Başbakan "adalete" siyaset karıştırıyor

Yayın Tarihi: 18/07/14 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
**Yani başbakan ve bakanlar kurulu ne yaptı biliyor musunuz? "CTP-DP hükümeti Vechi intiharını inandırıcı bulmadı, polise ve Başsavcılığa inanmıyor, güvenli bulmuyor, hatta hatta Mecliste kurulan komiteye de itibar etmiyor ve diyor ki bunu ben araştıracam bizzat"; hükümet bu işe el koydu, çekilin hepsiniz kenara demeye getiriyor.

** Başbakan bunu açıklamakla mükelleftir. Esas amaç nedir ve neden Sn Yorgancıoğlu ve bakanlar kurulu bugüne karar yaşanan intihar ve cinayetler için bir araştırma komitesi kurmamıştır. Bundan sonra yaşanan her intihar için ülkeye ekonomik refah ve modern bir gelecek inşa etmekle yükümlü olan Başbakan mı ilgilenecek?

**Eğer bakanlar kurulu adaletin işleyişine el atmışsa o zaman savcılığı da polisi de fesh etsin hatta yargıyı da fesh etsin, artık ülkedeki adli vakaları siyasiler yürütsün. Hükümet ne tür bir yanlış yaptığının sanırım farkında değil. bu siyasetin adalete doğrudan müdahalesidir.

**Birileri kendi menfaati için Özkan beyi son derece yanlış yönlendiriyor, bakanlar kurulunun polis ve yargı işleyişine doğrudan yapılan bu müdahalenin yaratacağı sonuçların farkında değil sanırım Sn Başbakan

Bazen insan anlıyor ki bu yaşadığımız bu ülke de herkes her istediğini yapabiliyor. Hele hele elinizde yürütme erki varsa; aman yürütme derken ekleyim yani Hükümet etmekteyseniz. Kimse yanlış anlamasın şimdi. Mehmet Vechi'nin intiharı ile ilgili hala vicdanlar rahat etmiş durumda değil, son derece de normal, soruşturma tamamlanana kadar da rahat etmeyecek kamuoyu. Başsavcılık ve polis tarafından yürütülen soruşturma zaten bu intiharı aydınlatmak için yürütülüyor.

Dün haber ajanslarına düşen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun açıklaması beni adeta hayrete düşürdü ve bu yazıyı kaleme almama neden oldu.

Bilindiği gibi Bayraktar Cinayeti"yle ilgili olarak tutuklu bulunan Mehmet Vechi'nin, Polis Genel Merkezi'nde iki polis memurunu atlatarak intihar etmesinin araştırılması için ki bu konuda Vechi'nin ailesinin meclisten bu yönde bir yardım talebi vardı. Meclisi Dilekçe ve Ombudsman Komitesi bu konuyu araştırmak için kuruldu. Zaten komiteleri sadece Meclis kurabilir.

Ancak Başbakan Yorgancıoğlu ya da CTP içindeki bazı dominant kişiler hükümetin de araştırma komitesi kurmasına karar verdi ve bakanlar kurulu bu yönde bir karar üretti. Bir kere bakanlar kurulunun komite kurma yetkisi yok , bakanlar kurulu sadece bir araştırma memuru atayabilir. Bunun dışında soruşturmayı polis ve başsavcılık yürütür, meclis komite kurabilir. Ama bu yetkinin olup olmadığından önce Bakanlar kurulunun neden ikinci bir araştırma komitesi kurmaya karar verdiğini incelemek lazım.

BAŞBAKAN HUKUKA VE POLİSE GÜVENMİYOR MU?

İntihar olayının gerçekleşmesinin ardından oluşan sert kamuoyu sonrasında zaten Polis Genel Müdürlüğü ve Başsavcılık olaya el koydu ve bu yönde kapsamlı bir araştırma ve soruşturma başlattı. Hatta Vechi'nin yanında bulunan iki poliste açığa alındı.

Bir ülkede işlenen suçları savcılık ile birlikte polis yürütür ve olay yargı nezdinde devam eder. Şimdi şunu sormak lazım geliyor; ne zamandan beri bakanlar kurulu ve bununla birlikte Başbakan savcılığın ve polisin işine el atmaya başladı.

Yani ortada bir cinayet ve intihar var; tamam, araştırılması ve aydınlığa çıkarılması gereken bir konu bu da tamam, eğer bir suçlu ya suçlular varsa bu kim olursa olsun cezasını çeksin günün sonunda bu da tamam ama bunu savcılığın ve polisin yapması gerekirken, bunu yargının sonuçlandırması gerekirken Başbakan Yorgancıoğlu'nun bu işe kalkıp el atması akıllara ciddi soru işaretleri getirir.

Başbakanın bu yönde bir karar üretilmesine izin vermesi ya da onay vermesi yargıya müdahalenin ötesinde ülkenin güvenliğini ve huzurunu sağlama konusunda güvendiğimiz tek kurum olan Polis teşkilatını itibarsızlaştırmaya yönelik bir adımdır.

Yani başbakan ve bakanlar kurulu ne yaptı biliyor musunuz? Daha açık bir dille yazayım. "CTP-DP hükümeti Vechi intiharını inandırıcı bulmadı, polise ve Başsavcılığa inanmıyor, güvenli bulmuyor, hatta hatta Mecliste kurulan komiteye de itibar etmiyor ve diyor ki bunu ben araştıracam bizzat"; hükümet bu işe el koydu, çekilin hepsiniz kenara demeye getiriyor.

Olacak iş değil. artık bu ülkenin bakanlar kurulu polisin ve yargının işlerine de el atmışsa adalete siyaset karıştı demektir.

Bakınız bunu çok net bir dille söylüyorum, bu hükümet adalete siyaset karıştırmıştır ve bu çok ciddi menfaatler doğuracaktır. Yine bu hükümet bunu alışkanlık haline getirirse diktatörlüğün yolu açılır bu ülke de. Artık kanun da nizamda kendisi olan bir başbakan doğar ki KKTC'de bu çalışmaz, çalıştırmazlar.

Tabii şimdi ben başbakanı eleştiriyorum çünkü hükümetin başı O ama belki de Özkan beye bunu yaptıran başka isimler var arkada.

NİYET NE?

Polis intihar ve cinayet olayını araştırırken, tüm bu durumlar başsavcılığın kontrolündeyken, Meclis bu konunun aydınlatılması için komite kurmuşken ki en yüce makamdır KKTC Meclisi, Başbakan ve CTP neden ikinci bir komite kurma kararı üretti?

Başbakan bunu açıklamakla mükelleftir. Esas amaç nedir ve neden Sn Yorgancıoğlu ve bakanlar kurulu bugüne karar yaşanan intihar ve cinayetler için bir araştırma komitesi kurmamıştır. Bundan sonra yaşanan her intihar için ülkeye ekonomik refah ve modern bir gelecek inşa etmekle yükümlü olan Başbakan mı ilgilenecek?

Tüm bunları soruyorum ki bu ülkede yapılan görev dağılımlarını anlayalım. Yani kimin sorumluluğu nedir? Eğer bakanlar kurulu adaletin işleyişine el atmışsa o zaman savcılığı da polisi de fesh etsin hatta yargıyı da fesh etsin artık ülkedeki adli vakaları siyasiler yürütsün.

Hükümet ne tür bir yanlış yaptığının sanırım farkında değil. bu siyasetin adalete doğrudan müdahalesidir, kimse kusura bakmasın.

Bu ülkenin başbakanı eğer polise ve savcılara güvenmezse halk niye güvensin? Ve eğer hükümet adaleti itibarsızlaştırırsa yakında anarşi yaratırsınız bu ülkede.

Birileri kendi menfaati için Özkan beyi son derece yanlış yönlendiriyor, bakanlar kurulunun polis ve yargı işleyişine doğrudan yapılan bu müdahalenin yaratacağı sonuçların farkında değil sanırım Sn Başbakan.

Polis ve askerin sivil otoriteye bağlanmasını savunanlardanım bende ama bunu istediğim için içimi bir telaş sardı.

Bırakın herkes işini yapsın, doğru düzgün yönetin şu ülkeyi , 700 milyar açıkla zirveyi zorluyoruz, bakanlar kurulu bir araştırma komitesi de kötü giden ekonomiyle ilgili kursun.

Peh peh peh. ..

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Otunu, suyunu bilmediğin gönüllerde koyun gütme! Yoksa, 'kaçıracağın keçilere' çobanlık yapamazsın ...!

Şems

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları