Yarınların "anahtarı" sensin

Yayın Tarihi: 05/09/14 08:05
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
**Gelelim asıl meseleye. Bu araç normal şartlarda seyahat etmeye müsait bir araç değil, yarış için tasarlanmış bir araba. Peki asıl sormamız gereken soru şu, YDÜ bu teknolojiye sahip daha küçük şehir arabaları üretecek mi?

Bir dostum derki hayatındaki negatif şeyleri çözmek için uğraşma, enerjini buna harcama zira çok enerjin yok. Sen hayatına yeni pozitif şeyler sok, hayatındaki pozitifleri artır ki negatifler, yani eksiler azınlıkta kalsın. Biz Kıbrıslı Türklerin yaşam tarzına her ne kadar ters olsa da bu tavsiye aslında bunu uygulayanlar var.

Bu hafta yeteri kadar cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve senaryolarını yazdık. Hatta YDÜ ile ilgili yaşanan sıkıntıları da yazdık. İyi ki dostum İrfan Günsel var ve iyi şeyler yapıyor da ay da bir kez olsun İrfan'ın yaptığı mucitlikleri kaleme alıyorum.

Cumalar iyidir, cumaları hep sevmişimdir ve bu Cuma yazısı beni inanılmaz dinlendiriyor kaleme alırken şimdi.

Birkaç hafta önce İrfan'la birlikte kahve içiyoruz. Araba üretme projesinden bahsetmişti bana, bu haberi ben patlatayım dediğimde "sen asıl bekle, bakanlar kurulundan araba üretme iznini alalım öyle yazarsın" dedi. Bu konuşmamızın üstüne YDÜ ile Sağlık Bakanlığı arasında yaşanan organ nakli krizini kaleme alma zarureti doğdu.

Neyse ki bu olay Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun olaya son noktayı koymasıyla sonlandı. İrfan'ı konuşalım bugün İrfan'ı, ülke yaşantısındaki negatiflikleri yalnızlığa iten ve pozitif bir gelecek kurmaya zihnini kefil kılmış bu genç adama.

İlk kez bir Türk üniversitesi "YDÜ" ki bunun içinde Türkiye de dahil olmak üzere güneş enerjisiyle araba üretmeye karar verdi ve üretti. Hükümet asfalt dökmeye para bulamazken bir üniversite araba üretiyor.

Yine işin arkasında dostum İrfan'ın imzası var. uzun süredir bu projenin üzerinde çalıştığını her özel sohbetimizde bana anlatmıştı. Çok da fazla sır vermemeye çalıştığı da olmuştu bu konuda, en son konuştuğumuzda "araba bitti dış makyajını kararlaştırmaya çalışıyoruz" demişti.

Kelime yerindeyse bebek gibi bir araba çıktı ortaya. Saatte 150 km sürat yapıyor; KKTC'de üretilen ilk araba ünvanına sahip. Adı Güneş Tanrısı. Yazarken bile sanki başka bir ülkenin gazetesine yazı yazıyorum gibi geliyor bana. Güney afrikada gerçekleşecek dünya güneş enerjili araç rallisine katılacak ve 70 rakip araçla yarışacak bu araba.

SERİ ÜRETİM NE ZAMAN?

Gelelim asıl meseleye. Bu araç normal şartlarda seyahat etmeye müsait bir araç değil, yarış için tasarlanmış bir araba. Peki asıl sormamız gereken soru şu, YDÜ bu teknolojiye sahip daha küçük şehir arabaları üretecek mi?

YDÜ'nün bakanlar kurulundan onaylı araba üretme yetkisi var artık. YDÜ küçük şehir arabaları üretecek bir fabrika kurar mı acaba? Sevgili dostum İrfan'ın aklındaki sırrı ifşa ediyormuşum gibi geliyor bana…

İrfan'la ne zaman oturup sohbet etsek yaptığı yapacağı icatları anlatır ve bunu büyük bir heyecanla anlatır genellikle. Bu adam KKTC'de yaşadığının farkında değil mi diye kendi kendime sorar sonra bunu sorduğum için hayıflanırım.

Sonra bana Şeyh Nazım Kıbrısi'yi hatırlatır, hani bizim kıymetini bilmediğimiz ama dünya da 300 binden fazla müridi olan Şeyh Nazım'ı. Neden bu kadar ünlü bir evliya Kıbrıslı Türk olsun değil mi? Bu işte bir sahtekarlık var demek lazım Kıbrıs mantığıyla bakarsak.

Ama işte öyle değil. bazıları Şeyhi hiç anlayamadı çünkü o mertebe de değildi, bazıları da YDÜ'yü anlamıyor, çünkü anlayabilecek yerde değiller.

Suat Hoca'nın yetiştirdiği şu genç adam bu ülkenin modern dünyadaki yerinin anahtarını elinde tutuyor, dikkat edin.

***************

GÜRPINAR'A BİR NOT DAHA KIRDIK

Girne'de daha 19 yaşında genç bir çocuk iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti. Her yıl bu tür ölümlere şahit oluyoruz, bir kısmı basına yansımadığı için duyulmuyor bile. Çalışma Bakanlığının en önemli konularından ve zayıf halkasından biridir iş güvenliği meselesi. Bakan Gürpınar'ın bu konularda ne tür tedbirler aldığını duyan var mı? en son Dev-İş'in açlık greviyle meşguldü sayın bakan, Aziz bey biraz hareketlenseniz diyorum, kaçak işçi ve iş güvenliği konularında . Oldukça sakinsiniz.

***************

TALAT, PARTİ'DEN TEKLİF BEKLİYORMUŞ

Dünden beridir bir dedikodu aldı başını yürüdü. CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda Talat'ı fazla incitmiş olacak ki Talat adaylıktan vazgeçtiğini açıkladı. Tabii Kutlay bey şimdi daha tatlı açıklamalar yapıyor ve herkes Talat'ın parti ısrar ederse adaylığı kabul etmeye hazır olduğunu söylüyor. Çok merak ediyorum bende öyle bir şey olursa acaba ne yazarım…

************

BU DA TANPINAR'IN KEDİSİ

Benim bildiğim müdürlerin ve yardımcılarının cins, sempatik, asil köpekleri olur ve bunlarla övünürler. Dün Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar'a kahve içmeye gittim. Bana yeni aldığı kedisini gösterdi. Kedi tam zengin kedisi, dört ayağını sarmış yatıyor. Dedim ne iş bu kedi, "yakın korumam" dedi. Allah sabır versin dedim…

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Hiç kimseye değerinden fazla değer verme. Çünkü, ya onu kaybedersin ya da kendini mahvedersin..

Çehov

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları