Ankete göre "Eroğlu %41"

Yayın Tarihi: 15/08/14 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine her ne kadar daha çok zaman olsa da seçim heyecanından ziyade paniği ve endişesi özellikle CTP'yi fena sarmış durumda. Uzunca zamandır partiye hakim olma savaşı veren CTP içi dinamikler yerel seçimlerde birbirinden intikam alma pahasına partinin sahip olduğu en güçlü belediyeleri kendi elleriyle UBP'ye hediye etmişlerdir. Bunun cezasını bireylerden ziyade CTP, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonrasında da hükümetten giderek ödeyecek.

Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir anket yaptırmış ve bu ankete göre elime ulaşan sonuçlar şöyle "Eroğlu 41, Talat 29, Akıncı 9, Sibel 21".

Sonuçta bu bir anket, sadece bir fotoğraf, söz konusu bu anket 1551 kişiye sorulmuş sorular neticesinde ortaya çıkmış bir sonuç.
Hangi partili hangi adayı destekliyor sorusunda Talat'ın aldığı oylardan % 90 CTP'li olduğunu belirtirken, Sibel Siberi destekleyenlerin neredeyse yarısının CTP'li yarısının da diğer partilerden olduğu dikkat çekici. Bu da Sibel Siber'in aday olmaması halinde sadece CTP'li oyların Talat'a gideceğini ve Sibel hanımdan Talat'a gidecek oyların ve Talat'ın toplam oylarının halen Derviş Eroğlu'nun oylarının altında olduğunu göstermektedir.

Hal böyleyken CTP içindeki Siber ve Talat yarışında tüm koşullar Sibel hanımın Eroğlu'na karşın daha güçlü bir aday olduğunu göstermektedir.

Talat'ın MYK ve parti meclisinde Sibel Siber'den daha güçlü olması her ne kadar Talat'ı ön plana çıkarıyorsa da CTP içerisinde tüzük müsaade etmediği halde adaylık seçiminde delegeye gidilsin sesleri çoğunlukta.

Önümüzdeki aylarda tüzük kurultayına gidecek olan CTP büyük bir sınav verecek, tüzük kurultayında delegeye gitmenin yolunu açma imkanı olduğu gibi, parti meclisi ve myk ile kısıtlamak isteyen çevrelerin tüzük kurultayı öncesi adayın kim olacağına karar vermesi gayretleri de söz konusu.

Sırayla gidecek olursak adayları ve partilerin durumunu bir değerlendirme ihtiyacı doğmuştur.

TALAT

CTP içinde oluşan bölünmeler, en başında, CTP-DP hükümeti kurulurken Talat'ın Eroğlu DP'si ile hükümet kurulmaması yönünde yapmış olduğu sert uyarıların dikkate alınmamasından doğmuştur. Bu bölünme taa o günlerde başladı, bunun ardından Eroğlu ustaca hem CTP'yi hem seçim sürecini yönetti ve CTP'de uzun zamandır varlığını bildiğimiz bölünmelerin tavan yaparak CTP'nin kendi adaylarını değil de büyük şehirlerde UBP'nin adaylarını seçmesine vesile oldu.

Gelin görün ki geldiğimiz bu nokta da CTP içinde oluşan bölünme ve kavga neticesinde bugün Talat'ın aday olup olmayacağı sorgulanır hale geldi. Özkan Yorgancıoğlu'nun Talat'ın adaylığını ister diyenlere en başından beri inanmamıştım. Yorgancıoğlu beni hiç yanıltmadı ve basın üzerinden partisine mesaj yollayan Talat'a yine basın üzerinden "talepte bulunanlar beklesin" mesajını göndermiştir.

Her şey bu kadar gerginleşmişken Talat adaylıktan vazgeçer mi bilemem. Sibel Siber her ne kadar toplum içinde sevilen bir siyasi kimlik olsa dahi CTP'deki ağır toplar Talat'ı aday olarak sahneye sürebilirler ve şüphesiz ki bu karar tüzük kurultayından önce çıkacaktır.

Bu nedenle ben hala Talat'ın CTP'nin Cumhurbaşkanı adayı olacağına inanıyorum. Sibel hanımı Ankara Hükümetinin istediğini ve Sibel hanımında dost meclisinde bunu sürekli dillendirdiğini, aday olabilmesi halinde seçimi kesinlikle kazanacağına inanç getirdiğini bana birinci ağızdan bazı dostlarım anlattı.

SİBEL SİBER

Velev ki başarması yani MYK'yı aşarak delegeye gidip de CTP adayı olabilmesi halinde bu seçimleri kazanma şansı yine yoktur. Çünkü adaylık konusunda Eroğlu-Akıncı hatta Kudret Özersay'ın aday olacak olması Sibel hanımın seçimi kazanma şansını düşürmüştür. Çünkü bu seçimlerde ciddi adaylar bulunuyor.

Mustafa Akıncı

Yapılan ankette Mustafa Akıncı gibi bir değerin % 9 gibi basit bir oy alacağı tespiti külliyen yalandır. Ben iddia eder ve derim ki Akıncı ile Eroğlu ikinci tura birlikte kalacaklardır. Sokaktaki vatandaşın ağzında Akıncı'ya oy vereceklerine defalarca kez şahit oldum diyebilirim. Evet TDP'nin güçlü bir tabanı olmayabilir ama Akancı yıpranmamış, temiz bir siyasetçidir. Bu nedenle Akıncı'nın gücünü kimse küçümsemesin.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun CTP içindeki dağınıklığı ve kırgınlığı kullanarak seçimi kazanabilme şansı var. Bunu iyi gözlemleyin iyi değerlendirin. Öte yandan Demokrat parti'nin bir önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde koşulsuz desteklemesine karşın Demokrat Parti'nin en az yarısının Talat'a oy verdiğini çok iyi hatırlıyorum. Unutulmaması gereken bir şey var ki Derviş bey iyi bir siyasetçi olmasına karşın Eroğlu aleyhtarı birçok UBP'li ve DP'nin soldaki bir adaya oy vereceği gerçeği de ortada durmaktadır. İşte Derviş bey kendisinden kaçma ihtimali olan bu oyları tarafına çekme becerisini göstermelidir.

Aksi takdirde bu seçimi Mustafa Akıncı kazanır. Eğer ki Derviş bey kırgın sağ oyları iyi çalışıp büyük oranda yanına çekebilirse bu seçimi rahatlıkla ikinci turda kazanır.

Sonuç olarak cumhurbaşkanlığına daha uzun bir süre olmasına karşın hem UBP'de hem CTP'de çok kavgalar yaşanacak.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Bir gün ayrıldık ve sevilmekten eskimiş bir renk gibi hissettim kendimi..

CEMAL SÜREYA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları