Sınay, CTP'ye ders olsun

Yayın Tarihi: 21/10/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Başbakan Yorgancıoğlu'nun mali ve ekonomik yapıyı gerektiği şekilde izah edememesinin sorumlusu ya Özkan beyin ekibinin eksikliğidir ya da Mungan'ın ona doğru bir yol haritası çizmemesinden kaynaklanmaktadır. Demiyorum ki Zeren bey kötü bir Maliye bakanıdır, aksine bilgisine tecrübesine güvenirim ama bu hükümetin mali açıdan ne kadar büyüdüğünü, ne yönde ve nasıl büyüdüğünü kimsecikler bilmiyor.

** İsimleri bende kalsın CTP içinde istifası cebinde gezen yalnızca iki bakan var. bu bakanlar, kendi başbakanları tarafından ve bazı merciler tarafından o kadar bir dışlandılar ki, o kadar bir bütçeleri kısıtlandı ki ne doğru iş yapmalarına izin var ne de hükümetteki yürütme görevlerini yerine getirmelerine izin var.

Cumhuriyet Meclisi'nin dünkü oturumunda Abbas Sınay'ın milletvekilliğinden istifası oylandı ve oy çokluğuyla reddedildi. TDP'nin kabul oyunu normal kabul ediyorum çünkü her iki parti de sol görüşe ait politikalar üretiyorlar, bu nedele tabii ki TDP bunu kabul edecek. Ve bununla beraber UBP'nin de çekimser kalmasını doğal biliyorum, belki çoğunuz şaşırabilir ancak Abbas Sınay'ın UBP içinde çok seveni ve destekleyeni vardır.

Sınay'ın istifa talebi CTP tarafından iyi okunmalı iyi yorumlanmalı ve iyi değerlendirilmelidir. Açıkçası başbakan Yorgancıoğlu ile birlikte şürekasının bunu her ne karda ret oyu verseler bile anladıklarını sanmıyorum, ya da işlerine gelmediği için anlamıyorlar aslında.

Sınay'ın istifası aslında CTP'nin kendi içinde yaşadığı bölünmeyle birlikte düşmanlığın artmasından kaynaklanan bir istifadır. Uzun lafın kısası Sınay'ın parti içinde Başbakan Yorgancıoğlu ile birlikte bazı kişiler tarafından o kadar bir hakkı yenmiştir ki; bu hakka ilaveten Sınay'ın siyaset yapması, politika yapması parti içinde kelime anlamıyla engellenmiştir.

Eminim ki Sınay bugün yaşadığı partisinden değil ama vekillikten istifa etme noktasına kolay gelmemiştir.

Sınay'ın öyle vekil maaşıyla geçinmek gibi bir derdi de yoktur, yani bu adam para kazansın diye siyasete atılmış biri değil.

Ben Sınay'ı iyi tanır ve severim, adam gibi adamdır ve sol cenabın en kıymetli politikacılarından biridir. CTP'yi yönetenler işlerine gelmediği için Sınay'ın istifasını nezaketen reddetmiş olsalar bile Sınay'ın istifasından kesinlikle gerekli uyarıları almaları gerekir.

Açık söylüyorum Sınay'ın istifası parti yönetimine ciddi bir uyarıdır, dışlanan pek çok vekil, bazı bakanlar ve birçok partili adına temsili bir uyarıdır.

İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNEN BAKANLAR VAR

Yanlış duymadınız, isimleri bende kalsın CTP içinde istifası cebinde gezen yalnızca iki bakan var. bu bakanlar, kendi başbakanları tarafından ve bazı merciler tarafından o kadar bir dışlandılar ki, o kadar bir bütçeleri kısıtlandı ki ne doğru iş yapmalarına izin var ne de hükümetteki yürütme görevlerini yerine getirmeye izin var.

Bunların kim olduğunu merak ediyorsanız, biraz açıklamaları takip edin bulursunuz.

MUNGAN İSTENMEYEN ADAM OLDU ÇIKTI

Her maliyeci gibi Maliye Bakanı Zeren Mungan'ın da harcamalar konusunda ketum davranmasını, cimrilik yapmasını bir yere kadar anlayabilirim ama Mungan'ın bilhassa Başbakan Yorgancıoğlu üzerindeki etkisi ve diğer bakanlıklara uygulamış olduğu bütçe kısıtlaması tüm kabineyi isyan etme noktasına getirmiş durumda.

Bakmayın siz bu konuda CTP kanadından da ses çıkmıyor pek fazla ama hasır altı telefonları bana sürekli geliyor.

Bilhassa Başbakan Yorgancıoğlu'nun mali ve ekonomik yapıyı gerektiği şekilde izah edememesinin sorumlusu ya Özkan beyin ekibinin eksikliğidir ya da Mungan'ın ona doğru bir yol haritası çizmemesinden kaynaklanmaktadır.

Demiyorum ki Zeren bey kötü bir Maliye bakanıdır, aksine bilgisine tecrübesine güvenirim ama bu hükümetin mali açıdan ne kadar büyüdüğünü, ne yönde ve nasıl büyüdüğünü bir gazeteci olarak ben bilmiyorum.

Unutmayın ki Soyer hükümetinin zamanında çok yaralar almasında Mali politikasının ciddi etkileri olmuştur.

YORGANCIOĞLU BİRAZ SAHAYA ÇIKMALI

Geçtiğimiz gün Özkan Yorgancıoğlu'nu Genç TV'deki programıma davet ettim, davet ederken de bana "5-6 tane daha davet var" denildi, duyduğuma göre Başbakan programlara çıkmayı tercih etmiyor. Peki neden? Benim başbakanımın sorulacak sorulara cevap verecek bilgi ve kapasitesi yok mu?

Veremeyecek bir hesabı mı var da canlı yayınlara konuk gelmiyor. SİM TV dışında ben kendisini başka hiçbir kanalda görmedim. Gazetecilere de söyleşi vermiyor. Peki neden?

Benim başbakanım neden basından çekiniyor ve basınla ilişkileri bu kadar soğuk ve uzak? Eğer o koyluğa oturmaya heves ettiyseniz yükünü de kaldıracaksınız, bundan daha doğal ne var ki.

Yani şimdi Özkan bey Cumhurbaşkanı Eroğlu'na mı benzedi? Derviş bey de hiçbir gazeteciye söyleşi vermez; peki benim başbakanım sosyalist, hak ve hukuk, insan hakları hepsi CTP'de bolca var, benim başbakanım neden susuyor ve konuşmuyor?

Yani bir gün tüm köşe yazarları ve TV programcıları anlaşsa ve bakanlar kurulu çıkışına sürpriz yapıp gitse, heralde Özkan bey çıkıp açıklamayı yapmazdı diye düşünüyorum.

Burada anlatmaya çalıştığım Özkan beyin daha fazla önde olan bir aktör, daha fazla belirleyici rol üstlenen, sesi daha fazla çıkan ve yaptıklarını en iyi şekilde anlatan bir başbakan olması gerektiğidir.

Kendisi vekilken ayda birkaç kez gidip tost yerdik birlikte, ben Özkan beyin yüzünü unuttum, yalnız ben değil tüm gazeteciler de unuttu.

Özkan bey beni yanlış anlamasın ama her yurttaş gibi Başbakanım konuştuğunda sesinin Gemikonağı'ndan Karpaz'a kadar duyulmasını isterim.

Sonuç olarak CTP-BG Abbas Sınay'ın istifasını reddetmekle en doğrusunu yaptı ama bundan sonra da dışladıkları kendi partilileri, bakanları ve vekilleri içinde gerekeni yapmalılar.

******************

GÜNÜN SÖZÜ

Sığ suları en hafif rüzgarlar bile coşturabiliyor. Derin denizleri ise ancak derin sevdalar. Anladım ki, derin ve esrarengiz olan her sey susuyor. Anladım ki susan her şey derin ve heybetli.

ŞEMS

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları