Gelmişken bize de uğrayacak: Biden ticaret yapmaya gelmiş aslında

Yayın Tarihi: 22/05/14 07:51
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+
**BİDEN "Sizlerle çalışmak ve ticari ilişkimizi geliştirmek, ekonomik büyüme ve refah için birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum."

**BİDEN "Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de yükselen liderliğini ve Kıbrıs'ın Suriye'deki kimyasal silahların elimine edilmesinde verdiği destek ve İran'ın da nükleer silahların geliştirilmesinin engellemesine vereceği destek, Avrupa'daki rolü ve Enerji ve Güvenlik konularındaki rolü, terörizme karşı mücadelede, kriz önleme ve ilk müdahalede gibi konulardaki ortaklıkları görüşmek için adaya geldim"

** BİDEN "ABD, Kıbrıs'ta sadece bir tane meşru Cumhuriyeti tanımaktadır".

Biliriz ki hayatta bizi en çok rahatsız eden şey belirsizliktir, ya da neyin nasıl olacağı sorusuna bir cevap bulamamaktır. Kıbrıs sorununun temelinde aslında yaşanan durum da bu. En yoğun çabalar Talat-Hristofyas döneminde gerçekleşti ve uğraşlar sonuç vermedi. Şimdi ise inanılmaz yavaş gidiyor her şey. Özersay'ın açıklamalarına baktığımızda Rum tarafının liderler bazında görüşmekten kaçtığını anlıyoruz. Biri sizinle görüşmek istemezse zorla görüşemezsiniz diyor Özersay ve ekliyor Denktaş gibi düşünenlere; "masada müzakere sürerken kimse o müzakereleri bırakamaz, bırakmayı düşünmek Kıbrıslı Türklere hakarettir" diye de ekliyor.

Aslında Özersay bu iki cümleyle Kıbrıs sorununu özetlemiş oluyor. Rumlar çözümü zorlaştırmak için elinden geleni yapıyor ama zorlaştırıyor diye bırakıp gitmek altı yılı heba etmektir diye de uyarıyor.

BİDEN TEMKİNLİ

Anastasiedes dünkü açıklamasında sanki dünkü yazıma cevap verirmiş gibi KKTC'yi resmi kılacak her türlü gelişmeye tepki göstereceğiz dedi. Dünkü yazımda sanırım Anastasiades'in adını 100 kez kullandım ve Kıbrısın Kuzeyine uyguladıkları tecritten ve Biden'in de bu tecrite destek vermekle ayıp ettiğini yazdım. Anastasiades'in açıklamasını bulun okuyun, açıkçası ben kendi yazıma ilişkin çokça gönderme buldum.

Biden Larnaka havaalanında yaptığı açıklamada "Kıbrıs Cumhuriyetini" tanıdıkları için Larnaka'dan adaya geldiğini açıkladı. Israrla bunu vurguladı ve Anastasiedes'i rahatlattı.

Eee! Biz Kıbrıslı Türkler de Allahın garibi olduk bu durumda. Halbuki mantıklı baksanız olaya; bırakın KKTC'yi bir yana ortada bir müzakere var ve müzakere masasında taraflar eşit statütede görüşüyor, olası bir çözüm de ikisi de Birleşik Kıbrısı temsil edecek; yani Kıbrıslı Türkler azınlık olmayacak.

Eroğlu'nu da savunmuyorum ama netice de Kıbrıslı Türklerin seçtiği bir halkın lideri; hade devleti de bıraktık bir yana ki bırakamayız; bir halkın lideri Eroğlu; bir görüşme yapacaksınız "bayrak olmasın, masa olmasın, sandalye olmasın" o da yetmez "görüşüyorum ama tanımam sizi ha" demeler.

Elbette ki siyasi gerçekler var ortada, Dünya gerçekleri var; işte bu acı gerçekler Amerikan Başkan Yardımcısı'nın Eroğlu ile görüşecek olmasının önemine bile gölge düşürüyor.

ÇÖZÜM NASIL OLACAK?

İster istemez şu soruyu soruyorsunuz "evet tüm ağabeyler aplalar gelip gidiyor,bir hareket, bir heyecan ama bu kadar olumsuzluk varken, Rusya yanlısı Rumlar ABD'ye bile naz niyaz kapris yapabilirken bu çözüm nasıl olacak?"

Hani vardır ya dişinizden tırnağınızdan keser biriktirirsiniz, biriktirirsiniz de fakir biriktirmesiyle ne kadar iyi bir şey alırsınız bekleyip göreceğiz.

Umutsuz değilim ama çözüm süreci, çok zor ve sıkıntılı ilerliyor. Şu gazın yüzü suyu hürmetine bir şekilde bu sorun çözülecek.

Burada dikkat edilmesi çok ciddi iki nokta var. biri garantiler bir değeri de Kıbrıslı Türkleri azınlığına düşürmeyecek bir noktada buluşulabilmesi. Yoksa ,mal mülk, bunlar olması gerektiği gibi çözülecek; kimsenin malı kimseye yar olmaz.

BİDEN DE RUSYA KORKUSU

Buna Amerika da diyebilirsiniz ama Biden'in açıklamalarına baktığımızda Rum tarafına dünya dolusu iltifat düzmesi ve çekinmeden Rusya'dan duydukları rahatsızlığı ifade etmesi, aslında Biden'in Kıbrısı ziyaretinin gerekçelerini ortaya koyuyor. Kıbrıs'ta doğal gaz var, şimdilik tek yetkili karşımızda Kıbrıs Cumhuriyeti yani Rumlar, Ruslar da bu Rumları kandırmaya çalışıyor, bir süre önce Merkel bunları terbiye etmişti ama ne olur ne olmaz gelip bende sahip çıkayım, zaten Rumlar Ortodoks, Ruslar Ortodoks, işi şansa bırakmayım"…

İŞTE BİDENİN GELME SEBEBİ:

TİCARİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN BURADAYIM

"Tartışacağımız birçok konu var... Ukrayna'daki olayları da konuşacağız. Rus müdahalesi karşısında güçlü bir şekilde birlikte durmalıyız. Aynı zamanda biliyorum ki Kıbrıs'ın insanları çok zorlu ekonomik bir süreçten geçiyorlar. Bu nedenle, birçok acı verici fedakarlık yapmak zorunda kaldılar. Hükümetin ekonomik reform anlamında iyi bir gelişme sağladığını görmekten memnuniyet duyuyorum. İnanıyorum ki, ekonomi zorlu sürecini atlatmak üzeredir. Sizlerle çalışmak ve ticari ilişkimizi geliştirmek, ekonomik büyüme ve refah için birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum."

http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/133879/PageName/KIBRIS_HABERLERI

Tabii Sn Başkan yardımcısına çok da haksızlık yapmayalım, Kıbrıs konusuna, Türkler lehine az da olsa bazı göndermeler yaptı ama samimi olup açık sözlü oluşu da güzel. Bir başkan yardımcısı açıkça Rumlarla ticaret yapmaya geldiğini itiraf ediyor.

Bir Kıbrıslı Türk olarak kendimi kötü hissettim açıkçası..

EROĞLU BU SÜRECİ İYİ KULLANMALI

İlk kez bir Cumhurbaşkanı, Amerika gibi önemli bir ülkenin başkan yardımcısıyla görüşme şansı buluyor. Bu son derece önemli. Her ne kadar şeklini eleştirsek ve tasvip etmediğimiz noktalar olsa dahi müzakere süreci açısından iyi değerlendirilmesi ve kullanılması gereken bir gelişme.

Joe Biden Amerikan siyasetinde oldukça derin ve iyi bir kariyere sahip. Etkin bir isim ve Biden ile kurulabilecek veya Biden'e yakın isimlerle kurulabilecek iyi ilişkiler Washington'un Kıbrısı Kuzeyinin de lehine konuşmaya başlamasını sağlayabilir.

Bunu yapabilmek için Rumlar çözüm istemez napalım masalına da yatmamak gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Eroğlu yaşanan gerçekleri ve Rumların kaçan Türklerin kovalayan taraf olduğunu, Türk tarafının Amerika tarafından motive edilmesi gerektiğini anlatabilmeli Biden'e.

Yalnızca Ankara'nın, Atina'nın ve Rumların aktör olduğunu değil Lefkoşa'nın diğer yarısının da filmin aktörü olduğunu anlatmalı.

Biden uçaktan iner inmez ne demişti "kimseye bir empoze yapacak değilim sorunu Kıbrıslıların kendisi çözecek" yani Kıbrıslı Türklerin de Kıbrısın diğer yarısı olduğunu kabul ediyor; sözlerinin arkasında gizli olan söylem bu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun bunu bundan sonra iyi kullanması gerekiyor, Sn Eroğlu'nun geriye kalan görev süresi içinde ki oldukça yoğun bir döneme girildi artık, lobi çalışmalarına daha fazla ağırlık vermesi , daha çok uluslar arası üst düzey ziyaretler gerçekleştirmesi gerekecek.

Bunları yapmak zorunda.

İkinci dünya savaşının kaderini değiştiren pearl harbour olayı ve bu süreci son derece iyi kullanan Churchill, 67 yaşına rağmen Amerikaya yaptığı uzun yolculuklar sayesinde Amerikayı savaşın içine çekmeyi başarmış ve savaşın lehte sonuçlanmasına vesile olmuştu.

Demem o ki Cumhurbaşkanı Eroğlu çözümü inşa etmek istiyorsa ama istiyorsa yollara düşmek için hala zamanı var.

****************

GENÇ TV FARK ATTI

ABD Başkan Yardımcısı Biden'in Larnaka'ya gelişini bir tek Kıbrıs Genç TV canlı verdi. Şöyle bir baktım diğer kanallara hiçbir şey yok. Ertan Birinci yine farkını hissettirdi ve Televizyon sektöründe kimin lider olduğunu gösterdi. Selamlıyorum..

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.