTP ciddi anlamda yardım ederse ve sadık UBP'liler de Hulisoğluna oy verirse ve en önemlisi herhangi bir yol kazası yaşamazsa Mehmet başkan bu seçimi ittifaka rağmen kazanacak.

DEĞİRMENLİK

Değirmenliği konuşmuyorum bile Osman Işısal son derece başarılı bir başkan ve artık ittifakların kolay kolay zarar verebileceği bir isim değil, siyasette.
Yani UBP-DP ittifakı burada da seçim kazanamaz.

İSKELE

Halil Orun'un seçim kaybetmesi için herkes kollarını sıvadı. Bir tek Nazım Çavuşoğlu'nun desteğiyle Orun seçim kazanamaz. Özellikle Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Orun'a gereken desteği vermesi lazım. Yoksa işi zor çünkü Orun'a karşı bağımsız aday sahnedeki yerini aldı bile. İskele UBP'nin kalesi olmaktan çıkacak ve eğer Gönyeli deki gibi İskele de aynı kaderi paylaşırsa UBP ciddi kan kaybetmeye başlayacak.
Anlatmaya çalıştığım özetle şu.bizim ülkemizde kendince siyaset yapan herkes illa ki bir yere gelme arzusuyla yanıp tutuşuyor. Herkes başkan olmak, vekil olmak, bakan olmak istiyor. Bu nedenle üç beş tane yalaka bir siyasiye yürüüü dediğinde adam sanıyor ki ortalığı götürecek. Yok böyle bir şey. Aday olup sağ oyları bölüyorlar ve bu CTP'ye yarıyor.
Büyük belediyeleri özetleyecek olursak yazının sonunda en azından şimdilik su sonuç çıkıyor ortaya:

LEFKOŞA: UBP "SERTOĞLU"
GAZİMAĞUSA : CTP ANCAK "KAYALP TEHLİKEDE"
GİRNE: CTP "AYGIN"
GÜZELYURT: "ÖZÇINAR"
İSKELE: CTP "ORUN TEHLİKEDE"
Bu beş belediyenin üçünü CTP yüksek ihtimalle alacak ama Lefkoşa'yı kaybedecek.

******************

POLİS TRAFİK MÜDÜRLÜĞÜNÜN DİKKATİNE

Haliyle Lefkoşa'da yaşayan biri olarak kendi gözlemlerimi kaleme alacağım. Oldukça bol kazaları ve bol gürültülü bir hafta sonu geçirdik. İster sürat motoru olsun isterse restoran motorları olsun hepsi de yollara ölmek ya da öldürmek için çıktı haftasonu. Cuma gecesinden yola çıkalım; ki cumartesi gecesi de devam etti bu anlatacağım. Dr Fazıl Küçük Bulvarı ile Altınbaş benzin istasyonu dediğimiz ana yol yarış motorlarının gösterilerine şahitlik yaptı. Bizzat aradım ve polise bildirdim. Motorların biri gidiyor biri geliyor, öyle bir ses çıkarıyorlar ana yoldaki sanırsınız savaş çıktı. Ve ne kadar ilginçtir cumartesi sabah üçe kadar ambulanslar hiç durmadı. Tüm gece siren sesleri ile gecenin sessizliği bozuldu. Cuma ve cumartesi gecesi yüksek motor sesleri Lefkoşa'nın pek çok yerinde vardı. Ama polis yoktu. Yollarda haydutluk yapan bu motorluları durduracak polis yoktu. Keza Metahan çemberi ile Citroen garajının arasındaki yol ve dereboyunda hem arabalar hem motorlar yarış yaptı. Görmesem başkaları uydurdu diyeceğim, polis yine yoktu.

Mesele 65 km gidilmesi gereken yerde 80 gideni yazmak değil, 65 km olan yolda 200 km giden adamın ehliyetini hala kullanıyor olabilmesi. Demiyorum ki polis devleti olalım; ama Lefkoşa'nın zaten trafiğe müsait olmayan yollarında bir de 3-5 haydut motoruyla yarış yaparsa, buna arabalarıyla başka haydutlar eklenirse ve birileri ölür ki yakında bu olacak bunun hesabını Polis Trafik Müdürlüğü veremez.

Motor kullanmak çok güzel bir tutkudur, parayı denkleştirsem ben de kendime klasik bir Honda motor alırdım, kendini bilen ve motorunu yollarda güvenle süren pek çok insanımız var, onlara zerre kadar sözüm yok ama Lefkoşa'nın yollarını yarış meskeni tutan ve özellikle bunu gece 12'den sonra yapanlara polis göz yumuyor pozisyonuna düşmemeli. Polis Trafik Müdürlüğünü daha sert ve sıkı denetimler yapmaya davet ediyorum.

Öyle inanıyorum ki Polis teşkilatımız, insan sağlığının ve devamının sağlanmasında üst düzey bir hassasiyete sahiptir.

***************

GÜNÜN SÖZÜ
Bir gül kadar güzel ol; ama dikeni kadar zalim olma. Birine öyle bir söz söyle ki, ya yaşat ya da öldür; ama asla yaralı bırakma.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları