Biz niye dava açmadık hiç?!

Yayın Tarihi: 14/05/14 07:46
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Üzülerek söylemem gerekiyor ki Türkiye'nin Kıbrıs sorununa dahi ilgisini merhum Dr Fazıl Küçük ile Rauf Denktaş çekmeyi başarmıştı. Ve yine Allah rahmet eylesin Adnan Menderes dönemin başbakanı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulması konusunda inanılmaz çabalar harcamıştı. Kıymetini Türkiye bilmedi o ayrı konu.

Malum AİHM'in kararı tüm gündemi allak bullak etti. Derdine çare bulamayanların başvurduğu en son kurumdur Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hani bir tür Allah kelamı gibi bir yer. Açıkçası ciddi bir itibarsızlaşma yaşadı AİHM, Türkiye'yi itibarsızlaştırayım derken.

90 milyon avro tazminat. Ne için savaş oldu, kayıplar, zayiatlar falan filan. Kardeşim Türkiye buraya canı sıkıldığı için mi geldi. Hangi ailede şehit yoktur, hangi ailede mezarı belli olmayan Kıbrıslı Türk yoktur. Bunların tazminatı nereye gidecek. Ama kabahat ne Türkiye de ne de Rumlarda. Gerçekten. Çünkü bu dava ne Türkiye'nin de bir başkasının davası. Bu dava biz Kıbrıslı Türklerin davası.

Ancak biz o kadar basireti bağlanmış bir toplum olduk ki bekliyoruz bizim adımıza her şeyi Türkiye ya da AB yapsın. Bugüne kadar çözümcü ruhuyla övünen Talat ya da bir karış toprak vermeyiz diyen Merhum Denktaş bey dahi olmak üzere , yıllarca öldürülen ve kaybedilen Kıbrıslı Türklerin haklarını neden aramadılar.

Bu soruyu kimse de çıkıp sormadı bugüne kadar. Kimse çıkıp Kıbrıs Cumhuriyetini kendi halkına zulmettiği, öldürdüğü için dava etmedi. Kimse de çıkıp Yunanistanı dava etmedi yıllarca bu adada terörist barındırdı diye.

Biz böyle bir halkız işte; yüzümüze gülüyorlar susuyoruz ya da unutuyoruz günü geçince.

Şimdi Türkiye bu tazminatı ödemeyeceğini açıkladı güzel; hatta doğru da analiz etti Dışişleri Bakanı Davutoğlu alınan kararı "çözüme bu kadar yakın olunan bir zamanda yapılması yanlış" denildi.

Peki ya bundan sonrası? Bundan sonrası ne olacak? Nasıl olacak?

Bu ada da ciddi anlamda bir çözüme ihtiyaç var. Adanın kuzeyi yarınını göremeyecek bir duruma geldi. O nedenle bu nedenle hiç fark etmez.

Öyle tahmin ediyorum ki ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in adaya gelecek oluşu ile AİHM'in bu kararını açıklamış olmasının aynı günlere denk gelmesi tesadüfi değildir. AB kötü polisi oynarken ABD her zaman olduğu gibi Türklere karşı iyi polisi oynayacak .

Dahası Cumhurbaşkanı Eroğlu ile de görüşecek olması Türk diplomasisi adına önemli bir adım.

Biden'in ziyaretini daha geniş işleyeceğiz ancak sonuca varacak olursak elbetteki fotağrafın bütünü dururken yani çözüme odaklanmışken; kalkıp Rum tarafını dava etmenin peşine şu an düşülemez ama böyle bir seçenek için Cumhurbaşkanlığının bir dosya hazırlatması gerekiyor; en azından bu yönde Derviş bey ivedi bir talimat vermeli.

Reisi Cumhurun biraz daha agresif olması gerekiyor…

**************

Zorlu Töre UBP YOLUNDA

DP-UG Lefkoşa Milletvekilliği'nden bir süre önce istifa eden Zorlu Töre bu istifasının ardından Ulusal Birlik partisi'ne geçişini Cuma günü yapıyor. Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre hatrı sayılı UG'li de Töre ile birlikte UBP'ye geçmek istemiş ancak bunun Töre'nin istifasının anlamına gölge düşmemesi için geçişler kısa bir süre sonraya ertelenmiş. Yani Töre ile birlikte önemli sayı da UG'li UBP'li olacak yeniden. Bu arada Töre'nin UBP'ye katılımı parti tabanını hayli mutlu etmiş durumda..

***********

DİNÇYÜREK OLDUKÇA RAHATSIZ

DP-UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek'in DP-UG'nin UBP ile gerekli ittifaktan kaçınması nedeniyle uzun süredir rahatsız olduğu ve hiçbir parti toplantısına katılmadığını öğrendim. Eroğlu ailesine yakınlığı ile bilinen Dinçyürek'in haziran seçimlerinden sonra UBP'ye geçmesi bekleniyor diye dedikodular aldı başını yürüdü. İlkeli siyasi duruşuyla ve kimliğiyle ön plana çıkan Dinçyürek'e UBP tavanından açık davet olduğu da bilinen bir gerçek.

************

CAFER ÖZCAFER CTP'DEN İSTİFA MI EDECEK?

Sosyalist ve CTP'li kimliğiyle bilinen işadamı Cafer Özcafer'in oldukça geniş bir kitlesi de bulunuyor CTP üyesi olarak. Aldığım duyumlara göre Özcafer'in ilerleyen günlerde CTP'den istifa edebileceği yönünde. Eğer ki böyle bir durum varsa CTP'nin Özcafer gibi köklü ve güçlü CTP'lilere sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Önemli kalelerini CTP kaybetmemeli.

**************

ERHÜRMAN'A DA ADAYLIK YAKIŞTIRILIYOR

Geçtiğimiz gün cumhurbaşkanlığı seçimlerinin oldukça popüler adaylardan oluşan bir aday kalabalığı ile gerçekleşeceğini kaleme almıştım. CTP içindeki kaynaklarımdan gelen bilgilere göre CTP Milletvekili Tufan Erhürman'ın CTP içindeki önemli bir kesim tarafından Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanması için telkin edildiğini öğrendim. Kudret Özersay'ın da adı hala konuşuluyor. Bildiğim kadarıyla Mehmet Ali Talat henüz aday olup olmadığını açıklamadı.

***************

UBP TOKEL'İ TERCİH ETTİ

Duyduğumuza göre UBP seçim kampanyalarını yürütmek üzere deneyimli siyaset bilimcilerden Özdemir Tokel ile el sıkıştı. Tokel'in seçim propagandalarını yürütme konusunda son derece başarılı olduğunu ve bu yönde iyi bir isim yaptığı bilinen bir gerçek. UBP doğru bir karar almış.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Bazen insanlar da ikiye ayrılır; Yanınızdakiler, aklınızdakiler.

Marlynn Longston

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları