YDÜ ülke için önemli bir yazgı

Yayın Tarihi: 31/03/14 08:16
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Dostum İrfan Günsel ile yaptığımız sohbette "bizi tanıyın demekle olmuyor" dedi ve attıkları dev adımları anlattı. Anladım ki;

YDÜ ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ BİR YAZGI

Uzun zamandır sözleşmemize rağmen buluşup kahve içemediğimiz sevgili dostum İrfan Günsel ile en nihayet bir araya gelip sohbet ettik. Önemli bir kurumun başında olmasına karşın son derece mütevazi bir hayat süren İrfan son derece sakin çalışma odasında ağırladı beni. İrfan pozitif ve proaktif bir kişiliğe sahip biridir. Şu sıralar düşünce gücünü kullanarak insan hayat kolaylaştıran bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bildiğiniz gibi bir süre önce düşünce gücüyle ışıkların açılıp kapanması ve cihazların hareket ettirilmesi ile ilgili bir deneyi basın önünde sergilemişlerdi. Yakın Doğu Üniversitesi'nin yetiştirdiği ve bünyesinde istihdam ettiği bilim adamları bu projenin geliştirilmesi için çalışıyorlar.

Bu konudan girdik sohbete; "asıl amacımız yaşlı insanların, engelli insanların bu teknolojiyi kullanabileceği hale getirmek. Hareketi kısıtlı insanların hayatını kolaylaştırmak ve beyin gücünü kullanarak eşyalarını hareket ettirebilmelerini, başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan hayatlarındaki önemli sıkıntılarını kendi başlarına da kaldıklarında çözebilmelerini sağlamak. Bu son derece heyecan verici bir olay ve bunu Yakın doğu üniversitesi olarak başardık ve geliştiriyoruz. Yakın gelecekte beklediğimizin de ötesinde bir ses getirecek ve dünya çapında duyulacak".

"ROBOT FUTBOL TURNUVASI RUMLARI ÇILGINA ÇEVİRECEK"

Düşünsenize engelli biri yatağını düşüncelerini kullanarak indirip kaldırabilecek, ışığını açıp kapayabilecek ve daha bir çok hayatsal fonksiyonlarını düşünce gücüyle gerçekleştirebilecek. Tek yapması gereken bunun eğitimini alıp kullanmayı öğrenmesi.

İrfan'ı heyecanlandıran bir başka olay ise robot üreterek bu robotların maç yapması. Yurt dışında bu konuyla ilgilenen ve profesyonel çalışmalar yapan başka önemli üniversiteler de var.

MIT ile Harward üniversitesi birlikte bir takım halinde çalışıyorlar ve dünya sıralamasında YDÜ'nün çok gerisindeler.

Altılı takımlar halinde robotlar arasında futbol turnuvaları yapılıyor. YDÜ robot futbol takımı var. hem bir taraftan yazıyorum hem de bunu düşünüyorum. KKTC'deki bazı üniversiteler ne kadar abuk subuk işlerle uğraşıyor YDÜ ise nelerle uğraşıyor diyorum kendi kendime.

İrfan'la Deep purple konserini de konuştuk ama İrfan'ın bir başka önemli bombası daha var. dünya'nın marka üniversiteleri KKTC'ye gelecek.

"Robot Futbol takımımız var ve hayli de iyi maç çıkarıyoruz. Harward ve MIT gibi üniversiteleri çok gerilerde bıraktık. Dünya da ses getirecek bir futbol turnuvası yapacağız yakında. 17-22 Mayıs tarihleri arasında MIT-Harward, University of British Columbia (kanada) , Intituto of militar de engenharia (Brasil) ve Corporative state University Manheim (Almanya. Bu dört üniversite Yakın Doğu Üniversitesi'ne gelip Robot Futbol turnuvasına katılacaklar. Hangi ambargo hani engeller" diye konuştu ve oldukça önemli bir vurgu yaptı;

"BİZİ TANIYIN DEMEKLE OLMUYOR"

Evet İrrfan çok önemli bir vurgu yapmıştı konuşurken. "Bizi tanıyın demekle olmuyor". Açık konuşmak gerekirse büyük bir kurumun getirilerine yaslanıp keyif çatmak yerine, ona buna sataşıp çamur atmak yerine kendini hem bilime hem de yaşadığı toprakların tanınması için kimseden bir şey beklemeden ciddi adımlar atan bir genç vardı karşımda. Tanıyın demek yerine, olası bir çözümü beklemek yerine kendi ülkesinin tanınması için lobiciliğin de ötesinde iddialı işler yapan genç bir adam vardı karşımda.

Uluslar arası alanda ün yapmış ve marka olmuş üniversiteleri KKTC'ye getirebilen, Deep purple gibi dünyaca ünlü bir müzik grubunu adaya getirecek olmayı başarmış genç bir Kıbrıslı Türk. Bu adama şapka çıkarmazsınız da ne yaparsınız.

DEEP PURPLE MESELESİ

Dünyaca ünlü bir müzik grubu olan Deep Purple'i nasıl oldu da KKTC'ye gelmeye ikna ettiğini sordum İrfan'a.

"Yakın Doğu üniversitesi'nin yapısıyla Deep Purple'ın yapısı çok benzeşiyor aslında. İkimiz de duruşunu her ne olursa olsun sergileyen varlıklarız. Dik bir duruşumuz var ve insanların mutluluğu için çalışıyoruz. Kaçırmamanızı istediğim önemli bir ayrıntı var. Deep Purple ile yaptığımız yazışmalarda onlara 102 farklı ülke insanına aynı anda daha önce konser verip vermediklerini sorduk. Haliyle hayır dediler. YDÜ'de gerçekleşecek bu konseri 102 farklı ülkeden insan izleyecek ve YDÜ bu konseri ücretsiz sunacak. Yanlıca YDÜ'de 90'nı aşkın ülkeden öğrenci eğitim alıyor. Yurt dışından ve komşumuzdan da binlerce insan bu konsere gelecekler; hatta diğer üniversite öğrencileri de bu konsere gelecekler. Araştırdık ve bulduk 102 farklı ülke insanı bu konseri izleyecek.düşünsenize bunu bir. Olağanüstü bir durum bu. Rumların bu konserin iptali için inanılmaz uğraşları var ama bu konser iptal olmayacak çünkü Deep Purple grubu duruşu olan bir müzik grubu".

Bildiğim kadarıyla Deep Purple Ercan havalimanından ülkeye giriş yapacaklar. Demek ki İrfan "bizi tanıyın demekle olmuyor" derken aslında bunu kastediyordu.

YDÜ ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ BİR YAZGI

Pek çok şeyi konuştuk. Sohbetin sonunda anladım ki Yakın Doğu Üniversitesi bu ülke için önemli bir yazgı. Gerçekten öyle. Ülkeye kazandırmış olduğu pilot okulundan yeni uçaklara kadar, kütüphanesinden hastanesine kadar, robot takımından, düşünce gücüyle engelli insanların hayatını kolaylaştıran icatlara kadar YDÜ bu ülke için önemli bir yazgı.

İrfan, Suat Günsel gibi bir adamın feyzinden ilham alarak yürüyor. Bu gencin gölgesi bile kendinden önde gidiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.