Seçimin popüleri kim?

Yayın Tarihi: 31/10/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Cumhurbaşkanlığı seçimleri gündemdeki yerini ve popülerliğini hala koruyor olsa da öyle sanıyorum ki çok yakında siyasi arenada gerçekleşecek bazı hareketler birçok şeyi altüst edecek. Ancak şimdilik bu konuyu ambargolu tutup, kaleme almayacağım, siyasetle uğraşanlar bazı depremlere hazır olsunlar deyip, rutin bir yazı kaleme alalım.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Eroğlu adaylığını açıklamamış olsa da çok yakında yani kasımın ilk haftasında adaylığını açıklayıp yollara kelime anlamıyla düşecek. Rum tarafının masadan kalmasından ötürü duran müzakere süreci de adeta Derviş bey için iyi bir zamanla olmuş anlaşılan. Kıbrıs meselesiyle uğraşmak yerine seçimleri kazanmak için çalışacak ama kazanabilecek mi o ayrı konu.

Bana göre her geçen gün bu şansı azalıyor Derviş beyin. Bunun nedenlerini de açıklarız birazdan.

Gelin adayların son durumlarını bir bir inceleyelim ve neler yaptıklarına göz atalım.

Kudret Özersay'IN POPÜLARİTESİ YÜKSELİYOR

Merkez sağ oylardaki kaçışın gideceği adreslerden bir tanesi de seçimlere bağımsız aday olarak katılan Kudret Özersay. Diğer adaylara göre genç bir aday oluşu, Kıbrıslı Türk olması, yakında Profesörlük mertebesine çıkacak olması, Kıbrıs konusuna olan hakimiyeti ve Türkiye ile olan iyi ilişkilerini göz önünde bulundurduğumuzda. Kudret beyin son derece popüler genç bir aday olduğunu ve mutlak süreçte her konuşmanın içinde yer aldığını söylemek lazım.

Oy alacağı partiler: Özersay, Demokrat Parti'nin % 20'lik bir oyunu, CTP'nin % 30'luk bir oyunu ve UBP'nin % 10'luk bir oyunu alabilir. Özersay'a DP'den ve CTP'den daha fazla oy gidecek ancak UBP'nin önemli bir kısmı Özersay'a destek verecek gibi görünse de UBP'nin hatrı sayılı bir kısmı Mustafa Akıncı'ya yönelecek.

Mustafa Akıncı ŞU AN SEÇİMİN GALİBİ

Bağımsız aday olarak TDP destekli seçimlerdeki adaylığını açıklayan Mustafa Akıncı uzun yıllar politika ile uğraşması ve temiz, dik başlı bir duruş sergilemesinden ötürü Kıbrıslı Türkler tarafından şu an seçimin en popüler adayı konumunda . Yalnızca bazı televizyon programlarında aşırı iddialı konuşması bence pek doğru değil, Mustafa bey kendine özgüveni yüksek bir siyasetçi ve bunu yansıtmaya çalışıyor ama bu biraz kendini beğenme gibi algılanabilir halk tarafından, ki Mustafa beyin kişiliğiyle hiç örtüşmez böyle bir algı. Bir de iç siyasete daha fazla müdahil olma ancak başkanlık sistemlerinde olabilir, bu tür söylemlere dikkat etmesi gerekiyor. Bunun dışında son derece iyi ve karizmatik bir havayla süreci götürüyor.

Oy alacağı partiler: Akıncı, Demokrat Parti'nin % 40'lık bir oyunu, CTP'nin % 10'luk bir oyunu ve UBP'nin % 60'lık bir oyunu alabilir. Akıncı'ya DP'den ve UBP'den daha fazla oy gidecek ancak CTP'n,n az bir kısmı Akıncı'ya oy verecek ki bu çok normal. Ama şunun altını çizmem gerekir ki Eroğlu'na kırgın olan UBP'lilerin hatrı sayılı bir kesimi Akıncı için çoktan çalışmaya başladı. Buna dikkat edin!

SİBEL SİBER'İN DURUMU KÖTÜ

CTP-BG'nin adayı olarak seçimlerde yarışacak olan Sibel hanımın durumu ne yazık ki hiç iç açıcı değil. her yazımda kaleme almaya özen gösterdiğim tanımlamalardan biridir "mükemmel bir kişiliğe sahip, dört dörtlük bir siyasetçidir" Sibel hanım ama şansızdır. CTP'nin içinde bulunduğu bölünmüşlük ile birlikte savaş hali Sibel hanımın bu yarışı kaybetmesine neden olacaktır. Hatta hatta ikinci turda dahi görmeyebiliriz Sibel hanımı. Çünkü başta Talat olmak üzere ağır toplar ki isimlerini şimdi buradan vermeyim Sibel hanımın kaybetmesi ve Özkan beyin tavsiyesi için çalışıyor ve çalışacaklar. Sibel hanımın kazanması demek başta Talat'ın ki genel başkan olmak için hazırlanıyor, başbakan olacağı vaat edilen siyasinin ve birçok kişinin tavsiyesi anlamına gelir. İşte bunun olmaması için Sibel hanımın aleyhine bir propaganda yürütülecek. Hatta hatta Sibel hanımın CTP'li dahi olmadığı yönünde son derece yanlış ve yakışık almayan sözler her yerde birçok CTP'li tarafından kullanılıyor. Sibel hanım bu yarışa özgüveni yüksek girdi ama ne yazık ki Talat ve ekibinin garezine uğrayacak.

Oy alacağı partiler: Siber, Demokrat Parti'nin % 20'lik bir oyunu, CTP'nin % 60'lık bir oyunu alabilir. Demokrat Parti'nin sosyalist olan tabanının bir kısmı Sibel hanıma oy verecektir. Ancak UBP'den bir oy alabileceğini sanmıyorum Sibel hanımın. Bence Sibel hanım Talat ile bir kez daha görüşmeli.

EROĞLU'NUN DURUMU ZOR

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nu kötüleyim diye yazmıyorum. Elbette ki kendisi ile siyasi dünyalarımız uymaz ama yaptığım gözlemleri ve izlenimleri de yazmak durumundayım. Derviş beyin aday olması halinde son derece zor bir seçim geçireceği ve bu seçimleri kaybedebileceği düşüncesi şu an toplumda yaygın hale gelmiş. Bu algı oturmuş ve böyle bir algının oluşması Derviş bey için hiç de iyiye alamet değil. şimdi ben kalkar da Derviş bu seçimi rahat alır dersem bana herkes bilmem nesiyle güler. Hem de UBP'nin öylesine ağır topları Akıncı için çalışırken. Kimisi haklı kimisi haksız Sn Eroğlu'na kırgın olanların sayısı hayli fazla. Derviş beyin bu kırgınları geri kazanmak için ciddi bir efor sarfettiğini de duyuyorum ama kırılanlar geri dönmemeye ve Akıncı'ya çalışmaya karar vermiş durumlar. Yerel seçimlerde bilhassa Derviş beyin CTP'li belediye başkanlarının kaybetmesi için yapmış olduğu operasyonlar da yani eski dostları diyelim o oylarda bu seçimlerde olmayacağına göre işi hiç de kolay değil. ama bilirsiniz seçimleri adayla birlikte ekipler kazanır.

Oy alacağı partiler: Eroğlu, Demokrat Parti'nin % 20'lik bir oyunu, CTP'nin % 20'lik bir oyunu ve UBP'nin % 40'lık bir oyunu alabilir. Burada iki önemli sorun var, birincisi UBP'deki sayıca fazla kırgınlar, ikincisi de UBP'nin hükümette olmayışı ve son olarak da DP'nin Derviş beye gerekli desteği vermeme ihtimali.

İşte dostlar Cumhurbaşkanlığı seçimlerin şu an ki fotoğrafı böyle.

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Toprak gibi olmalısın! Ezildikçe sertleşmelisin! Seni ezenler sana muhtaç kalmalı! Hayatı sende bulmalı.

Can Yücel

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları