Talat parti başkanlığına geri döner mi?

Yayın Tarihi: 02/09/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
*Açık söylemek gerekirse Talat'ın adaylıktan çekilmesinin ardından siyasi kulislerde konuşulmaya başlanan tek konu bu. Talat'ın kontrolü ele almak için yeniden partinin başına gelecek olması. Benim duyumlarım bu yönde. Talat böyle bir şeye çoktan geç kaldı o ayrı mesele.

**Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun henüz adaylığını açıklamaması toplumun genelinde kafaları karıştırmış durumda. Elbette ki aceleye gerek yok ancak Derviş beyin çok da zaman kaybetmeden aday olacaksa bunu açıklaması gerekiyor.

**Mustafa Akıncı adaylığını bir süre önce açıklamıştı; toplum tarafından son derece popüler bir aday olarak yorumlanıyor ve bu yönde bir algı var. Öte yandan Toparlanıyoruz Hareketinin önde gelen isimlerinden Kudret Özersay'ın aday olması halinde hatrı sayılır bir kitleyi etrafında toplayabileceği ve ciddi destek göreceği de siyasi kulislerde yüksek sesle konuşuluyor.

Öncelikle şunu söylemek isterim ki Talat'ın aday olmayacağını açıklaması toplum tarafından onurlu bir davranış olarak değerlendirildi.ben de son derece yerinde buldum. Gerçi CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk'in Talat'ın bu kararının parti meclisinde değerlendirileceği açıklaması olsa dahi bu iş bence kapanmıştır. Kapanması da gerekir.

Yani yarın CTP görev verdi ne yapayım kabul etmek zorundaydım, derse Sn Talat, bütün ehemmiyeti kaçar işin.

Dünkü yazım da Talat'ın hatalarından bahsetmiştim, yine bahsetmeye devam edeyim. Vakti zamanında kendisine gel partinin başına geç yeniden dediklerinde O bunu doğru bulmamış ve kabul etmemişti.

Belki ilk bakışta bu son derece onurlu bir davranış gibi görülebilirdi o yıllarda, velev ki hepimiz de bunu öyle gördük ve kabul ettik. Peki bu neye göre onurlu bir davranıştır ki KKTC gibi bir ülke de böyle siyaset güdeceksiniz. Bir kere biz modern ve Avrupai düşünceye sahip bir toplum değiliz.

Böyle onurlu davranışları takdir edecek insan sayısı 20 binden fazla değildir. Talat bu teklifi zamanında kabul etmeyip, Ferdi Sabit Soyer ile arasında bulunan husumetler nedeniyle de Özkan Yorgancıoğlu'na destek çıkmış ve O'nu yoldaş bilmişti. Zaman içinde Yorgancıoğlu, Mağusa kanadına yakınlaşınca Talat'ın yörüngesinden çıkmış ve uzaklaşmıştı. Hatta O Mağusa cephesi ki son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu'na çalışmıştır.

Sn Talat eğer bu yazdıklarım doğru değilse değildir desin.

SİBER Mİ NAMİ Mİ?

Talat'ın adaylıktan çekilmesinin ardından gözler iki adayın üzerine yöneldi. Biri Özkan beye yakınlığıyla bilinen Meclis Başkanı Sibel Siber, diğeri ise Talat'a yakınlığı ile bilinen Özdil Nami.

Bu nedenle açık söylemek gerekirse her iki aday adayının yarışacağı bir parti içi yarışta bir kez daha bir güç gösterisine şahit olacağız. Asıl mesele o ki CTP'nin artık Ekim ayında adayını belirlemesi gerekiyor, yani o kadar acele etmemeli CTP, şeker suya düşmedi. Adaylar belli olduğu andan itibaren artık kim kendini basında iyi ifade edebilirse o birkaç adım daha önde olacak.

Gerisi kendiliğinden gelecek.

TALAT YENİDEN GENEL BAŞKAN OLUR MU?

Açık söylemek gerekirse Talat'ın adaylıktan çekilmesinin ardından siyasi kulislerde konuşulmaya başlanan tek konu bu. Talat'ın kontrolü ele almak için yeniden partinin başına gelecek olması. Benim duyumlarım bu yönde. Talat böyle bir şeye çoktan geç kaldı o ayrı mesele.

Gerek CTP de gerekse ülke de her şey gereğinden fazla kötü gitmiyor mu? Hepimiz farkında değil miyiz?

Tabii bu dedikodu gerçek olabilir, yani Talat yeniden parti başkanlığına aday olup geri dönebilir, aday olursa zannımca biri kendisiyle yarışmaz, tabii yarışabilir de ama kazanamaz.

Peki bu geri dönüş ne zaman olur, olursa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra olabilir. Çünkü CTP adayı eğer Siber Sibel olursa kaybedecek ki Talat dönebilsin. Özkan beyin adayı olan Sibel hanım Cumhurbaşkanı olursa, CTP'de önemli bir grup dışlanacak, keza Nami aday olur ve kazanırsa da bunun tam tersi yaşanacak.

Yani CTP'yi öyle pek de sakin günler beklemiyor.

CTP CUMHURBAŞKANLIĞINI KAZANABİLİR Mİ?

Hiç şüphesiz ki CTP'nin adayı kim olursa olsun cumhurbaşkanlığı yarışında yok, yani kazanamaz. Bu kadar dağınık bir partinin, bu kadar başarısız bir hükümetin adayına sadece yazık olacak, kazanması söz konusu dahi değil.

Sonuç itibariyle 2015 Nisanından sonra Sibel hanımın aday olup seçim kazanmaması halinde CTP'yi olağan üstü kurultay bekliyor, anlayacağınız CTP tam da UBP'nin kaderini yaşayacak.

EROĞLU ADAY OLACAK MI?

Hali hazırda bu yazıda bunlara da yer verelim. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun henüz adaylığını açıklamaması toplumun genelinde kafaları karıştırmış durumda. Elbette ki aceleye gerek yok ancak Derviş beyin çok da zaman kaybetmeden aday olacaksa bunu açıklaması gerekiyor.

Çok çekişmeli geçecek bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kudret Özersay'ın aday olması halinde ve yine irsen Küçük'ün aday olması halinde Derviş beyin bu seçimleri kazanma ihtimali çok uzak bir ihtimaldir. Keza ikinci tura bile kalamayacağını düşünürüm.

Yani Derviş bey sağda rakip bir aday olmadan bu seçimlere girmesi gerekiyor. Bu son derece önemli bir durum.

AKINCI VE ÖZERSAY'IN POPÜLARİTESİ YÜKSEK

Mustafa Akıncı adaylığını bir süre önce açıklamıştı; toplum tarafından son derece popüler bir aday olarak yorumlanıyor ve bu yönde bir algı var. Öte yandan Toparlanıyoruz Hareketinin önde gelen isimlerinden Kudret Özersay'ın aday olması halinde hatrı sayılır bir kitleyi etrafında toplayabileceği ve ciddi destek göreceği de siyasi kulislerde yüksek sesle konuşuluyor.

Anlayacağınız Eylül ayının ortalarından itibaren son derece hareketli ve sancılı bir siyasi hareketliliğe tanıklık edeceğiz. Birçok konuda kesin konuşabilmek için hala çok erken.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Yanındaki seni mutlu ettiği sürece kalsın hayatında, zorlama kendini.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.