Suçu gene Eroğlu'na attılar

Yayın Tarihi: 03/11/14 09:28
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
* İşin kolay yanı Eroğlu'nu bulup suçu yine Eroğlu'nun üstüne yıktılar. Ne olmasa Eroğlu çözüm istemeyen, Rum düşmanı, Ankara ile arası açık bir lider algısına sahip ya; "Eroğlu yüzünden" dedi Başbakan ve aradan sıyrıldı. Tabii şimdi çıkıp da Başbakan Davutoğlu ile Özkan bey arasında yaşanan telefon konuşması oldu mu olduysa ne konuştular, bunları yorumlayacak değiliz burada.

** Ankara, hem Kıbrıs'ın hem Kıbrıslı Türklerin vazgeçilmez müttefiki ve ortağıdır. Bunu Ankara'ya yalakalık olsun diye yazmıyorum, gerçek böyledir. İşte bu noktada Özkan beyin bu tür açıklamalar yapılmazdan önce haberinin olması ve dizginlenmesi gerekirdi, yoksa Ankara ile başı böyle küçük dertlere girer.

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk'in geçtiğimiz hafta tesadüfen Rum Lider Anastasiades ile aynı gün Ankara hükümetine yapmış olduğu sözlü sataşmayı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu toparlayan ya da düzelten bir açıklamayı meslektaşım Milliyet Gazetesi Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan'a yaptı. Söyleşi iyi olmuş ve Başbakan, Sefa aracılığıyla kamuoyuna birlik beraberlik mesajı vermiş.

İyi de olmuş verdiği bu mesajlar Özkan beyin ama kim inanır Özkan beye, şahsen ben inanmam, Özkan beyin samimiyetine değil, Özkan bey samimi ama anlattıkları tamam değil.

Şimdi bu yorumları yapabilmek için hem Özkan beyi hem de Kutlay beyi iyi tanımaz lazım ki ben her ikisini de iyi tanırım.

Bir kere Kutlay bey o açıklamasında son derece samimiydi, yani eski gelenekçi bir sosyalist olarak yaptı o açıklamaları. Kutlay beyin açıklamalarına ister sözlü sataşma diyelim, ister Ankara'ya uyarı diyelim, Erk bunu Eroğlu Rum tarafına karşın sessiz kaldığı için yapılmış bir konuşma değildi. Ama Rum lider Nikos ile aynı güne gelen sözlü sataşmayı bakın tesadüf olduğuna inanırım çünkü Erk sözü özü bir adamdır, yani öyle parmağının arkasına gizlene biri değildir. Laf kalabalığı yapmasını bilmez, dobracıdır, bu nedenle, Erk bir şey söylüyorsa kendi inandıkları ölçüsünde bir konuşmadır.

SUÇU GENE EROĞLU'NA ATTILAR

Ama gelin görün ki Başbakan Yorgancıoğlu napsın ne etsin suçu Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun sessizliğini bahane etti. "Erk bana, 'Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların tepkileri karşısında sessiz kalınca, Ankara'dan açıklama geliyor. O zaman da, Rumlar Türkiye'yi muhatap almak istiyor. Ben de Rumların muhatabının Kıbrıslı Türklerin olduğunu söylemek istedim. O nedenle o açıklamayı yaptım' dedi". Diyen Özkan beyin açıklaması kusura bakmasın ama bana hiç inandırıcı gelmedi.

İşin kolay yanı Eroğlu'nu bulup suçu yine Eroğlu'nun üstüne yıktılar. Ne olmasa Eroğlu çözüm istemeyen, Rum düşmanı, Ankara ile arası açık bir lider algısına sahip ya; "Eroğlu yüzünden" dedi Başbakan ve aradan sıyrıldı.

Tabii şimdi çıkıp da Başbakan Davutoğlu ile Özkan bey arasında yaşanan telefon konuşması oldu mu olduysa ne konuştular, bunları yorumlayacak değiliz burada. Her ne kadar çokça yanlış yapan bir başbakanımız olsa da bir gazeteci olarak ele güne karşı Başbakanımı zorda bırakacak yazılar yazmayı pek tercih etmem.

CTP'DE CİDDİ OTORİTE KARMAŞASI VAR

Bakınız hiçbir genel sekreter, parti başkanından habersiz ve danışıksız olmaksızın açıklamalar yapmaz, hele hele böylesine ciddi ve diplomatik gerginlik yaratacak bir hususta kesinlikle yapmaz. Özkan beyin Başbakan olması hasebiyle, Erk şu an CTP-BG Genel Başkanı sıfatındadır, adeta bu görevi yerine getirmektedir, bu da Erk'in açıklamalarını daha da ciddiye alınır duruma getirir. Erk'in kendi dünya görüşüyle örtüşen bu açıklamasını bir yerde normal karşılayabilirim ama Erk bağımsız bir politikacı değil, temsil ettiği büyük bir parti var, hal böyle de olunca CTP'nin Ankara'ya karşı duruşunu temsil etmiş oluyor.

Velev ki CTP, " Ankara neyi müzakere edeceğimize karışmasın" görüşünde olsa dahi bu da gerçeklerle örtüşmez.

Ankara, hem Kıbrıs'ın hem Kıbrıslı Türklerin vazgeçilmez müttefiki ve ortağıdır. Bunu Ankara'ya yalakalık olsun diye yazmıyorum, gerçek böyledir. İşte bu noktada Özkan beyin bu tür açıklamalar yapılmazdan önce haberinin olması ve dizginlenmesi gerekirdi, yoksa Ankara ile başı böyle küçük dertlere girer.

EROĞLU DAHA NE YAPSIN

Cumhurbaşkanı Eroğlu özellikle son iki yıldır kendisine ne söylendiyse onu yaptı. Adeta Ankara'nın sözünü dinleyen uslu bir çocuk oldu. Ankara ile ilişkilerini düzeltti ve barışması gereken yerlerle barıştı, haa affedildi mi yoksa affedilmedi mi orasını ben bilemem ama netice de işleri iyi kötü yola koydu. Müzakere sürecini de Kudret Özersay gibi deneyimli bir adamla yürüttü ya da yürütmek zorunda kaldı. Sonuç olarak uyumlu oldu.

Daha ne yapacaktı ki, bakınız Eroğlu'nu savunayım diye söylemiyorum, Eroğlu daha başka ne yapacaktı, Talat canını yedi bu meseli çözsün de ne oldu, 40 yıllık dostu Hristofyas onu kandırmış, kendi itirafıdır Talat'ın.

Haa daha proaktif bir liderimiz olsa daha iyi olmaz mıydı tabii ki olurdu, Eroğlu'nda öyle bir figür yok, o ayrı mesele ama Başbakan Yorgancıoğlu'nun Erk bana, 'Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların tepkileri karşısında sessiz kalınca, Ankara'dan açıklama geliyor. O zaman da, Rumlar Türkiye'yi muhatap almak istiyor. Ben de Rumların muhatabının Kıbrıslı Türklerin olduğunu söylemek istedim. O nedenle o açıklamayı yaptım' dedi". Demesi son derece gayrı ciddi ve doğru olmayan bir meseleyi kapatma girişimidir.

Kıbrıslı Türklerin, Kıbrısın gerek tümünde gerekse Kuzeyinde tek söz söyleme hakkına sahip olmasını bende çok isterim, CTP bunun en büyük savunucularından biri olarak iktidarda olduğuna göre bunu yapmak durumunda, gerçekleştirmek durumunda ama kırıp dökmeden. Siyaset bilimi denilen bir şey var, haberiniz yok mu?

***************

KAYALP BUNLARA DİKKAT ETMELİ

Rusya'nın sesi radyosu 23 ekimde Gazimağusa Belediye Eski Başkanı Oktay Kayalp ile yaptığı bir söyleşiyi yayınladı. "Gazimağusa Belediye Başkanı: Türkiye gemilerini evine çekmeli" başlığıyla bu söyleşiye yer verdi gazete ancak öyle sanıyorum ki gazete haberini yapan meslektaşım Oktay beyin artık belediye başkanı olmadığını unuttu ve Gazimağusa Belediye başkanı olarak sıfat kullandı. Oktay beyin bu tür olaylara tenezzül edeceğini aklımdan bile geçirmedim ama gazeteyi bu konuda uyarması gerekiyor, çünkü Kayalp'in zaman zaman verdiği demeçler AB haber gibi ciddi internet gazetelerinde de yer buluyor. Yeni belediye başkanına da ayıp edilmiş olunuyor haliyle. http://turkish.ruvr.ru/2014_10_23/Gzzimagusta-Belediye-bashkani/

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Beraberinde getirdikleri umutlar ve korkularla akın akın gelen arzulara teslim olduğumuz sürece… kalıcı mutluluğa ya da huzura hiçbir zaman kavuşamayız.

Arthur Schopenhauer

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.