Gül'den Eroğlu'na açık destek

Yayın Tarihi: 21/07/14 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül son yurtdışı ziyaretini ülkemize yaptı. Siyaseten yoğun insanların üç gün bir başka ülke de kalması pek rastladığımız bir şey değil. Efendi ve güçlü kişiliğiyle herkesin sevdiğini ve değer verdiği bir isim oldu Abdullah Bey.

Ben kendisiyle çok uzun yıllar önce daha Dışişleri Bakanı olduğu bir dönemde tanıştım. Daha o zamanlar sözcüsü Namık Tan'dı; söyleşi için talepte bulunmuştum. Uzun zaman alan geri dönme; "20 Temmuz da Kıbrıs'tayız Sn. Bakan Kıbrıs'ta söyleşiyi verecek" şeklindeydi. Namık Tan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda karşılaştığımızda kendimi tanıtıp "Beni unuttunuz" diye sitem ettiğimde, ceketinin üst cebinden kendisine yolladığım başvuru yazısını çıkarıp gülümsedi "Olur mu öyle şey hiç" diyerek.

Namık Tan da son derece iyi yetişmiş diplomatlardan biridir, son derece başarılı görevlerde yer almıştır zaten.

Girne Acapulco Otel'in bir odasında Sn. Gül ile bir söyleşi yaptık. Öyle sanıyorum ki Kıbrıs TV ve Gazetesi'nin arşivlerinde vardır; yine o günlerde Kurumun Genel Yayın Yönetmeni olan Süleyman Ergüçlü'nün ardımızda duran desteği çok büyüktü, iyi saatte olsun Süleyman Abimiz.

Söyleşinin ardından asistanları biz toparlanırken "Acele edelim arkadaşlar" dediler sessizce ve hemen ardından Abdullah Bey seccadesini serip namaza durdu.

Namaz kılan insanlardan bilirim eğer düzenli namaz kılma alışkanlığı edinmişseniz vakti geldiğinde kılmazsanız huzurunuz kaçar.

Son derece hayran kaldığım Abdullah Bey'in namaza durması beni şaşırtmış, önceleri bir mesaj sonraları ise rutin bir hareketi olduğunu anlamıştım.

Sonraları yakından takip ettiğim Sn. Gül'ün Türkiye'yi son derece başarı ile temsil eden bir devlet adamı olduğunu ve saygın olduğunu gözlemlemiştim.

Giderayak elini sıkıp kendinize iyi bakın demek isterdim ama kısmet olmaz herhalde. Kim bilir belki kendisiyle ileride Başbakan sıfatıyla bir söyleşi yaparız.

Eroğlu'na ciddi destek

Açık konuşmak gerekirse Ankara'nın Eroğlu'na karşı oldukça net bir tepkisinin olduğunu hepimiz biliyoruz, işte bu tepki artık geride kaldı. Geride kaldığına karşın zaten belirtileri vardı ancak Sn. Gül'ün açıklamalarının ardından bu kesinleşti ve anladım ki Ankara Kıbrıs Müzakere sürecinde Derviş Bey'i destekliyor.

Gül: "Müzakere sürecinin başarı ile bitmesini samimi olarak arzu ediyoruz. Sayın Eroğlu buna karşı gibi bir algı vardı. Eroğlu tüm kararlılığı ile müzakereleri samimi bir şekilde kabul edilebilir bir çözüm tesis etmek için canlı tuttu ve tüm dünya da bunu görüyor." http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/138286/PageName/KIBRIS_HABERLERI

Bu ifade bilinçli verilmiş bir mesaj, ben bunu böyle okudum. Bunu birçok insan da böyle okudu. Şimdi 'Abdullah Bey, Cumhurbaşkanı'dır ne diyecekti' demeyin, nezaketen destek sözcükleri seçilir ve onlar kullanılırdı ama bu ifadelerde "Eroğlu çözüm istemez denilirdi, biz gördük istiyor ve çalışıyor, dünya da bunu gördü" mesajını vermesi Abdullah Bey'in aslında Kıbrıs'ta Eroğlu çözüm istemez diyen Sn. Talat'a da bir mesaj mıdır? Ki Sn. Talat birkaç gün önce basına verdiği demeçte "Ankara'nın desteklediği aday kaybeder" ifadelerini kullanmıştır.

Şimdi benim bu yazdıklarımı birleştirip okuyun meseleyi anlayın.

Bu mesaj bize bir şey daha anlatıyor. Gelecek yıl ki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Eroğlu'na olası bir ara çözüm imzalatacaklar. Bu yüksek bir ihtimal, bu yazdığımı hiç göz ardı etmeyin ve bunu doğduğu günden beri muhafazakar, çözüm karşıtı porte çizen kökleşmiş bir siyasiye yaptıracaklar.

Yazın bir kenarda dursun bu anlattıklarım.

Gül: "Eroğlu ile, müzakere sürecinin içinde bulunduğu aşama ve KKTC ile TC arasındaki dayanışma ve işbirliğini gözden geçirdik. Gayet verimli oldu. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir kapsamlı çözüme ulaşılması için, Türk tarafının üzerine düşeni yerine getirdiği bilinmektedir." http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/138286/PageName/KIBRIS_HABERLERI

Alın size satır aralarında ikinci bir destek ve mesaj. Sn. Gül "İlişkilerimizi gözden geçirdik" diyor, yani Eroğlu ile çalışmalarımıza bir baktık, iyi mi ilişkilerimiz diye baktık manası çıkıyor bundan ve ekliyor: "Gayet verimli."

Abdullah Bey son derece pozitif bir beyanat vermiştir, Eroğlu hakkında keza çözüm süreci hakkında ve çözüm sürecine ilişkin değerlendirmesini yapmıştır.

Son derece deneyimli bir devlet adamının ayakları yere basan ifadelerini okudum, alın açıklamasını birkaç kez okuyun, bir yıl içinde ne olup biteceğini size anlatıyor.

Barış bayramımız kutlu olsun, bir daha bu ülke o acı günleri yaşamsın inşallah. Çocukluğumuz savaşı dinleyerek geçti.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Benim kelime hazinem çok geniştir, derdim. Senin bir kelimene yetemedim; git, ne demekti sevgilim?

NAZIM HİKMET

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.