Bakanın garezi ne?

Yayın Tarihi: 20/08/14 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
Sağlık Bakanı Ahmet Gulle'nin açıklamalarını dün okuduğumda tüylerim diken diken oldu. Anlamakta güçlük çekiyorum. Neden biliyor musunuz; çünkü Bakan Gulle'yi de tanırım Suat Günsel'i de. İkisini de severim, değer veririm. Ama önemli konumda bulunan söz konusu iki kişinin önemli bir özellikle ayrılıyorlar benim aklımda.

Bakan Gulle bir doktor olduğu kadar şu an bir siyasi; ve Suat Günsel bir eğitimci olduğu kadar ülkesini modern dünyaya taşıyan, dünyaya Tıp doktoru, gemi kaptanı, uçak pilotu yetiştiren, onlarca akademik alanda eğitim verdiren, kendi insanını parasını alamasa da tedavi etmekten kaçınmayan, uluslar arası arenada önemli ödüllere sahip bir üniversitenin başında önemli bir adam.

Saymaktan yoruldum Suat hocanın vasıflarını, gerçekten yoruldum; Sağlık bakanlığından 100 milyon türk lirası alacağı olmasına karşın, alacağını alamamasına rağmen Sağlık bakanlığının gönderdiği her hastayı tedavi eden bir insan evladı. Daha sayayım mı?!

Napmış Suat Günsel ve YDÜ Hastanesi, Bakan Gulle'ye göre "organ kaçakçılığı, organ mafyası ile işbirliği" evet evet koskoca Sağlık Bakanı basın toplantısı düzenleyip bu suçlamada bulunuyor.

Olacak iş değil!

Kelime anlamıyla bu ülkede ülke insanına neredeyse hizmet eden tek adam olan Suat Günsel, Bakana göre organ mafyası ile işbirliği yapıyor ve bakan da sıkılmadan Başsavcılığı göreve çağırıyor.

Allah aşkına, biri sayın bakanı gidip bir dürtsün, bişey yapsın, uyandırsın. Olacak gibi değil.

YDÜ, böyle bir şeye tenezzül edecek bir kurum mudur?

Gerçekten şok oldum, bakan Gulle'den böyle bir açıklama beklemezdim. Kim Gulle'yi bu hatalara düşürüyor, kim Gulle'yi yanıltıyor? Sakın bana kimse demesin Bakan Gulle tüm bunları kendi yapıyor diye, o zaman aklıma çok başka şeyler gelecektir.

BAKAN NASIL BÖYLE BİR YANLIŞA DÜŞER?

Sağlık bakanı Gulle basın açıklamasında, bakanlık ekiplerinin yapılacak olan organ nakli için sağlık bakanlığı ekiplerinin YDÜ hastanesi tarafından denetimlerinin yapılmasının engellendiğini ifade etmiştir.

YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan'ın açıklamasını izledim dün; Savaşan'ın açıklamaları Bakan Gulle hakkında beni daha da dehşete düşürdü.

Savaşan, 5 saat boyunca süren ve büyük bir iyi niyetle kendilerinin de ilgili hocalar ile eşlik ettikleri denetlemenin, bakanlık müdürünün başkanlığında ve tabipler birliğinin beş avukatı nezaretinde yapıldığını, 12 kişilik heyete istedikleri bütün bilgi ve belgelerin sunulduğunu, talep ettikleri hocalarla görüştürüldüklerini ve ayrıca nakil için gerekli olan hemodiyaliz, yoğun bakım, ameliyathane, laboratuar gibi pek çok ünitenin de incelendiğini anlattı. Denetlemenin devam ettiği esnada Bakan Gulle'nin de başsavcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirten Savaşan, Bu fiilin bakanın niyetinin ne olduğunu göstermesi bakımından çok manidar olduğunu da söyledi. Üniversitenin organ nakillerini, Cumhurbaşkanı, Başbakan , Meclis Başkanı ve Sağlık Bakanı'nı da bilgilendirerek kamuoyunda da duyurdukları gibi uluslararası kurallar, etik değerler ve yasalara bağlı kalınarak yapacağını duyurmasına rağmen, bakanın dün çok talihsiz bir açıklama yaparak, kendi devletinde organ mafyasının kol gezdiğini devletin resmi haber ajansı ile dünyaya duyurmasının devleti küçük düşürdüğünü vurgulayarak "bu açıklamalar herkes gibi bizleri de dehşete düşürmüştür" dedi.

Yani şimdi benim Sağlık Bakanım diyor ki YDÜ Hastanesi Sağlık Bakanlığı ekiplerini engellemiştir denetleme yapılmasın diye, öte yandan üniversite yapılan denetlemede yer alanları, sağlanan imkanları ve olup biten her şeyi bütün şeffaflığıyla anlatıyor.

Nasıl olur da bir bakan yaşananlar hakkında doğru olmayan beyanlarda bulunur ve kamuoyunu yanıltarak Dünya'da KKTC'nin adının Organ Mafyası ile anılmasına çanak tutar?

Bu nasıl olabilir Allah aşkına?

Bir ülkenin sağlık bakanı, YDÜ gibi bir kurumu nasıl olur da organ mafyası ile özdeşleştirebilir ve başsavcılığa suç duyurusunda bulunur. Üstelik de Savaşan'ın dediği gibi Sağlık Bakanlığı ekipleri denetlemelerini sürdürdüğü bir anda hiçbir sonuç elde etmeden alel acele böyle bir yola tevessül eder?

Bakan Gulle'nin yapmış olduğu bu tavırlar adeta Bakan Gulle'nin YDÜ Hastanesi'ne bir garezi mi var sorularını akla getirir sadece.

Savaşan ayrıca toplantıda geçtiğimiz yıl YDÜ Hastanesi'ne Sağlık Bakanlığı tarafından böbrek nakli için iki defa sevk yapıldığını da hatırlatarak hastanenin bu gün değil iki yıldan bu yana hazırlıklarını da tamamladığını vurguladı. Üniversitenin esas amacının KKTC'de yaşayan insanlarımıza kendi vatanlarında ailelerinin yanında gereken bütün nakilleri yapmak olduğunu, bunun yanında hastanenin, gelişmiş ülkelerin birbirleri ile yarıştığı en önemli sektörlerden biri haline gelen sağlık turizmini ülkemize kazandırmak için de büyük gayret gösteriyor" dedi. Savaşan ayrıca KKTC'de ileri tedavi yöntemi olan organ nakillerini yaparak, başta kendi insanımız olmak üzere ihtiyaç duyan bütün hastaları iyileştirmek, yaşama sürelerini uzatarak hayatlarını daha nitelikli sürdürmelerine olanak yaratmak için çalıştıklarını da anlattı.

Savaşan basın toplantısında bakanlığın sevklerin durdurulması ve protokolün uzatılmaması ile Kıbrıs Türk Halkı'nın yurt dışına gitmeye zorlanması konusunda da açıklamalarda bulundu. Savaşan "Dört yıldan bu güne yapılan protokoller kapsamında hastanemize, kanser, kalp ve travmalar başta olmak üzere pek çok ciddi hastalıktan muzdarip olan binlerce insanımız sevk edilmiştir. Bu hastalarımıza hastanemizde, en son teknolojiye sahip tıbbi cihazlar ile uluslararası standartta ve konforda konusunun uzmanı hekimlerimiz tarafından hizmet ve şifa verilmiştir" dedi.

Ahmet Savaşan "Şu anda Sağlık Bakanlığı'na YDÜ Hastanesi tarafından uygulanan mevcut fiyatların, Ankara, İstanbul, Adana hastanelerinden daha düşük olmasına rağmen, Bakanlığın protokolü yenilememesi, ülkemizin kanayan yarası haline gelen kanser hastalarımızın ve daha pek çok diğer hastanın Güney Kıbrıs'a yeniden muhtaç olmasına hizmet ediyor. Ayrıca bakanlığın bu tutumu Güney Kıbrıs'a gitmek istemeyen vatandaşlarımızı da sağlık hizmeti almak için ailelerinden uzağa yani yurt dışına gitmeye zorluyor" diye konuştu.

DEDİKODULAR VAR

Bir meslektaşım dün beni aradı ve bu konuyla ilgili düşüncelerimi sordu, bende bakanın yaptıklarına anlam veremediğimi söyledim.

Meslektaşım bana "Bakan Gulle'nin Abbas Sınay ve YDÜ ile ters düştüğü konular çok benzerlik içeriyor, bakan olduktan sonra kendi kliniğini ortopedi alanında operasyonlar yapan birine kiraladı" anlıyor musun? dedi. Bende "bu ciddi bir iddia belgen var mı" diye sordum, o da bana "yakında belgeler göreceksin" dedi.

Açıkçası böyle şeylere inanmak istemiyorum, Bakan Gulle'nin yanlış işler yapacağına inanmıyorum, inanmak istemiyorum ama merakla da O meslektaşımın yakın zamanda yapacağını iddia ettiği yayınları bekliyorum.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir duanın içinde yer almaktır.

Şems

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları