Bir tuhaf hastane ihalesi

Yayın Tarihi: 22/10/14 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Merkezi İhale Komisyonu'nun bir süre önce Sağlık Bakanlığına bağlı Devlet hastanelerinin güvenliklerini sağlamak amacıyla açtığı ihaleye ona yakın şirket katıldı. Ancak bu ihalenin şeffaflığıyla ilgili bana ulaşan bazı duyumlar son derece rahatsız edici boyutta. Merkezi ihale komisyonu en düşük bedeli teklif eden bir şirkete üç ihaleyi ve bir başka şirkete bir ihaleyi verdi. Söz konusu ihaleler Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerindeki güvenlik ihalesiydi.

EVRAK EKSİK DİYE İHALE İPTAL EDİLDİ İDDİASI

Merkezi İhale Komisyonu şirketler ihaleye katılırken olası bir evrak eksikliği durumunda ihaleye katılan şirketlerin ihale başvurusunu iptal eder ve dikkate almaz

Lefkoşa Devlet Hastanesi güvenlik ihalesine dört dosya ile bir şirket başvurur. Bu şirketin üç dosyası tamam iken dördüncü dosyasındaki "vergi borcu yoktur yazısı" eksiktir. Merkezi ihale komisyonunun bu şirketin eksik evrağı bulunan dördüncü dosyasını kabul etmemesi gerekirken, sırf bu dosya tamamlansın diye ihaleyi bir hafta ertelediği ileri sürüldü.

Yine aynı Merkezi İhale Komisyonu bu ayrıcalığı tanırken bir başka şirketin ise dosyasının zarfı mühürsüz ve imzasız olduğu gerekçesiyle o dosyayı dikkate almayarak iptal etti.

KOMİSYON BAŞKANI AYRICALIK MI YAPTI?

Hal böyle olunca ortalık oturdu, kalktı ve bu konuyla ilgili hayli telefonlar geldi bana. İhaleyi kazanamayan bazı kurumlar, Merkezi İhale komisyonu Başkanı Asım Özer söz konusu hastane ihalesinde ayrıcalık mı yaptı sorusunu sormaya başladıklarını ve endişe içinde olduklarını anlattılar bana.

Şirketler "Evrak eksik diye firmanın o başvurusu iptal edilecek iken " ihale" neden iptal edilir ve bir hafta sonrasına neden tekrarlanır, dahası evrağı eksik olan ve sırf onun için tekrarlanan firmaya bu ihale de bırakılırsa akla başka sorular gelir. Yine en son yapılan hastane güvenlik ihalesinde bir şirkete ait olan dosya zarfının kapağı mühürsüz veya imzasız olduğu için bu dosya ihale komisyonunca değerlendirmeye bile açılmayarak tabii tutulmamıştır. İhale Komisyonu Başkanı Asım Özer'in bu konuya açıklık getirmesi ve komisyonun itibarına gölge düşürülmemesini sağlaması gerekir" şeklinde bir talepte bulundukları için, bu yazıyı bende kaleme alma ihtiyacı hissettim.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI GÖREVE

İhale başvurusu eksik evrak nedeniyle iptal edilmesi gereken firma için tekrarlandığı iddia edilen ihaleyi söz konusu bu firma kazandı. Firma söz konusu ihaleleri zararına iş yapma koşuluyla kazandı deniliyor. Buraya kadar bir şey yok ancak ileri sürülen iddialara göre firma ; "asgari ücretin altında bir rakam teklif etmiş, Kasım ayı itibarıyla uygulamaya girecek yeni asgari ücreti hesaba katmadan, bu teklif yapılırken çalıştırılacak güvenlik personelinin yıllık izinleri ve kıyafet ücretleri de hesaba katılmadan" bu teklif sunulmuş, ve Merkezi İhale komisyonu tarafından kabul edilmiş.

Asıl merak edilen soru şu; "Bir devlet nasıl olur da bir kurumun yurttaşlarını asgari ücret koşullarının altında çalıştıracak olan bir firmaya ihale verir?".

Evet diğer şirketler tarafından olaya getirilen bir başka eleştiri de buna yönelik.

Başkan Asım Özer'in görevini asla kötüye kullanacağına ya da görevini su istimal edeceğine yönelik bir inancım yoktur, Sn Özer düzgün ve dürüst bir adamdır; kurumların zarar görmemesi için isimlerine de yer vermedim, gerekirse isimleri de yazarak bunu sorgulayabilirim ancak hastane ihalesi bana öyle bir anlatıldı ki bu işin içerisine ciddi anlamda siyasetin karıştığı şüphesine düştüm.

Bu nedenle Başkan Özer dilerse beni arayabilir ve bu konuyu konuşabiliriz, kamuoyuna detaylı bir açıklama yapmasını da beklerim doğrusu.

Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar'ın bu konuya gereken hassasiyeti ve soruşturmayı başlatması gerekiyor. Sağlık bakanlığı bu işe ne diyecek doğrusu onu da ayrıca merak ediyorum.

********************

ASGARİ ÜCRET KARMAŞASI DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz hafta Hür-İŞ Federasyonu Genel Başkanı Yakup Latifoğlu ile birlikte bir söyleşi yapmıştık. Yayında Latifoğlu bana asgari ücretin 1 Kasım tarihinden geçerli olmak kaydıyla 1660 TL olarak hükümet tarafından önerildiğini ve kendilerinin de bunu kabul ettiklerini söylemişti. Ancak duyduğuma göre Başbakan Yorgancıoğlu, Maliye Bakanı Zeren Mungan'ın baskısıyla bu işten vazgeçmeye çalışıyor ve bu zammı bir ay ötelemeye çalışıyor, farklı teklifler sunuyormuş, bundan haberiniz var mı Yakup başkan? Bu işi bir araştırın ve biraz önlem alın, anlaşılan yine Bakan Gürpınar'ı iki arada bir derede bırakacak bu hükümet. Kaçıncı tutulmayan sözdür bu. Allahtan bulsun fakirlik diyorum da başka bir şey demiyorum.

*************

TAÇOY TEDBİRLİ

Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Hasan Taçoy'u geçtiğimiz gün Girne Üniversitesi'nin akademik yılı açılışında izledim. Tüm basının gözü üzerinde olduğunu hissettiği ne kadar belliydi yüz ifadelerinden. Son derece makul ve anlamlı bir konuşma yaptı kendisi, ben kendi adıma beğendim açık konuşayım; yalnız Sn Bakan bu bakanlık sürenizi iyi değerlendirin, güzel işler yapın, bir daha görevden alınmak zorunda kalmayasınız yine.

*************

GULLE, ÇALIŞMA BAKANLIĞINI DİKKATE ALMIYOR

Sağolsun Yakup Latifoğlu biz gazetecilere bolca malzeme çıkarıyor zaman zaman. Yine geçtiğimiz günkü canlı yayındaki söyleşimizde, Ahmet Kaşif'in döneminde başlatılan hastalardan alınan 5 TL alınması meselesi gündeme geldi. Kaşif'i hayli eleştirmiştik, gelin görün ki Bakan Gulle göreve gelmesinin ardından bu beş türk lirasını otuz lira yaptı. Bu konuyla ilgili Çalışma Bakanlığı, Sağlık bakanlığına yaptığının yasal olmadığı ve büyük bir hata olduğu yönünde yazı göndermesine rağmen, Sağlık Bakanımız Sn Gulle, Çalışma Bakanlığını kale almamış. Latifoğlu bunu anlattı ve bunu canlı yayında da gösterdi. Konunun üzerine bir meslektaşım bunu haber yaptı, Latifoğlu ile görüşüp bunu ben de bu hafta gündeme getireceğim, barksınız başka gazeteler de bunu haber yapar.

**************

ÖZSEZER, EROĞLU İÇİN ÇALIŞIYOR

UBP Dikmen Belediye Meclis üyesi Mehmet Özsezer'in, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun adaylığını açıklamasını beklemeden bölge ziyaretleri gerçekleştirerek Eroğlu'na destek arayışına başladığını duydum. Dikmen bölgesinden Eroğlu'nun aday olması için yakında bir grup temsilciyle Eroğlu'nu ziyaret edeceklerini ve adaylık için teşvikte bulunacaklarını öğrendim. Koca örgüt dururken destek çalışmalarına erken başlamışsın Mehmet kardeş, kolay gelsin. Sıkı tutun bu seçimi kolay olmayacak.

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Aslında hayatın en güzel anı; her şeyden vazgeçtiğinde, seni hayata bağlayan birinin olduğunu düşündüğün andır.

Honoré de Balzac

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları