CTP-DP hükümeti nasıl bozulur?

Yayın Tarihi: 12/12/14 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

* Hükümet mali protokolü şu an başarıyla uygulamıyor, bunun da ötesinde hiçbir reform yapılabilmiş değil. işte bu nedenle Ankara'dan bizim hükümete zırnık para yok. Yani anlayacağınız, bu hükümetin parası falan yok. Bu erken seçime gitmek için önemli etkenlerden biri ancak gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ötürü henüz bu mümkün değil.

**Cumhurbaşkanlığı seçimlerini olur da Derviş Eroğlu kazanırsa, kesinlikle nisan sonrasında hükümet bozulur ve UBP-DP hükümeti kurulur. Eğer Serdar Denktaş ben başbakan olacağım diye tutturursa da, işte o zaman UG'li vekiller kenar kenar UBP'ye geçer ve UBP-TDP hükümeti kurulur. Ama her halükarda Eroğlu seçilirse, CTP-DP hükümeti illaki bozulur.

*** Mustafa Akıncı ya da Kudret Özersay seçimi kazanırsa işte o zaman hiçbirşey olmaz. CTP-DP hükümeti sıkı oturabildiği kadar hükümet koltuğuna oturur ve erken seçime gitmeden gidebildiği kadar gider. Çünkü öyle bir durumda her iki partinin birbirlerine kilitlenme zamanı gelmiştir.

Aslında pek fazla hayal kurmaya gerek yok, öyle uzun uzun uydurma senaryolar da yazmaya gerek yok. CTP-DP hükümeti kolay kolay bozulmaz. Neden kaleme aldım bunu, çünkü son günlerde CTP-DP hükümetinin bozulma ihtimalinin üzerindeki tartışmalar hayli alevlendi. Birçok kesim CTP-DP hükümetinin yeni yılın başlarında bozulacağını düşünüyor ve bunu konuşuyor.

Olaylara gerçekçi bakmak lazım; her şeyden önce CTP-DP hükümetinin şu an ki fotoğrafını bir çekelim ve yorumlayalım.

BU HÜKÜMETİN PARASI YOK

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu geçtiğimiz haftalarda heyetini de yanına alarak Başbakan Davutoğlu'ndan mali destek istemeye gitti. Alabildi mi peki? Bunu Özkan beye sormak lazım. Ben hiç alabildiklerini sanmıyorum; çünkü hükümet mali protokolü şu an başarıyla uygulamıyor, bunun da ötesinde hiçbir reform yapılabilmiş değil. işte bu nedenle Ankara'dan bizim hükümete zırnık para yok.

Yani anlayacağınız, bu hükümetin parası falan yok. Bu erken seçime gitmek için önemli etkenlerden biri ancak gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ötürü henüz bu mümkün değil.

CTP İLE DP ARASINDAKİ KAVGA

Bu iki ortağın çok ilginç bir özelliği var. Birbirleriyle iyi geçinememelerine rağmen menfaatleri icabı geçinmek zorunda kalıyorlar. Bir bakıyorsunuz Serdar Denktaş bıçak kemiğe dayandığı anda başlıyor UBP ile hükümet kurarım diye tehdit sallamaya; CTP hemen su koy veriyor hal böyle olunca. Ama öte yandan da Serdar Denktaş'ın tuttuğu bakanlıkların bütçelerini alabildiğine kısıyor; ve kendi sektöründe DP'yi başarısız kılma hesapları yapıyor inceden inceye. Bu hükümet kurulduğundan bugüne, aynı tempoda giden tuhaf bir ilişkisi var bu hükümetin.

CTP, DP YÜZÜNDEN MAHKUM

Yeri gelmişken değinmeden edemeyeceğim. Vakti zamanında Ankara, Serdar Denktaş konusunda CTP'ye karşı net bir tavır koymuş ve böyle bir hükümet kurulması halinde gerekli desteğin verilmeyeceği CTP'ye söylenmişti. En azından benim hala duyduğum iddialar bu yönde. Halbuki CTP-UBP hükümeti kurulumuş olsaydı her şeyin hesabı da, kitabı da işleyişi de farklı olacaktı. CTP bunu reddetti, şimdi de hem Başarsızlığının hem de gereksiz dik kafalılığının cezasını çekiyor diye yorumlanıyor kamuoyunda.

CT-DP HÜKÜMETİ BOZULUR MU?

Evet bu sorunun yanıtına gelelim. CTP-DP hükümeti öyle kolay kolay bozulmaz. Ama bu konuyla ilgili yakın gelecekteki muhtemel senaryolara bir bakalım.

SENARYO 1

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini olur da Derviş Eroğlu kazanırsa, kesinlikle nisan sonrasında hükümet bozulur ve UBP-DP hükümeti kurulur. Eğer Serdar Denktaş ben başbakan olacağım diye tutturursa da, işte o zaman UG'li vekiller kenar kenar UBP'ye geçer ve UBP-TDP hükümeti kurulur. Ama her halükarda Eroğlu seçilirse, CTP-DP hükümeti illaki bozulur.

SENARYO 2

CTP'nin adayı Sibel Siber hanımefendi kazanırsa bu yarışı işte o zaman CTP-DP hükümeti yine bozulur. Çünkü Denktaş aynı tehdit ve şantajlara devam edeceği için, CTP bundan sıkılıp bu rüzgarla bir erken seçim ilan edebilir. Zaten Eroğlu'nun seçim kaybetmesi, Siber'in seçim kazanması ve Siber'den boşalacak Lefkoşa koltuğuna Talat'ın aday olup seçilmesinin ardından, talat'ın genel başkanlığındaki bir CTP, artık Eroğlusuz bir UBP ile hükümet kurar ve Ankara ile uyum içerisinde rahat bir hükümet dönemi sürer.

SENARYO 3

Mustafa Akıncı ya da Kudret Özersay seçimi kazanırsa işte o zaman hiçbirşey olmaz. CTP-DP hükümeti sıkı oturabildiği kadar hükümet koltuğuna oturur ve erken seçime gitmeden gidebildiği kadar gider. Çünkü öyle bir durumda her iki partinin birbirlerine kilitlenme zamanı gelmiştir.

Özersay seçilirse parti kurar ve ilk seçimde o parti meclise girer, Akıncı seçilirse şüphesiz ki TDP daha iyi bir performansla meclise ikinci parti olarak girer ve DP'nin daha da iyi noktasında bir alternatif olur.

Yani anlayacağınız CTP-DP hükümeti Kudret Özersay ile Mustafa Akıncı'nın seçilmemesi halinde illaki bozulmaya mahkumdur. Artık kim iktidarda olur bilemeyiz ama illaki bozulur.

Nisan 2015 sonrası hükümette her halükarda değişiklikler olacaktır.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

İnsanların yaptıklarıyla değil, giydikleriyle marka oldukları bir çağda; Aşkların sahteliğinden yakınmak yanlış olur

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.