Ne olacak bu istifa işi?

Yayın Tarihi: 17/11/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
* Eğer DP'den dört ya da beş kişi istifa ederse hükümet elbetteki düşmez ama hükümetin ciddi anlamda itibarı sarsılır çünkü bir yıl içinde bu ikinci istifa depremi olur ki istifa edenlerin sayısı beşe ya da altıya yükselir. Sürekli ilçe başkanları, milletvekilleri istifa eden bir partinin hem toplum içinde hem de hükümette itibarı kalmaz.

** Eğer bu istifalar gerçekleşmezse de Serdar Denktaş daha da güçlenmiş şekilde bu krizden çıkar ve adeta hem Eroğlu'nu hem de kitlesini kontrol eder, kelime anlamıyla idare eder. Eroğlu, Denktaş'a muhtaçtır imajına düşer toplum önünde. Öyle olsun ya da olmasın toplumda bu duruma düşer ve bu da Eroğlu için seçimlerde hiç de iyi olmaz.

*** Cumhurbaşkanı Eroğlu söz konusu sekiz kişinin istifası için sert bir baskı uygulayacaktı belki de ancak duyduğuma göre Serdar Denktaş, Mustafa Arabacıoğlu'nu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sahaya sürmekle tehdit etti Eroğlu'nu. Arabacıoğlu'nun % 10 oy alması bile Eroğlu'nun daha birinci turda saf dışı kalması anlamına geleceği için Eroğlu bu istifa depremini durdurdu.

En nihayet Kaşif ve Kaşif'e yakın bazı DP-UG'li vekillerin istifa edeceği haberi kendi ağızlarından da zikredildi. Bu konuya yazacaklarım havada kalmasın diye pek fazla değinmedim ve en nihayetinde dayanamayarak birkaç kelam ettim geçtiğimiz günlerde. Madem ki bu iş aşikara düştü yazalım çizelim, değil mi?

İstifa her halükarda gerçekleşecek ama hiçbirşey de olmayacak. Kaşif kendisiyle birlikte hareket edeceğini söyleyen arkadaşlarının aslında bunda samimi olmadıklarını ve makamın tatlı geldiğini de görmüş oldu ya da olacak çok yakında.

PLAN NEYDİ NE OLDU?

Önceleri plan içlerinde şu an iki bakanında bulunduğu sekiz kişinin istifa ederek UBP'ye katılması ve yeni bir hükümet UBP-TDP'nin kurularak mevcut hükümetin düşürülmesiydi. Kaşif ve Bakırcı görevden alınana kadar böyle bir plan kesinlikle yoktu. Her ne kadar rahatsızlık olsa da hükümeti düşürme planı yoktu. Ne zaman ki Kaşif görevden alındı, kaşif hummalı bir hazırlığa girdi. Eroğlu ile gerekli görüşmeler dahi yapıldı. Ama şunu söylemem gerekir ki Eroğlu bence bu işe yeşil ışık yakmadı.

O istifa etmesi beklenen iki bakana da makam tatlı gelince bu iş bir nevi askıda kaldı.

DENKTAŞ'TAN ARABACIOĞLU TEHDİDİ

Cumhurbaşkanı Eroğlu söz konusu sekiz kişinin istifası için sert bir baskı uygulayacaktı belki de ancak duyduğuma göre Serdar Denktaş, Mustafa Arabacıoğlu'nu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sahaya sürmekle tehdit etti Eroğlu'nu. Arabacıoğlu'nun % 10 oy alması bile Eroğlu'nun daha birinci turda saf dışı kalması anlamına geleceği için Eroğlu bu istifa depremini durdurdu. Oldukça sancılı geçecek bu yarışta Eroğlu'nun herkese ihtiyacı olduğu açık bir gerçek.

MAKAM İÇİN İSTİFA ETMİŞ OLACAKLAR

Hal böyle de olunca aslında Kaşif ve diğer üç vekilin istifası makamdan alındıkları ve makam alamadıkları için olmuş olacak. Çünkü plan bozulmuş oldu. Şimdi Kaşif ve üç arkadaşı bu hafta güya istifa edecekler, hala etmediklerine göre belli ki bir pazarlık var orta yerde, yoksa istifa edecek adam Zorlu Töre gibi istifasını açıklar, oyalanmaz. Kaşif ve arkadaşları her ne kadar mutsuz oldukları için istifa etmiş olsalar da bu kamuoyuna makam kaybettikleri şeklinde yansıyacak.

UBP KATILIM İSTEMİYOR

Kaşif potansiyeli yüksek bir siyasetçi, bu nedenle UBP'ye geri dönmesi halinde UBP'nin gelecek yıl ki kurultayında aday olup kazanabilir; bu tehlike diğer adaylar için var ve bu ciddi anlamda hissediliyor. Bu nedenle özellikle Taçoy ile Kaşif'in UBP'ye geri dönmesini hiç kimse istemiyor. Bunu UBP'li vekiller artık yüksek sesle konuşuyorlar.

Menteş Gündüz VAZGEÇEBİLİR

Öte yandan ilginç bir söylenti duydum ki DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz bu istifa işinden vazgeçmiş. Ne kadar doğrudur bilemem ama kendisinin DP'de son derece mutsuz olduğunu kaç kez duydum ama istifa işi başka bir iş.

İSTİFA OLURSA NE OLUR?

Gelelim en önemli iki soruya bu istifa olursa ne olur olmazsa ne olur. Eğer DP'den dört ya da beş kişi istifa ederse hükümet elbetteki düşmez ama hükümetin ciddi anlamda itibarı sarsılır çünkü bir yıl içinde bu ikinci istifa depremi olur ki istifa edenlerin sayısı beşe ya da altıya yükselir. Sürekli ilçe başkanları, milletvekilleri istifa eden bir partinin hem toplum içinde hem de hükümette itibarı kalmaz. Olası bir erken seçimde güçsüz imajı çizer ki zaten olası bir erken seçimde DP grup dahi oluşturamaz, artık oraya oy gitmez.

İSTİFA OLMAZSA NE OLUR?

Eğer bu istifalar gerçekleşmezse de Serdar Denktaş daha da güçlenmiş şekilde bu krizden çıkar ve adeta hem Eroğlu'nu hem de kitlesini kontrol eder, kelime anlamıyla idare eder. Eroğlu, Denktaş'a muhtaçtır imajına düşer toplum önünde. Öyle olsun ya da olmasın toplumda bu duruma düşer ve bu da Eroğlu için seçimlerde hiç de iyi olmaz.

Bu nedenle en dört kişinin istifa etmesi Serdar Denktaş'a bir göz dağı anlamında gerçekleşmek durumunda, yani siyaseten bu şart. Şu an tam bir satranç oynanıyor Eroğlu ile Denktaş arasında ve Denktaş ilk kez bu kadar avantajlı halde.

Birden çok popüler aday var ve DP'nin çıkaracağı aday her kaç oy alırsa alsın bu Eroğlu'na seçim kaybettirecektir.

Eğer ki Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmamış olsaydı çoktan UBP-TDP hükümeti kurulmuş olurdu hatta hatta DP'de Serdar Denktaş'tan başka da kimse kalmamış olurdu. Ama gelin görün ki şu an için bu durum korunacak , korunmak zorunda.

DP NE KADAR SAMİMİ?

Bir başka merak edilen soru da bu. DP, eğer Eroğlu bağımsız aday çıkarsa destekleyeceğini açıkladı. Eroğlu muhtemelen bağımsız aday çıkacak zaten ama DP'lilerin yüzde kaçı Eroğlu'nu destekleyecek asıl konu bu.

Tabii yüzde kaçı desteklerse desteklesin DP'nin aday çıkarmasından iyidir çünkü Serdar Denktaş'ı görmek dahi istemeyen kendi partilileri DP'nin aday çıkarması halinde kendi adaylarına oy vereceklerdir. DP'de Denktaş'a rağmen hala bir ruh var.

Sonuç olarak bu istifalardan eğer gerçekleşirse hiçbirşey olmayacak, hükümet falan düşmeyecek sadece siyasi bir manevra ve tehdit unsuru olarak gerçekleşmiş olacak.

Ama illaki Hükümetin prestiji ve DP'nin güç kaybı devam edecek.

Tabii yine söyleyelim eğer gerçekleşirse.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Dedim ki : Etrafında dolaşsam beni kınıyorlar?! Dedi ki : Zaten biz, kınanmadık sevgi görmedik ki...

ŞEMS

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları