Özersay'ı küçümseme hatasına düşmeyin

Yayın Tarihi: 19/09/14 08:07
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
*Söz konusu UBP'ye ait bu yüzde 15 oy Akıncı, Özersay ve Küçük arasında bölünecek. Sibel Siber'e oy çıkacağını sanmıyorum çünkü DP'nin en az yarısında Talat hayranlığı vardır. Eğer Talat aday olmuş olsaydı bu değerlendirmemiz değişirdi.

**Sokaktaki vatandaş ya Kudret ya Akıncı diyor, bunu söyleyen çok insan var, bunu sakın unutmayın. Bu iş Yerel seçimlere benzemez diyenler var, evet benzemen çünkü Akıncı, sıradan bir kimlik değil. Mustafa beyin halka yapmış olduğu rica ve vermiş olduğu söz üzerine Lefkoşa'nın ciddi bir oranı Mustafa beyi kırmadı. Anlıyor musunuz Akıncı'nın önemini!

***Beyler Kıbrıs Türk halkının siyasi anlayışı artık değişti. Gerek sağ gerekse sol oyların kendi partilerinden koparak kirlenmemiş isimler üzerinde toplanacağını düşünüyorum. Özersay da işte bu isimlerden biri. Toplumun kendi yetiştirdiği ve bu ülkeye kazandırdığı genç bir aydın.

Kudret Özersay Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olabileceği sinyalini ilk kez verdi. Böyle bir ihtimali değil aday olacağını, bunun gerçekleşmesine kesin gözle baktığımı önceki yazılarımda kaleme almıştım. Katılmış olduğu bir televizyon programında aday olabileceğini ifade eden bir açıklaması oldu.

Açıkçası Ocak ayı gibi adaylığını açıklayabileceğini duymuştum, erken mi oldu dersek, hayır erken olmadı. Artık adaylık açıklamak için ekim ayı en uygun zaman. Sanıyorsanız ki geri çok zaman kalıyor yanılırsınız, çünkü çok adaylı bir seçim bekliyor bizi. Adayların hepsi popüler olduğu için, cumhurbaşkanlığı seçimlerine oldukça iyi hazırlanmaları gerekiyor.

ÖZERSAY KİMİN ADAMI?

Bir süre önce bu soru bana sorulsaydı kesinlikle AK Parti'nin adamı derdim, bunu piyasaya o kadar bir yaymışlar ki, benim dahi kulağıma fısıldayanlar, bunu dedikodu haline çevirmeyi başardılar.

Bir başka grup da var ki Eroğlu'nun adamı diyorlar, yani Eroğlu aday çıkarsa Özersay aday çıkmayacak, Eroğlu'nun işaretiyle hareket eden bir görüşmeci.

Evet yayılan en popüler iki dedikodu bu.

Ben perdeyi çektim ve baktım, Özersay birinin adamı falan değil. Özersay hatrı sayılır bir grup aydının desteklediği bir siyasi demeyelim hani Kıbrıslı Türk bir aydın diyelim, en makulü bu olur sanırım. Hatırlayacağınız gibi Toparlanıyoruz hareketini kurmuş ve bu hareket ile birlikte önemli adımlar atmış, toplumsal tepkilerin verilmesine, sokaktaki vatandaşın uyanmasına vesile olmuşlardı.

Kim ne derse desin, Toparlanıyoruzun başını çeken Özersay'dır. Kendisi görüşmecilik görevine ağırlık verdikten sonra hareketin söylemleri yavaşladı.

Özersay kimin adamı sorusuna dönecek olursak yeniden, gerçekten Özersay kimsenin adamı değil. yapmış olduğum gözlemlerde Özersay'ın yanında olan ağırlıklı grup UBP ve DP'lilerin oluşturduğu iyi bir yüzdeliğe sahip sağ tabanlı kitle.

Ortada duran solda duran da Özersay'ın adaylığı durumunda gidip kendisine oy verir mi bilemem ama şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim ki Eroğlu'na vermeyecek UBP-DP'li tabanın hatrı sayılı bir kesmi Özersay'a oy verecek.

EROĞLU'NUN RAKİBİ ÖZERSAY, ÖZERSAY'IN RAKİBİ DE KÜÇÜK

Bunu biraz açalım, bu formülü de nereden çıkardın diyeceksiniz. Çok basit, yapalım analizi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun bu seçimle aday olup olmayacağını bir yana bırakıyorum, aday olması halinde öyle pek de iyi bir oy almama ihtimali çok yüksek.

Neden peki?

Özersay'ın aday olması halinde kesinlikle Eroğlu'na vermeyecek kitle ki bunu sağ oylar olarak nitelendirelim, Özersay'a destek verecek.

Burada bir başka sıkıntı var ama Kudret bey için, Eroğlu'nun kaybetmesi adına aday olmayı düşünen İrsen Küçük! İrsen bey aday olması halinde de Özersay'ın oylarını kıracak ve Küçük'e bir şekilde vefa borcu bulunanların Özersay yerine bir oy deyip İrsen beye destek vereceğini düşünebiliriz.

Velev ki İrsen bey aday çıkmazsa Derviş beye kırgın oyların en az % 40'ı Özersay'a kayacaktır.

Olaya biraz daha derin bakalım.

EROĞLU'NUN OY POTANSİYELİ NE?

Cumhurbaşkanı Eroğlu son seçimlerde % 50,1 oy almıştı. Bunun ne kadarı geriye kaldı diye bakmak lazım. Unutmayın ki Derviş bey son cumhurbaşkanlığı seçimlerine Başbakan olarak katılmıştı, tek başına iktidar olan bir hükümetin başıydı ve halk CTP'ye adeta öfke yüklüydü.

Ama şimdi durum öyle değil. CTP yıpranmış olsa da Hükümette kapı gibi duruyor, işten atılan yüzlerce UBP' linin atılmasına CTP-DP hükümetinin bozulmasını engelleyerek göz yumdu.

Sonra da Türkiye istemiyor hükümet ne yapsın dediler, Serdar Denktaş Eroğlu'nu dinlemiyor dediler, salladılar işte bir yığın yalan dolan. Sonuç ne oldu peki; olan UBP'lilere ve DP'lilere oldu. Her iki parti de mağdur oldu.

Peki geldiğimiz bu noktada UBP'nin kendine has maksimum oyunun % 35 olduğunu varsayalım, bu anlattıklarımı ve alternatif iyi adayların da var olduğunu göz önünde bulundurursak bu oran Derviş beyin % 35'inden % 15'i çalar.

İster inanın ister inanmayın gerçek bu. Bir önceki seçimde ne İrsen Küçük, ne Kudret Özersay ne Mustafa Akıncı vardı. Yarış Eroğlu-Talat arasındaydı sadece.

Söz konusu UBP'ye ait bu yüzde 15 oy Akıncı, Özersay ve Küçük arasında bölünecek. Sibel Siber'e oy çıkacağını sanmıyorum çünkü DP'nin en az yarısında Talat hayranlığı vardır. Eğer Talat aday olmuş olsaydı bu değerlendirmemiz değişirdi.

AKINCI'YI KÜÇÜMSEMEYİN

Bir türlü fırsat bulamadım Mustafa Akıncı ile kahve içeyim. Kabahat yüzde yüz bende, konuştuk ama ben ayarlayamadım. Zaman zaman havası söndü diye abuk subuk sözler kullanılıyor,net söyleyim ki bunu söyleyenlerin siyasetten anladığı yok.

Sokaktaki vatandaş ya Kudret ya Akıncı diyor, bunu söyleyen çok insan var, bunu sakın unutmayın. Yerel seçimlere benzemez diyenler var, evet benzemen çünkü Akıncı, sıradan bir kimlik değil. Mustafa beyin halka yapmış olduğu rica ve vermiş olduğu söz üzerine Lefkoşa'nın ciddi bir oranı Mustafa beyi kırmadı. Anlıyor musunuz Akıncı'nın önemini!

ÖZERSAY'I HAFİFE ALMAYIN

Bana göre seçim Özersay ile Akıncı arasında geçecek. Bunun gerekçelerini sayfalar dolusu yazabilirim. Partilerin kendi içindeki parçalanmalarından kaynaklanan oy bölünmelerini sayfalar dolusu anlatabilirim.

Beyler Kıbrıs Türk halkının siyasi anlayışı artık değişti. Gerek sağ gerekse sol oyların kendi partilerinden koparak kirlenmemiş isimler üzerinde toplanacağını düşünüyorum. Özersay da işte bu isimlerden biri. Toplumun kendi yetiştirdiği ve bu ülkeye kazandırdığı genç bir aydın.

Allah aşkına oturun bir kendi kendinize sorun bakalım, eliniz kime gidiyor.

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Giden sizin için çok değerli de olsa, kapıyı örtün ki; içeride kalanlar üşümesin.

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.