Hazırlanın 'hükümet düşecek'

Yayın Tarihi: 13/10/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
*DP-UG çatısından sekiz vekilin istifa ederek, UBP'ye geçmesi halinde UBP'nin meclisteki sayısı 15'ten 23'e çıkar. 23-24 UBP+ 3 TDP sayısı ile 26 ya da 27 vekil ile yeni hükümet kurulur ve yoluna devam eder.

**DP-UG'den sekiz ya da dokuz vekilin kaçmasının ardından otomatik olarak hükümet düşer. Peki hükümet erken seçim kararı alabilir mi? tabii ki hayır. Çünkü hem CTP daha az vekil çıkaracaktır hem maddi kayıba uğrayacaktır önünde Cumhurbaşkanlığı seçimi var hem de Serdar Denktaş, DP'yi bir daha sandıktan çıkaramayacağını bilir. Bu nedenle hükümet düşer ama erken seçim olmaz.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun erken seçim zamanı şeklindeki açıklaması, çarkların Demokrat Parti aleyhine dönmeye başladığını gösteriyor bize. Uzunca bir zamandır Eroğlu ile Denktaş'ın arası açıktı. Bu sayfalardan defalarca kez Eroğlu'na dikkatli olması hususunda uyarılarda bulundum ve Denktaş'ın siyaseten destek konusunda samimi olmadığını anlattım. En son ki yazım etkili olmuş olacak ki Eroğlu erken seçim sinyali verdi.

Peki erken seçim olur mu, olursa nasıl olur, böyle bir durum meclisten gerekli güven oyunu alır mı gelin bunu bir inceleyelim.

UBP'nin şu an ki vekil sayısı Zorlu Töre'nin de UBP'ye geçmesiyle birlikte 15 oldu, böylelikle DP'nin vekil sayısı 11'e düştü. Öte yandan CTP 21, TDP ise 3 vekile sahip. Peki ne olacak ve nasıl olacak ki erken seçim olsun, ya da meclisteki irade değişsin.

Erken seçimden önce hükümet nasıl düşer ilk önce bunu bir inceleyelim.

DP-UG NE KADAR VEKİL KAYBEDER?

Bu sorunun cevabı altı ay önce başkaydı şimdi ise şartlar bambaşka. DP-UG'nin kötü yönetilmesinden ötürü uğramış olduğu güç kaybı ve parti içi sorunlar nedeniyle Serdar Denktaş, Hasan Taçoy ve Hakan Dinçyürek hariç tüm vekiller Eroğlu'nun bir işaretiyle UBP'ye geri döner.

Bu da eşittir sekiz vekil yapar. Bu benim yaptığım güçlü bir iddiadır, kulağıma gelen fısıltılar sonrasında gözümde bu fotoğraf netleşti. Şimdilik iddia olarak kalsın, ilerleyen günlerde bu süreç iki haftayı geçmez siyasi ne depremler olacak aklınız hayaliniz duracak.

DP-UG çatısından sekiz vekilin istifa ederek, UBP'ye geçmesi halinde UBP'nin meclisteki sayısı 15'ten 23'e çıkar. Bakınız ben Taçoy'u bu istifa kadrosunun dışında tuttum ki yeniden seçilebilmesi Eroğlu'na bağlı olduğu için ve bu kaçıştan sonra zaten bakanlık yapamayacağı için Taçoy da bu kaçış trenine binebilir, UBP'nin sayısı 24 olur.

HÜKÜMET DÜŞER

DP-UG'den sekiz ya da dokuz vekilin kaçmasının ardından otomatik olarak hükümet düşer. Peki hükümet erken seçim kararı alabilir mi? tabii ki hayır. Çünkü hem CTP daha az vekil çıkaracaktır hem maddi kayıba uğrayacaktır önünde Cumhurbaşkanlığı seçimi var hem de Serdar Denktaş, DP'yi bir daha sandıktan çıkaramayacağını bilir.

Bu nedenle hükümet düşer ama erken seçim olmaz.

UBP-TDP HÜKÜMETİ KURULUR

23-24 UBP+ 3 TDP sayısı ile 26 ya da 27 vekil ile yeni hükümet kurulur ve yoluna devam eder. Bu kadar basittir ve bu hükümet çalışır. İrsen Küçük'ün başbakan olduğu dönemde Eroğlu ciddi anlamda bir UBP-TDP hükümetini istemişti ancak bunu İrsen bey kabul etmemişti.

EROĞLU SEÇİLEMEYECEĞİNİ ANLADI

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Serdar Denktaş'ın siyaseten kendisini desteklemeyeceğini artık anladı. Zaten Yorgancıoğlu ile Denktaş'ın son derece birlik ve beraberlik açıklaması bardağı taşıran son damla oldu. Şüphesiz ki Denktaş Sibel Siber'i destekleyecek. Bunu kendisi ifade etmese hatta Eroğlu'nu destekleyeceğini beyan dahi etse, buna inanmak siyaseten saflık olur ve Derviş bey gibi kurt ve akıllı bir politikacı, hiçte saf değildir.

Unutmayın ki UBP tabanının hatrı sayılır bir kısmı menfaat üzerine kurulu bir tabandır ve CTP ile DP hükümeti bu tabanı yeteri kadar ezmiştir, işte bu nedenle Derviş bey kendisinin yöneteceği ve hakim olduğu bir hükümeti kurarak ve menfaat dağıtarak, küsleri yeniden toplayarak yeniden Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmayı zorlayabilir.

Eroğlu'nun son üç yıldır sahada gayet iyi bir oyun çıkardığını da göz önünde bulundurursak hiç şaşmayın çok yakında hükümet düşerse.

Ekim ayının sonunu bu hükümet görmez beyler zira zaman da kalmadı artık!

*************

TALAT PARTİ BAŞKANI OLAYIM DERKEN…

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmetali Talat'ın kısa bir süreden beridir CTP Genel Başkanlığı için çalışmalara başladığını ve köy köy gezdiğini parti tabanının nabzını tuttuğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından CTP kurultayı normal sürecinde gerçekleşecek ve Talat bu kurultayda Başbakan olmak için değil de parti başkanı olmak için yarışacak. Şu an bunun temellerini oluşturuyor. Talat'ın dün twitter hesabından hükümete yaptığı eleştirileri okudum. Eleştirilerini doğru bulmakla beraber cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde hem kendi partisini hem de kendi partisinin başkanı ve başbakanını yerden yere vurması, köy köy gezip Sibel Siber'e oy isteyen Özkan Yorgancıoğlu'nu zor durumda bırakmaktadır ve bırakacaktadır. Talat'ın yeniden parti başkanı sonra da cumhurbaşkanı olabilmek için yapmış olduğu bu hırs, günün sonunda hem kendisine parti içi anti pati olarak dönecektir, hem de partisinin cumhurbaşkanı adayı olan Sibel Siber'e seçim kaybettirme kampanyasına dönüşecektir.

Talat'a tavsiyem hırslarını biraz dizginlemesi yönünde olacaktır şüphesiz. Yeniden cumhurbaşkanı olabilme yönünde partiden bir veto aldığınızı unutmamalısınız, bu süreci biraz oluruna bırakarak parti başkanlığının yolunu tutun. Zaten yakında hükümet düşecek ve sizin rakibiniz olan şu an ki yönetim zor günler yaşayacaktır. Bazı şeyleri zorlayarak değil usulüyle yapın. CTP'de zorl bir şey yapılmıyor.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Yanında aptal bir kadın olan bir sürü zeki adam görürsünüz ama yanında aptal bir adam olan zeki kadın kolay kolay göremezsiniz.

Erica Jong

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.