Dilenci maaşı 1500-5000 TL arası

Yayın Tarihi: 10/07/14 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Eskiden bazen karşımıza çıkardı kadının biri ve çocuğu için para isterdi. Açım derdi, ilaç alacam derdi, yalan olduğunu bilirdik ama Allah rızası için verirdik. Sonra aynı kadınlara daha çok rastlamaya başladık ve aynı kadınlar yine ilaç almaktan bahsettiler, ve her defasında bu tekrarlandı. En azından ben sürekli karşılaşıyorum. Tabii artık yardım etmek gelmiyor içimden, bazen yardım etsem de. Yani işin samimiyeti de kaçmış oluyor böylelikle.

Neyse ki yine bu dilenci hanımlar her ne kadar yalan söyleseler de bir yerden sonra Lefkoşa'nın tescilli dilencileri oluyorlar ve kabulleniyorsunuz. Ama şimdi yeni moda çıktı; gözü yaşlı kadın ya da erkekler çocuklarının kanser hastası olduğunu anlatıyorlar, hem de ciddi ciddi ağlayarak. İnanır mısınız inanmaz mısınız. Oldukça zor bir durum.

Bazen adamın tipini bakıyorsunuz, şafkı kaçmış hakikaten ihtiyaçlı olduğuna inanıp veriyorsunuz parayı, hatta çevrenizdekilerinken de para toplayıp veriyorsunuz ama bazı durumlarda gerçekten yalan yere dilendiklerini anlıyorsunuz.

Ya kucaklarında çocukları oluyor kanser vakası olduklarını anlattıklarında ya da ellerinde bir kimliğe benzer bir şeyler. Boş saatinize gelirse yardım yapıyorsunuz.

BİR DİLENCİ KAÇ PARA KAZANIR?

Gerek gerçekten ihtiyaçlı olsun gerekse yalan söyleyerek olsun gelin bir dilencinin kaç para kazandığını hesaplayalım ve bunu birkaç şekilde yapalım.

Tüm gün boyunca yalnızca bir dilenci hani şu çocuğuna ilaç ya da yemek alanlardan yola çıkalım; her bir vatandaştan 5-10 TL alsalar ki işyerlerini geziyorlar, sokakları arşınlıyorlar ve günde 15 kişiden para alabilseler; bakınız çok iyimser ve minimum rakamlar yazıyorum; sade, düz bir dilencinin günlük kazancı 75-150 TL arası değişiyor. Ayda 20 gün dilendiklerini var sayarsak bu da ayda 1500-3000 TL gibi bir rakama tekabül ediyor.

Hani o yırtık, temiz olmayan bir dilenciden bahsediyoruz. Bir devlet memuru ya da bir üniversite mezununun maaşı bu.

Gelelim ikinci tip dilenciye ki bu daha tehlikeli; çocuğu kanser olduğunu iddia edenler; peşinen söyleyim gerçekten kanser olan bir evlat için gerekirse dilenilir, buna asla sözüm yok, verilen para da yerine gidiyorsa helal olsun ancak mesela daha dün kandırılan bir vatandaşımızın haberi vardı.

Evet bu tür dilenciler günde ortalama 300 ila 1000 TL para kazanıyorlar ister inanın ister inanmayın. Gelin biz günlük kazançlarını 500 TL koyalım ve sadece insanlardan ay da 10 gün günde 500 TL koparabildiklerini varsayalım ki bu rakamlar daha yukarılarda olabilir; günde 500 TL'den ay da 5 bin TL yapıyor beyler ki bu rakam en alt rakamdır.

Anladınız mı ne ile karşı karşıyayız.

Şimdi benim bu yazdıklarımı hiç kimse hayali bulmasın; fotoğraf aynen budur hatta daha ileri nokta da olabilir.

GÜRPINAR İLE ULUÇAY ÖNLEM ALACAK MI?

Çalışma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı KKTC'deki kaçak yapılaşma ile öyle anlıyorum ki gerektiği kadar ilgilenmiyorlar ve uğraşmıyorlar. Mesela Çalışma Bakanı Gürpınar son altı ayda kaç kaçak tespit etti, ne kadar ceza kesti ve ne kadar yurt dışı yaptı ve ne kadarını kontrol edemedi, imkanları buna yetmedi, bir de ne kadarına göz yumdu.

Bunu bence bir açıklamalı; açıklamak boynunun borcu!

Öte yandan İçişleri Bakanı Uluçay ne zaman bu ülkeye girişlerle ilgi bir standart getirmeyi planlıyor. Hani şu Avrupa Birliğini en çok savunan CTP'nin İçişleri bakanı olarak.

Beyler artık bu ülkeyi biraz toparlayın, artık bu ülkeye bir intizam getirin. Yasaların saçmalığı yüzünden kaçak duruma düşenlerin mağduriyetlerini giderin ama bu ülke de göz göre göre kaçak yaşayanlara da artık müdahale edin.

Doku organ nakli yasasının ardından bakın göreceksiniz yakında bu ülke de organ mafyası da türeyecek, herkes çocuğuna göz kulak olsun, bunlar da yaşanacak. Çünkü bu ülkeye giriş kriteri yok, isteyen herkes girip çıkabiliyor, bunun tehlikelerini daha çok hissedeceğiz.

Şimdi işyeri işyeri gezen bu dilencilerin çalışma izni olmadığını, vatandaş olmadığını heralde hepimiz biliyoruz.Bakan Gürpınar niye müdahale etmiyor.polisle işbirliği yapsa birkaç gece de bu operasyon yapılır.

İçişleri Bakanı Uluçay'da burada doğum büyüyen 18 yaşına gelince de kaçak duruma düşen kardeşlerimizin mağduriyetlerini gidermek durumunda, öte yandan da limanlara bir ciddiyet getirme durumunda.

Şu devlete inanıp da biraz ciddiye alsak diyorum.

************

AMAN CAS, CIS OLMASIN…

Bizim ülkemizde adettir; bir kurum birilerine peşkeş çekilecekse önce batmasına izin verilir, sonra sevabına satın alınacak birileri bulunur ve satın alana da Allah razı olsun denilir. Ama birileri maaşı devam etti diye seviniri birileri de zengin oldu diye. Bu konuyu takipdeyim..

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Konuşma bir bayanın etekliği gibi ilgiyi sürdürecek kadar kısa,konuyu kapsayacak kadar uzun olmalıdır.

Dale Carnegie

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları