Yavrukuş'u çamurla sıvayamazlar

Yayın Tarihi: 13/08/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Bugün yine KKTC Hava Sporları Federasyonu'nun Lefkoşa'daki merkezinde Sayın Başkan Serdar Turganer'in konuğuyuz. Havacılığa olan ilgim nedeniyle Sayın Başkanın, sıkça ziyaret ettiğim birisi olması nedeni ile de, her zaman sevinçlerini ve sıkıntılarını da izleme ve öğrenme fırsatı bulmaktayım. Başkan çok çalışıyor ve gittiği yolun doğru olduğundan emin. Yönetim Kurulunun da desteğini arkasına alan Sayın Serdar Turganer Yönetim Kurulu üyelerinden de oldukça yoğun destek görüyor.

Kıbrıs Postası : Sayın Başkan yine basında birşeyler yazılıyor, çiziliyor ama haberlerin doğrusu ve saptırmasız hali ile tam bilgi olarak sizde, onun için bu haberlerle ilgili en doğru bilgiyi sizden alalım.

Serdar Turganer : Teşekkür ederim. Sayın Altıner bildiğiniz gibi Yavrukuş pilotaj eğitimi için kurulan bir okul. KKTC gençliğine havacılık mesleklerinin önünü açmak gayesi ile yola çıkılmış ve amaçlarından bir tanesi de hayatta iken KTH Yollarına Kıbrıslı Türk Pilotların yetiştirilmesi idi. Ancak Yavrukuş kurulana kadar KTHY battı biliyorsunuz. Ama biz yolumuza devam ettik ve ağır parasızlık nedeni ile didine didine ve gerektiğinde tüm Yönetim Kurulu olarak cebimizden de para çıkararak pilotaj ile ilgili tüm yetkilerimizi aldık.


Kıbrıs Postası : Bu noktada bir soru soracağım Sayın Başkan peki bu yetkiler nasıl durduruluyor ve tekrar nasıl harekete geçiriliyor?

Serdar Turganer : Bakınız bu teknik bir konu, biz yetkilerimizi aldık evet ama havacılık öyle ucuz bir konu değil aksine belli bir finansman gerektiren bir alan.

Yetkilerimizi aldık ama finansal imkansızlıklar nedeni ile okulu harekete geçiremedik, belirli bir süre okulu harekete geçiremediğiniz zaman havacılık otoritesinden size ikaz gelir ve tekrar eğitim programlarınızın ve teşkilatınızın gözden geçirilmesi istenir. Bizim durumumuz bu şu anda.

Kıbrıs Postası : Şu andaki pozisyon nedir Sayın Başkan, Yavrukuş eğitim verebilecekmi?

Serdar Turganer : Biraz önce dediğim gibi bu teknik bir konu ve biz şu anda teknik olarak bize bildirilen tüm eksiklikleri ki bu eksikliklerin sayısı bir elin parmaklarından daha az, gidermiş durumdayız.

Kıbrıs Postası : Peki nedir bu eğitim yetkisi alındı feryatı? Bu işin aslı ne?

Serdar Turganer : Sayın Altıner eksiklikleri tamamlayarak Sivil Havacılık otoritelerine tekrar başvurmak için dosyamız hazır, ancak yeni yetkilerimizi talep ederken eski ve kadük kalan eğitim programımızın güncel yönetmeliklere göre düzenlenmiş olması ve şu andaki bir çok havayolunun pilot seçerken kullandığı test programı ve manuellerinin eğitim programının içine monte edilmesi gerek mektedir. Ayrıca filoya yeni katılan eğitim uçağının da tescil edilerek aynı anda aynı dosyada Sivil Havacılık otoritesine teslim edilmesi gerekmektedir. Hal böyle olunca Sivil Havacılığın vermiş olduğu süre yetersiz kalmış ve eski dosyamız uygulamadan kaldırılmıştır ve güncel yeni bir dosya ile tekrar müracaat edilecektir. Şu anda güncel ve çağdaş eğitim programlarımız ve yeni alınan eğitim uçağımız ile tekrar başvuru yaparak pilotaj için yolumuza devam edeceğiz.

Yani Yavrukuş artık eğitim veremez de, yok kapattılar okulu da, yok şudur yok budur, bunlar sansasyondan başka birşey değildir, okulun kapandığı falan yok , her şey yerli yerinde duruyor. Revizyondan sonra daha sağlıklı olarak yoluna devam edecek. İmzalanan protokol ile de Yavrukuş pozisyonunu oldukça güçlendirmiştir. Ve olanı daha da güçlendirmek için faaliyet devam ediyor sadece bu.

Kıbrıs Postası : Sayın Turganer bu durumda şunu mu çıkarmalıyız? Yani Yavrukuş eskisinden daha güçlü bir şekilde mi yoluna devam edecek ve bu uçak filosu daha da genişleyecekmi?

Serdar Turganer : Evet. Yavrukuş eskisinden daha güçlü ve daha çağdaş bir görünüm ile yoluna devam edecek, bu bu demek. Uçak filomuza gelince evet daha da genişleyecek. Eskide kalmış revize edilmemiş bir eğitim programı ile devam etmektense revize edilmiş bir eğitim programı ile biraz gecikmeli de olsa yola devam etmeyi tercih ederim.

Kıbrıs Postası : Sayın Başkan Girne Üniversitesi ile diyalog nasıl?

Serdar Turganer : Çok iyi, yola beraber çıktık ve devam ediyoruz. Hiç bir fedakarlıktan kaçınmıyorlar. Yavrukuşun gelişmesi için de her türlü işbirliğinden imtina etmiyorlar. Zaten bu süreçten haberleri hep oluyor ve Üniversite içerisinde havacılığı bilen kişilerin olması hasebi ile bu sürecin normal olduğunu da kendileri de teyit ediyorlar. Kendi ülkesinin kurumlarına sahip çıkmak ve geliştirmek ve KKTC'ye kazandırmak gayesi ve mantığı ile çalışan bir eğitim kurumuyla çalışıyoruz ve bu süreç çok sağlıklı bir şekilde yürüyor.

Kıbrıs Postası: Gelişim için daha projeler var mı?

Serdar Turganer: Evet var. Yeni uçaklar için araştırmalar devam ediyor. Daha da var ama zamanı gelince konuşuruz bunları.

Kıbrıs Postası: Size karşı veya Federasyona karşı olan bu saldırılarda şahsınıza da saldırı var neden bu böyle?

Serdar Turganer: İç ve dış etkenler var. Bazı uygulamalarımızdan rahatsız olanlar var. Zamanı gelecek konuşacağız biz şimdi önümüze bakıyoruz. Yapmamız gereken takip etmemiz gereken konular bu yazılıp çizilenlerden çok daha önemli.

Kıbrıs Postası: Son olarak ne söyleyeceksiniz?

Serdar Turganer: Yavrukuş eksiksiz ve daha sağlam olarak yoluna devam edecek. Bizim çalışmalarımız bu yönde ve Girne Üniversitesi ile yapılan protokol gereği çağdaş üniversite ölçülerindeki eğitim düzeyini yakalayacaktır. Tekrar revizyona gitmemizin nedeni bu. Herkes de bunun farkında ve bilincinde. Şahsıma saldırılar beni yıldırmaz aksine bilenerek çalışıyorum. Havacılık bir kurallar bütünlüğüdür ve biz bu kurallara göre işimizi yaptığımız için içimiz rahat. Yavrukuş eğitimden operasyona, altyapıdan yönetime kadar kabuk değiştirme sürecindedir çünkü artık faaliyetlerimiz daha profesyonel olmamız gereken bir mecraya girmiştir. Yapılanlar havacılık kural ve regülasyonlarına ve ülke gerçeklerine göre uygun ve yönetimimiz bunun bilincinde.

Ayrıca inancımız odur ki böyle ve bu gibi, ülke eğitimine, turizmine ve ekonomisine katkı koyacak projelere toplumun herkesimi sahip çıkmalıdır. Bu proje ile her yıl ülkenin gençlerinin başka bir ülkenin yolunu tutmamaları ve ülkenin parasının yine ülkede kalmasının sağlayacağı ve belki de atıl kalan Geçitkale Hava limanının da bir eğitim üssü olarak kullanılmasının yolu açılacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları