Devleti "Dünya'ya" hatırlattı

Yayın Tarihi: 04/12/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

*Bir yanlış algıdır gidiyor; Suat Günsel Devletin de üstünde. Yok böyle bir şey. Tam aksine Suat hoca KKTC Devleti'nin ve halkının bir hizmetkarı. Evet yaptığı işler, normal şartlar altında devletin de yapması ve desteklemesi gereken işler; devlet bu adımları yapmaktan uzak, desteklemekten de uzak. Birinin de çıkıp bu ülkeye sahip çıkması gerekiyor; Hoca'nın tam olarak da yaptığı işte bu.

** Mesele Kıbrıslı Türklerin yüksek varlığının, Rumların ambargosuna inat büyük devletlerde kabul görmesini sağlamaktır.

CTP-ÖRP Hükümeti dönemi. Dönemin Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ'ın basın danışmanlığını yürütüyorum. Fuar için Londra'dayım; KKTC Londra temciliğindeki görevli arkadaşlara, ilginç bir fikir sunuyorum; "bakanıma Lordlar kamarasında bir beş çayı içirebilir miyiz, KKTC Turizmini anlatması için" diye sordum. Bunun hiçte kolay olmayacağını ancak bunu deneyebileceklerini söylemişlerdi bana. Yoğun uğraşlar sonucunda bunu ayarlamayı başarmıştım. Şanlıdağ'ı arayıp bunu bildirdiğim de şaşırmıştı; yağmurlu bir Londra akşamında Lordlar kamarasına birlikte gitmiştik.

Kelime anlamıyla olağanüstü bir ihtişamı ve temsiliyeti var; İngiliz Parlamentosunun. Yüzlerce yaşa sahip bir kütüphanesi ve tabloları var. Kolay değil, ne de olmasa Büyük Britanya İmparatorluğunun yönetildiği yer.

Şunu yeri gelmişken söylemem gerekir ki, ister inanın ister inanmayın her ne kadar sorunlu bir parti olmuş olsa da Turgay Avcı ve diğer bakanlar, Türkiye'nin desteğini almayı başarmış ve bunu dış dünya da sonuna kadar kullanmayı başarmış bir ekipti.

Birkaç hafta önce YDÜ hayvan hastanesinin açılış sonrasında hem hastaneyi incelemek hem de Kıymetlim Suat Günsel'in ağzından bazı şeyleri dinlemek için uğramıştım, Suat hoca'nın Lordlar kamarasında kendisine bir ödül takdim edileceğini ilk orada öğrenmiştim.

Son derece önemli bir gelişme diye nitelendirmiş hatta biraz da öfkelenmiştim. Dünyaya nam salmış, büyük bir devletin en üst temsiliyetlerinden biri olan Lordlar kamarasında benim insanım Suat Günsel'e ödül verilecek, İngiliz parlamentosunda sergi açılacak, YDÜ anlatılacak, KKTC anlatılacak; hep bunlar insanı umutlandıran ve heyecanlandıran gelişmeler olurken, benim hükümetim büyük bir devletin benim insanım Günsel'e verdiği değerin onda birini vermeyecek.

Bunun sebebini sebeplerini hepimiz biliyoruz, uzun uzun yazmayayım bir kelimeyle yazayım "menfaat"; bu hükümet menfaat hükümeti olabildi ne yazık ki.

Neyse bunu bol bol işleyeceğimiz günler yakın, cumhurbaşkanlığı seçimleri bir yaklaşsın daha çookk konuşacağız CTP hükümetini.

Lordlar kamarasında tonla para sahibi olsanız dahi size konuşma yaptırmazlar, ödül falan da vermezler, hele hele tanınmamış bir devletin üniversitesini zikrettirmezler bile.

Peki Suat Günsel kim ki bütün bu saydıklarım gerçekleşti; neyi temsil ediyor, kimi temsil ediyor, gücü nedir; eli kolu nereye uzanıyor ki bunları yapabiliyor?

Bu soruları idrak etmesi gerekenler iyi idrak etsinler.

HÜKÜMETİN HALİ

İngiliz Parlamentosu binasında başarıyla temsil edilen Yakın Doğu Üniversitesi'ni anlattım size, peki gelin bir de YDÜ'nün kıymetini anlamakta zorluk çeken bizim hükümetin haline bakalım.

Başbakanlık: olup bitenden her zaman geç haberi oluyor, verdiği sözlü sözleri tutamadığı için yazılı söz vermek zorunda kalıyor "kthy çalışanları"

Sağlık bakanlığı: Koridorları sidik kokan Devlet hastanelerinin henüz çalışan bir emar cihazı bile yok.

Tarım bakanlığı: üreticiyi ödeyecek para bulamıyor, 15 aralıkta narenciyecilerin büyük eylemi var.

Maliye bakanlığı: mali protokole sadık kalmadığı için reform destek kalemini kullanamayacak durumda, maaş ödeyebilmek için sürekli af uygulayan bir anlayışa sahip.

Turizm ve multi bakanlık: Biryerlerle ilgili yaşadığı uyumsuzluk nedeniyle bütçesi dahi artamayan ve giderek turizmde geriye düşen, başarısız olan, örgütleri yakında sokağa dökecek yapıda.

Ulaştırma bakanlığı: memlekette araba sürmeye yol bulamıyoruz, yollar karanlık insanlar ölüyor ama tramway projesi hayalleri kuruyor…

Daha yazayım mı? neresinden tutsak elimizde kalan bir hükümetle karşı karşıyayız. En önemlisi de uçan kuşa borcu olan ve borçlarını ödeyemeyecek durumda olan bir hale gelmiş. Maaşları iyileştiremediği için yurt dışına temsilci bile göndermekte zorlanan, temsilcilikteki makam araçları dahi dökülen, lobicilik için hiçbir adım atamayan bir hükümetin yönetiminde yaşıyoruz biz.

Gelin görün ki ülke tanıtımında ve ülkede ki mali refahın artmasında son derece başarısız olan bu hükümet, YDÜ'nün büyüklüğünden gereksiz yere korkuyor.

GÜNSEL DEVLETTEN ÜSTÜN DEĞİL

Bir yanlış algıdır gidiyor; Suat Günsel Devletin de üstünde. Yok böyle bir şey. Tam aksine Suat hoca KKTC Devleti'nin ve halkının bir hizmetkarı. Evet yaptığı işler, normal şartlar altında devletin yapması gereken işler, ancak devlet bunu layıkıyla değil hiç yapmadığı için olsa gerek Suat hoca KKTC'yi dış dünyaya tanıttığı için hükümet nezdinde kabahatli bile olabiliyor.

Bakınız beyler; mesele Suat hoca meselesi değil. hocayı sever sayarız o ayrı konu, mesele KKTC Devletinin, hani şu sahip olduğumuz tek varlığın zenginleşmesi, güçlenmesi ve dünyada iyi bir nüansla tanınması, tanıtılması meselesidir.

Bunu Yakın Doğu Üniversitesi ve ailesi başarıyla yapıyor, bu adamlar Kıbrıs Türk halkının varlığını, yüksek karakterini ve zekasını tüm dünyaya hem anlatıyorlar hem de ispatlıyorlar. Bunu YDÜ yerine başka kurumlarda yaparsa onlar da alkışlanmaya layıktır.

Mesele Kıbrıslı Türklerin yüksek varlığının, Rumların ambargosuna inat büyük devletlerde kabul görmesini sağlamaktır.

Günsel'in İngiliz Parlamento binasında Kıbrıs Türk halkı adına ödül alması, sergi açması ve konuşma yapması durağanlık yaşayan Kıbrıs müzakereleri açısından da iyi bir güç gösterisi olmuştur.

Suat hocayı ve YDÜ ailesini selamlıyorum…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları