Benli bile patlama noktasında

Yayın Tarihi: 19/11/14 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
*CTP'nin önemli isimlerinden Ahmet Benli dahi CTP Hükümeti'nden yaka silkti..

**Benli " Keza ne haldir ki Maliye Bakanı Zeren Mungan ise bizim için hayati önem taşıyan bu konuyu bizlerle görüşmek için randevu dahi vermiyor. Anlayacağınız uzun süredir belediyeler birliği olarak Hükümetle kurmaya çalıştığımız yapıcı köprüleri kuramıyoruz"…

Hükümetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin ağır toplarından, Gönyeli Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli dahi, hükümetin, Başbakan'ın ve özellikle de Maliye Bakanı'nın sorunlara yaklaşımından rahatsızlığını dile getirdi ve "böyle giderse hükümetle aramız açılacak" diyerek sert tepki gösterirken, birçok insan gibi onun da patlama noktasına geldiğinin işaretini verdi.

"Bu beni rahatsız eden ve hükümetle aramızın gerilmesine sebep olan bir durum haline geldi" diyerek yanıtlıyor beni.

Ahmet Benli, hükümetin zaten zor durumda olan belediyelere gereke kolaylıkları göstermesi bir yana, sorunları görüşmekten kaçındığını ve bu yolla belediyelerin daha hızlı batmasına davetiye çıkardığını ifade eden Ahmet Benli, "Defalarca Başbakan Yorgancıoğlu'nun gündemine getirmemize rağmen ne yazık ki olumlu sonuç alamadık. Keza Maliye Bakanı Zeren Mungan ise bizim için hayati önem taşıyan bu konuyu bizlerle görüşmek için randevu dahi vermiyor" diye sitem etti.

Uzun süredir Belediyeler Birliği olarak hükümetle kurmaya çalıştıkları yapıcı köprülerin hükümetin tavrı nedeniyle bir türlü kurulamadığını ifade eden Ahmet Benli, "sonuç olarak Hükümeti çok ağır eylemler ve krizler beklemektedir. Hükümet geldiğimiz bu noktada bizi sert tedbirler almaya zorlamaktadır."

Benli "Sıkıntılarımız var ve mensubu olduğum partinin hükümette olması, buna rağmen bazı sorunların çözülmesi konusunda yaşadığımız zorluklar ve bu zorlukları aşamamamız başta beni ve tüm belediye başkanlarını net tavır alma noktasına getirmiştir. Bunu yüksek sesle dillendirip de para istiyorlar dedikodusuna maruz kalmak istemiyoruz ancak acı gerçeklerle karşı karşıyayız. Gelmiş geçmiş hükümetlerin aldığı çeşitli kararlarla belediye bütçelerine getirilen yıkıcı mali yüklerin sebep olduğu sıkıntıları çözmek zorundayız ama gelin ki hükümet de bundan kaçıyor. En basitinden yola çıkalım; Örneğin belediyelerin ödediği KDV oranının % 5'ten % 16'ya çıkarılması, merkezi hükümetlerce yapılan personel intibakların yarattığı yük, belediyelere bağlanan köylerin özellikle kırsal belediyelere getirdiği mali sorunlar ve daha buna benzer pek çok merkezi hükümet uygulamasının yarattığı mali yükleri kaldıramaz noktaya gelmiş bulunuyoruz. Şimdi siz hükümet olarak zaten batmak üzere olan belediyelere gereken kolaylıkları sağlamazsanız, görüşmezseniz, onların daha hızlı batmasına davetiye çıkarırsınız. Diğer belediye başkanlarımızla birlikte bunu defalarca kez Başbakan Yorgancıoğlu'nun gündemine getirmemize rağmen ne yazık ki olumlu sonuç alamadık. Keza ne haldir ki Maliye Bakanı Zeren Mungan ise bizim için hayati önem taşıyan bu konuyu bizlerle görüşmek için randevu dahi vermiyor. Anlayacağınız uzun süredir belediyeler birliği olarak Hükümetle kurmaya çalıştığımız yapıcı köprüleri kuramıyoruz, hükümet tarafından anlaşılmadığımızı düşünüyorum ki sonuç olarak Hükümeti çok ağır eylemler ve krizler beklemektedir. Hükümet geldiğimiz bu noktada bizi sert tedbirler almaya zorlamaktadır." diye oldukça haklı ve hükümeti net bir dille uyaran bir konuşma yaptı bana.

Benli "böyle giderse üzülerek söylüyorum ki hükümetle aramız açılacaktır".

Ahmet Benli'yi uzun yıllardan beri tanıyan biri olarak ilk kez bu kadar ciddi ve kararlı gördüm kendisini.

Meslektaşım Vatan Mehmet'in bir süre önce Ekonomist Okan Şafaklı ile yapmış olduğu söyleşide belediyelerle ilgili önemli gerçeklere ışık tutuyor. Bu söyleşinin bir kısmını önemli olduğu için sizlerle paylaşıyorum..

http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/136758/PageName/KIBRIS_HABERLERI

"2013 performanslarına göre Özkaynak/Toplam gider oranı dikkate alındığında "en güçlü özkaynağa sahip belediyelerin" sırasıyla %82.42 ile Değirmenlik; %77.62 İskele ve %68.22 Girne iken; "En zayıf özkaynağa sahip belediyeler" ise sırasıyla %21.40 ile Akıncılar ve %22 Beyarmudu...

Yalnızca özkaynakları ile dahi başarılı şekilde personel giderlerini karşılayan belediyeler ise sırasıyla; %53.25 İskele, %54.28 Değirmenlik ve %58.78 Girne...

En kötü durumda olan Akıncılar, personel giderlerini karşılamak için özkaynağının 4-5 katı, Mehmetçik ve Akdoğan ise yaklaşık 2 katı ilave kaynağa gereksinim duyuyor...

Öte yandan kişi başı yatırım açısından en önde gelen belediyeler sırasıyla 774.32 TL ile İskele, 766.84 TL ile Gönyeli ve 594.09 TL ile Büyükkonuk... Kişi başı en az yatırım yapan belediyeler ise 2.98 TL ile Mehmetçik, 27.01 TL ile Lefkoşa ve 89.35 TL ile Geçitkale...

FİİLEN BATAK DURUMDA OLAN BELEDİYELER

"KKTC'de dünyadaki gelişmelere paralel belediyecilikte reform gerektiği verilerle de ortaya konmaktadır. Şöyle ki, bazı belediyeler fiilen batak durumda olup temel beledi hizmetlerini yerine getirebilecek durumda dahi değillerdir. Bu çerçevede, aşağıda verilerine ulaşılan 28 belediyenin mali yapıları incelenmiş ve kişisel yorum yapmadan objektif olarak sizlerin bilgisine getirilmiştir.

Okan Veli Şafaklı'nın aktardığı tablonun sonuçlarından çıkarılacak çıkarım ise "belediyecilik alanında KKTC'de mali, idari, denetimsel ve ölçek açısından ivedilikle reform" gerekliliği…

Tablonun ortaya koyduğu alt başlıklar ise şöyle;

HANGİ BELEDİYELERİN ÖZKAYNAĞI GÜÇLÜ?

Özkaynak/Toplam gider oranı dikkate alındığında en güçlü özkaynağa sahip belediyeler sırasıyla Değirmenlik (%82.42), İskele(%77.62) ve Girne'dir (%68.22). En zayıf özkaynağa sahip belediyeler ise sırasıyla Akıncılar (%21.40) ve Beyarmudu'dur (%22).

HANGİ BELEDİYELERİN GELİRLERİ NEREDE İSE MAAŞLARA GİDİYOR?

Personel Giderleri/Özkaynak Oranı dikkate alındığında; yalnızca özkaynakları ile dahi başarılı şekilde personel giderlerini karşılayan belediyeler sırasıyla İskele (%53.25), Değirmenlik(%54.28) ve Girne'dir (%58.78). En kötü durumda olan Akıncılar personel giderlerini karşılamak için özkaynağının 4-5 katı, Mehmetçik ve Akdoğan ise yaklaşık 2 katı ilave kaynağa gereksinim duymaktadırlar.

HANGİ BELEDİYELER EN FAZLA YATIRIM YAPIYOR?

Yatırımlar/toplam gider oranına göre; en fazla yatırım yapan belediyeler sırasıyla Büyükkonuk(%59.43), Gönyeli(%46.17) ve Beyarmudu'dur(%41.76). En az yatırım yapan belediyeler ise Mehmetçik(%0.64), Lefkoşa(%2.90) ve Yeni Boğaziçi'dir(%9.84).

HANGİ BELEDİYE VATANDAŞ BAŞINA EN FAZLA YATIRIMI YAPIYOR?

Kişi başı yatırım açısından en önde gelen belediyeler sırasıyla İskele (774.32 TL), Gönyeli (766.84 TL) ve Büyükkonuk'dur (594.09 TL). Kişi başı en az yatırım yapan belediyeler ise Mehmetçik (2.98 TL), Lefkoşa (27.01 TL), ve Geçitkale'dir (89.35 TL).

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Önce sevdiğiniz terk eder sizi,ardından uykunuz.Sonra ne sevdiğiniz geri gelir ne de uykunuz…

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.