Gazimağusa'da SAĞ kazanabilir: Arter'in şansı yüksek

Yayın Tarihi: 05/05/14 07:42
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
** Arter siyaseten birine düşmanlık güdecek bir anlayışa sahip olmadı hiçbir zaman; pek çok aday Arter'in karargahına uğramadan seçim geçirmemiş ve kazanmamıştır da aynı zamanda. İyi bir kitlesi ve çalışma teşkilatı vardır ve bu Arter'in kendi oluşturduğu bir yapıdır. Yani ne UBP ne DP'ye ait değildir bu taban.

**Hem Eroğlu ailesi hem de Kaşif ailesi ve UBP-DP tabanı; tüm sağ dinamikler Ya Arter'e sahip çıkacaklar ya da Sağ oyların düşmesine, sol güçlenmesine ve en nihayet günü geldiğinde de bunun diyetini ödemeye hazır olacaklar.

Öyle görülüyor ki her ne kadar UBP-DP ittifakı ortadan kalksa da Lefkoşa ve Gazimağusa da her iki parti de birbirlerini destekleyecekler. Lefkoşa'yı bilahare konuşuruz ama Mağusa'yı ve adayları anlatmak lazım.

Önce DP'den sonra da bağımsız olarak aday olan İsmail Arter yakinen tanıdığım, hem de uzun yıllardır tanıdığım pek çok adam geçinenden daha fazla adamdır diyebileceğim biridir. Siyasete ilk girdiği günden beri yaşadığı sıkıntıları, siyaseten gösterdiği ilkeli duruşu kendisiyle birlikte çok konuşmuşuzdur.

Bazı meslektaşlarımız Saray'ı eleştireceğim derken ucundan İsmail Arter'i de biraz hırpaladılar gördüğüm kadarıyla bu birkaç gün. Aslında hiçbirinin hedefinden Arter yoktu. Yazının dokusundan anlıyorsunuz.

EROĞLU AİLESİ VE ARTER

Hassas bir konu olmakla birlikte umarım bu seçimlerde Oktay Kayalp'i değil de İsmail Arter'i desteklerler. Kimse kusura bakmasın ama Mağusa'da yıllardır her kiminle konuşmuşsam hep bu telkini ve yorumu almışımdır. Kayalp, Eroğlu ailesini, Eroğlu ailesi de Kayalp'i destekler diye. Ne kadar doğrudur eğridir bilemem ama çok Mağusalı siyasetçiden duymuşumdur bu yorumları. O nedenle umarım bu sefer Eroğlu ailesi Arter'i destekler diyorum. Öte yandan umarım Kaşif ve şürakası da Arter'i destekler. Resmiye Canaltay'ın aday olduğu seçimlerde Kaşif, Resmiye hanımı desteklememişti, bunu Mağusa da herkes bilir. Ben o dönem iyi saatte olsun Dr Hasan Kunter'in seçim ekibinde basın danışmanlığını yapmıştım. Müteahhitler birliğinin seçimlerinde Kaşif ailesi DP'li Hasan Tosunoğlu'nu da desteklememiştir; şimdi DP'li ama sağ yapının adayı olan Arter'i destekler mi merak ediyorum?

Konumuza dönecek olursak, Mağusa'nın seçim yapısını iyi bilenlerden biriyim, yaklaşık beş yıl kadar yaşamış olduğum bir yer olması bana yüzlerce dost kazandırmıştır. İsmail Arter de bu dostlardan biridir. İlk baştaki siyasi yolculuğu her ne kadar UBP'de başlasa ve bir takım sıkıntıların ardından yolculuğuna DP ile devam etse de ne Eroğlu ailesi ne de UBP tabanıyla bir sorunu olmadığını bilmeyenlerin bilmesi gerekir.

UBP VE UG'DEKİ İLAHLAR

Arter siyaseten birine düşmanlık güdecek bir anlayışa sahip olmadı hiçbir zaman; pek çok aday Arter'in karargahına uğramadan seçim geçirmemiş ve kazanmamıştır da aynı zamanda. İyi bir kitlesi ve çalışma teşkilatı vardır ve bu Arter'in kendi oluşturduğu bir yapıdır. Yani ne UBP ne DP'ye ait değildir bu taban.

Elbette ki Kayalp gibi güçlü bir adayı yenebilmek için ciddi bir destek ve çalışma gerekiyor ama şunu açık yüreklilikle söylemek de gerekir ki sadece UBP ve UG'deki ilahlar Arter'e destek versin; Arter bu seçimi kazanır. Dr Kunter ile Kayalp'in yarışında da her ikisi eski dost olması hasebiyle seviyeli bir seçim götürmüşlerdi. Kunter'i bazı UBP'li ve DP'li cenahların desteklememesine rağmen Kunter % 46 oy almıştı.

Yani iyi bir aday ve iyi bir destekle sağ seçimi Mağusa da kazanır. Bunu tahmin etmek ya da yönetmek öyle sanıldığı gibi zor değildir.

ARTER'İN BAĞIMSIZ ADAYLIĞI VE GÖREVİ

Gelelim İsmail Arter'in bağımsız adaylığına, çok yerinde olmuştur. Netice de DP'ye sempati duymayan ya da Serdar Denktaş'a sempati duymayan ki binlerce insan var; İsmail Arter'e oy vermeyebilir. Ancak Arter bağımsız çıkmakla oldukça akıllı bir iş yapmıştır; böylelikle daha iyi bir oy alıp göreve gelebilir.

Hem Eroğlu ailesi hem de Kaşif ailesi ve UBP-DP tabanı; tüm sağ dinamikler Ya Arter'e sahip çıkacaklar ya da Sağ oyların düşmesine, sol güçlenmesine ve en nihayet günü geldiğinde de bunun diyetini ödemeye hazır olacaklar.

Bir de Koordinatörlük görevini bıraksın diyenler var; Kayalp belediye başkanlığını niye bırakıp seçime girmiyor o zaman; bıraksın belediye başkanlığını, o önemli gücü. Arter de bıraksın görevini öyle yarışsınlar. Mantıklı mı bu? Hayır. Çünkü Kayalp şahsından ziyade Mağusa halkına sorumluluğundan ötürü seçimler bitene kadar başkanlığını sürdürmek zorunda; Arter de pek çok iyi geçinen bürokrattan daha deneyimli bir bürokrat olması nedeniyle devam etmek durumundadır. Yani bıraksın müşavir olsun yine. Bazı şeyleri savunurken akıllı şekilde savunmak lazım.

Sonuç olarak Mağusa da partilerden ziyade kişiler yarışacak. Her iki adayında temsil ettiği kitleler var. partiler sadece doğru tavır almalı. Ona bakarsanız Kayalp'i desteklemeyecek de önemli bir CTP'li seçmen var; onları yönlendiren CTP'li vekiller var.

Ama gelin görün ki ne kadar yanlış. Herkes kendi adayına sahip çıkacak ve düşürmeyecek. Sol ideoloji de sağ ideoloji de.

Genel anlamda ilkeli siyaset, dürüst siyaset, ranttan uzak siyaset diye konuşmaya başlarsak bu yazılar hiç bitmez…

GÜNÜN SÖZÜ

Geride bıraktıklarımızı özlüyor, elimizin altındakinden sıkılıyor, ulaşamadıklarımıza tutuluyoruz.

Robin Sharma

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları