Eroğlu - Anayasa - Denktaş

Yayın Tarihi: 30/05/14 09:44
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
** Serdar Denktaş anayasa değişikliği konusunda anahtar konumunda. CTP bu anayasayı değiştirebilmek için Serdar Denktaş'a muhtaç ve bu noktada her ne olduysa oldu, Denktaş Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun hassasiyetlerini gözetir olmaya başladı yeniden.

**Neden Eroğlu bunu hukukçularına değerlendirtecek, çünkü referandumda bu anayasa hayır çıkması konusunda halkı yönlendirebilmek için. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun yenilikçi ve değişime açık olmadığını, muhafazakar bir anlayışa sahip olduğunu ve Denktaş ile bu noktada ciddi bir uzlaşı içinde olduklarını hiç aklınızdan çıkarmayın.

Anayasa değişikliği ile ilgili siyasi parti başkanlarının açıklamalarını uzun uzun okudum ve neye itiraz ettiklerini, neden destekleyip desteklemediklerini iyice idrak ettim. Siz okurlarımız düz dışarıdan bakarken neyle neyin satın alınmaya çalışıldığını pek anlayamayabilirsiniz ama biz gazeteciler siyasi parti başkanlarının neyin peşinde olduklarını çok daha iyi etüd edebiliriz. Genel olarak baktığımızda CTP'nin son derece iyi niyetli yaklaşımları olduğunu görürsünüz. Diğer partilere oranla CTP her zaman daha ilerici ve daha yenilikçi bir parti olmuştur.

Olup biten ve planlananların ne kadar farkındasınız bilmem ama bakıp da göremediğiniz ilginç noktaları size anlatacağım

UBP-DP NEDEN KARŞI ÇIKIYOR VE SÖYLEM FARKI

Hem UBP hem de DP Anayasanın değişmesine karşı çıkıyorlar.DP hükümet ortağı olduğu için her şeye karşı çıkmıyor ama Serdar Denktaş'ın açıklamalarına baktığınızda cumartesi günü mutabakatla oylamanın yapılacağını açıklasa da açıklamalarına dikkat ettiğinizde her konuya evet demediklerini zaten görürsünüz.

UBP Külliyen anayasanın değişmesine karşı ancak bunu farklı bir argümanla gündeme getiriyor Hüseyin Özgürgün. Mevcut anayasanın tadil edilmesine değil yeni bir anayasanın yapılmasını istiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar yeni bir anayasa hazırlanmasını ve bunun Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde referanduma götürülmesini istiyor.

Baktığınız da oldukça mantıklı bir öneri gibi görünüyor yeni bir anayasanın hazırlanması. Eski anayasanın modern hayata uymayan koşulları bulunabilir ancak CTP anayasadaki değişiklikler konusunda son derece ısrarlı. Bu nedenle Özgürgün'ün önerisi mantıklı olsa bile kabul görmeyecek.

Özgürgün modern bir politika anlayışı sürerken, Denktaş, Cumhurbaşkanına bağlı bir söylem geliştiriyor.

EROĞLU-DENKTAŞ YAKINLAŞMASI YENİDEN

"Denktaş, DP-UG'nin yaklaşımının, bütün kesimlerin onay vereceği, tartışma kaldırmayan, akılların berrak olduğu konularda, Cumhurbaşkanı'nın fikirlerini de alarak, 23 maddenin kaçında uzlaşılıyorsa, 29 Haziran'da referanduma götürmek olduğunu ifade etti" http://haberkibris.com/denktastan-aciklama-geldi-2014-05-29.html

Bu sözler Serdar Denktaş'a ait. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun anayasa değişikliğine sıcak bakmadığını anlatan açıklamalarını birkaç gün önceki açıklamalarında bulabilirsiniz. Denktaş'ın bu açıklaması, daha doğrusu açıklamasına bu sözlerle başlaması, Eroğlu ile Denktaş'ın yeniden yakınlaştığını anlatıyor bize.

Serdar Denktaş anayasa değişikliği konusunda anahtar konumunda. CTP bu anayasayı değiştirebilmek için Serdar Denktaş'a muhtaç ve bu noktada her ne olduysa oldu, Denktaş Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun hassasiyetlerini gözetir olmaya başladı yeniden.

UBP ile ittifak yapmayan, koalisyon kurmayan ve Eroğlu'nu yarı yolda bırakan Serdar Denktaş, Eroğlu ile yeniden yakınlaşma içine girdiğini anlıyoruz.

REİSİ CUMHURUN YETKİSİ YOK

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun açıklamaları son derece şaşırtıcıydı. Hükümetin hazırlayacağı ve meclisten yeteli oy alması halinde Cumhurbaşkanlığına sevkedeceği değişiklikleri Eroğlu, hukukçularıyla değerlendirecek ve ona göre bir karar verecekmiş.

Birileri reisi cumhura iki kez reddetme sonra imzalama zorunluluğu olduğunu hatırlatmalı. Bir kere anayasayı meclis değiştirir, reisi cumhur reddetse dahi sonradan imzalamak zorunda kalır.

Peki bunu Eroğlu kendisi de bilmiyor mu biliyor. Peki neden Eroğlu bunu hukukçularına değerlendirtecek, çünkü referandumda bu anayasa hayır çıkması konusunda halkı yönlendirebilmek için. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun yenilikçi ve değişime açık olmadığını, muhafazakar bir anlayışa sahip olduğunu ve Denktaş ile bu noktada ciddi bir uzlaşı içinde olduklarını hiç aklınızdan çıkarmayın.

Bir ülkenin başı yani devlet başkanı inanılır argümanlarla çıkıp ta "ey ahali anayasadaki değişiklikler yararınıza değil, hayır oyu verin" çağrısı yaparsa ve önemli bir kitleyi etkilerse CTP'nin tüm çabaları berhava olur.

GÜNÜN SÖZÜ

Bazen insan öyle özlenir ki.. Özlenen bilse, yokluğundan utanır...

AZİZ NESİN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.