Olgun'un böyle konuşma lüksü yok

Yayın Tarihi: 01/12/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

*Rumlar neden masadan kalktı sizce? Artık köşeye sıkıştıkları için, çözüm istemedikleri için. Yani diyebilir miyiz ki Derviş Eroğlu ile Kudret Özersay ve Ankara, Rumları öyle bir noktaya getirdi ki Nikos, dayanamadı ve masadan kaçtı; diyebilir miyiz bunu?

Evet diyebiliriz. Eğer bunu diyebilirsek, yani Türk tarafı bir bütün olarak daha düne kadar iyi bir müzakere sürdürmüş ve Rum tarafını köşeye sıkıştırmışsa o zaman Ergün Olgun'un "KIBRIS ÇÖZÜMSÜZLÜĞE HAZIRLANMALI" sözü de nerden çıktı?

** Talat, Soyer, Akıncı ve diğer çözüm savunucuları bunu alır tepe tepe kullanır Eroğlu'na karşı. Çözüm istemeyen Eroğlu'nun çözüm istemeyen müzakerecisi derler sonra. Bu da "ben çözümcüyüm, masadayım" diyen Eroğlu'nun duruşunu berhava eder. Bunu peşinen söyleyim.

*** Kıbrıs sorunu gibi zor bir meselenin çözümü yani çıkış noktasını işaret edecekse bir Baş müzakereci asla çözümsüzlüğü işaret etmez, edemez.

Çiçeği burnunda Müzakereci Ergün Olgun'un açıklamasını hayretle okudum dün ve gözümdeki imajına yakıştıramadım açıkçası. "KIBRIS ÇÖZÜMSÜZLÜĞE HAZIRLANMALI" . Ergün olgun'un bu sözleri, bana hemen Merhum Denktaş beyin çözümsüzlük üzerine verdiği uğraşları hatırlattı ve hemen o dönem ki müsteşarlık görevini hatırladım Ergün beyin. Mesleki birikimine ve şahsına, bununla beraber bazı uluslar arası bağlantılarına elbette ki saygım var ancak her ne kadar Anastasiades çözüm istemeyen aktör olarak sahnede şarkı söylüyor olsa da, Olgun'un "madem Rumlar çözüm istemez napalım, bu iş de böyle gitmez başka çareler düşünmeliyiz" demesi kelime anlamıyla şu an yaşanan krize benzin dökmekten başka bir şey değildir.

Diğer yandan Venizelos ile Çavuşoğlu, müzakereleri yeniden başlatma adına çekişmeli bir süreç yaşarken, Türkiye'den Kıbrıs'a gelecek suyun yalnızca Türklere değil, hem Rumlara hem de İsraile satılacak olması gündemdeyken, dahası Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu söylediğimiz ve bunu sürekli gündemde tuttuğumuz bir doğal gaz varken, "napalım Rumlar çözüm istemezse, 50 yıldır zaten böyle gider, biz de başka yollara bakarız" demesi bulunduğu pozisyon itibarıyla Cumhurbaşkanı Eroğlu'na sıkıntı yaratır.

CTP, Akıncı ve diğer çözüm savunucuları bunu alır tepe tepe kullanır Eroğlu'na karşı. Çözüm istemeyen Eroğlu'nun çözüm istemeyen müzakerecisi derler sonra. Bu da "ben çözümcüyüm, masadayım" diyen Eroğlu'nun bu duruşunu berhava eder. Bunu peşinen söyleyim.

Belki Ergün bey bu açıklamasında "hani çözüm istemiyor şu Rumlar, eee napalım bir elli yıl daha mı bekleyeceğiz, başka yollara da bakalım" mantalitesinde söylenmiş ve kötü niyet barındırmayan bir söylemdir ama bunu, ben dahi Olgun'un geçmiş dönemdeki çözümsüzlük imajı çizen bir Cumhurbaşkanı ile çalışan biri olarak, bilinç altındaki çözümsüzlük niyet olarak algılayabilirim.

Kıbrıs sorununu müzakere eden bir kişinin, hem de bunu Cumhurbaşkanı Eroğlu, aynı zamanda Ankara adına da müzakere eden bir kişinin "KIBRIS ÇÖZÜMSÜZLÜĞE HAZIRLANMALI" gibi sözler kullanmaya kesinlikle hakkı yoktur.

Yanlıştır ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Kelimeler yanlış seçilmiştir.

Rumların çözüm istemediğini hepimiz biliyoruz, Rumların bu adanın hepsini istediğini ve Kıbrıslı Türklere yaşam hakkı tanımak istemediğini hepimiz biliyoruz ama siz "bizi Rumlar istemezse biz de başımızın çaresine bakarız" derseniz, peki ama nasıl diye adama sorarlar.

Ayrı devlet mi kuracağız, kurduk işte Türkiye bile hakkıyla tanımıyor, adını mı değiştirelim bu devletin, ne olacak peki? BM kararları var kapı gibi. Ada Avrupa Birliği toprağı hem de bir bütün olarak. Siz istediğinizi söyleyin, birçok alanda AB müktesebatı uygulanıyor ve uygulanmaya hazırlanıyor. Üreticilerimiz bile dış dünyaya ticaret yapabilmek için AB normlarını uygulamaya hazırlanıyorlar aksi takdirde mallarını hiçbir ülkeye yüksek rakamlardan ve rahatlıkla satamıyorlar.

Yani neyi konuşuyoruz, hangi çare nasıl bir çare? Anlatabiliyor muyum?!!

Rumlar neden masadan kalktı sizce? Artık köşeye sıkıştıkları için, çözüm istemedikleri için. Yani diyebilir miyiz ki Derviş Eroğlu ile Kudret Özersay ve Ankara, Rumları öyle bir noktaya getirdi ki Nikos, dayanamadı ve masadan kaçtı; diyebilir miyiz bunu?

Evet diyebiliriz.

Eğer bunu diyebilirsek, yani Türk tarafı bir bütün olarak daha düne kadar iyi bir müzakere sürdürmüş ve Rum tarafını köşeye sıkıştırmışsa o zaman Ergün Olgun'un "KIBRIS ÇÖZÜMSÜZLÜĞE HAZIRLANMALI" sözü de nerden çıktı?

Bakın soruyorum nerden çıktı böyle kahramanca açıklamalar?

Ergün beyin art niyetle yapmamış olsa da bu açıklamasından yola çıkarak her Allahın günü Eroğlu çözüm istemez diye yazılar yazıp, Eroğlu'nun seçimde oy kaybetmesine neden olabilirim.

Peki Eroğlu çözüm istemez mi? bildiğim kadarıyla istiyor ki masadayım diyor.

Ergün beyin açıklamasının tamamını okudum; yaşanan sıkıntıları ve sorunları anlatıyor, bu anlatımında haklı olduğu noktalar da var. Öyle sanıyorum ki Olgun, sorunlardan çıkış yolunu izah etmeye çalışırken kelimeleri yanlış seçti. Kıbrıs sorunu gibi zor bir meselenin çözümü yani çıkış noktasını işaret edecekse bir Baş müzakereci asla çözümsüzlüğü işaret etmez, edemez.

Sonuç olarak bilgi ve birikimine gerçekten saygı duyduğum ve değer verdiğim birisi olarak Ergün bey bu ciddi birikimi inatla çözüme harcamalıdır, varsın Rumlar çözüm istemesin…

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Eğer birgün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın.Çünkü bir çocuğun bir yetişkine her zaman öğreteceği üç şey vardır; 1- Nedensiz yere mutlu olmak... 2-Her zaman meşgul olabilecek bir uğraş bulmak... 2-Elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmak....

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları