Başbakandan christmas hediyesi var mı?

Yayın Tarihi: 18/12/14 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Son derece tatsız ve durağan bir gündü diyebilirim şu Çarşamba günü. Sanayi bölgesini, kara yolları dairesinin hatası yüzünden su basmış, cenazeler peşi sıra, erken veda eden dostlar vardı dün mezarlıkta, tanıdığımız başka dostların cezaevinin yolunu tuttuğu, tuhaf tatsız bir gündü. Hür-İş federasyonu başkanı Yakup Latifoğlu'nu aradım; ne var ne yok diye; "inan ki hiçbirşey yok, bomboş gündem, hükümetten de tık" yok dedi ve ekledi "hakikaten gündem boş".

Evet gündem boştu. Neyse dün boştu ama önceki gün hayli yoğun geçti mecliste. Sabah meclisin koridoruna girdim, bir de baktım Özkan bey elinde bir pide alel acele sabah kahvaltısı yapmaya çalışıyor, haliyle diğer vekillerde. Özkan bey benim eski tost arkadaşlarımdandır desem yeridir. Genel başkan olduktan sonra bir daha tost yiyemedik.

Özkan beyin kıymalı pide yediğini görünce laf attım hemen "hep yalnız yiyip efendim" dedim, "gel gel getireyim sana da" dedi ve benimle birlikte birkaç meslektaşıma daha uzattı. Teşekkür ettim, var mı bir şeye ihtiyacınız görüşemiyoruz diye sitemimi ettim "daha çok aleyhime yaz " deyip güldü ve bütçeden sonra haberleşelim dedi.

Belki Özkan bey kurması gereken ekibi iyi bir şekilde kuramadığı için belki de yeteri kadar sert olamadığı ya da olmak istemediği için elde etmesi gereken başarıları elde edemedi. Eminim bunun kendisi de farkındadır ama gelin görün ki CTP gibi başkan tarafından değil kurumsal bir yapı tarafından yönetilen bir partinin başkanı olmasından da ötürü bazı zorluklar yaşıyor.

Neyse netice olarak uzun uzun şeyler yazacak değilim ta ki Özkan beyle oturup bir söyleşi ve bir sohbet yapana kadar.

BAŞBAKANDAN CHRİSTMAS HEDİYESİ

Sanmayın ki bana verdiği kıymalı pideyi noel hediyesi olarak adlandırdım. Yazımı kaleme alırken hayli köklü bir narenciye üreticiyle konuştum telefonda ve sordum noldu sizin alacaklar diye. "Başbakan 25 aralıkta ödeyeceğini açıkladı ya tam da christmas hediyesi, bir bakarsın 25 aralıkta geyikli arabasıyla noel baba paralarımızı getirir verirde artık borçlarımızı öderiz" dedi ve gülüştük:

İşin biraz şakası belki ama Hükümetin argo anlamda piyasaya çok borcu var ve bu borçları ödeyebilmek için hayli zorluk çekiyor.

Duyduğuma göre yeni kaynak yaratılması ve de 2015 yılından avans çekilmesi zorunluluğuyla bu borçlar ödenmeye çalışılacak.

Oturdum ve hükümetin halkına ne kadar vereceği olduğunu kaba taslak bir gözden geçirdim.

NARENCİYE HALA BEKLEMEDE "46.5 MİLYON"

Tarım Bakanlığının Maliye Bakanlığından çıkarmayı başaramadığı ciddi rakamlar var. "Bakanlığın, Naranciye üreticilerinden alıp da ödenmeyen tutar 11 milyon lira. 12 bin ton dalında kalan narenciyenin tazminat bedeliyle birlikte naranciyeye doğrudan gelir desteği kapsamında 3.5 milyon liralık bir başka borç.

Yine hayvancılardan süt üreticilerinin toplam alacağı 16 milyon lira ve süt üreticileri beşinci liste olarak değerlendirilen bir katagoriye itilmişler. Yani bu paranın acilen ödenmesi gerekiyor zira bu insanların hemen hemen hepsi çek yasağına girmiş durumda.

Küçük baş hayvancıya ödenecek doğrudan gelir desteği 8 milyon lira.

Kuru tarımcıya ödenecek mazot parası 8 milyon lira .

Naranciyeci'nin Mazot desteği ve doğrudan gelir desteğinin ikinci bölümü hala ödenmemiş durumda.

SOSYAL SİGORTALARDA TABLO KARARIYOR

Hür-İş Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu'na sigortaların bu ayki borçlanmasını sordum. Aralık ayı maaşları ve 13. Maaşlarının ödenebilmesi için 50 milyon daha ihtiyacı olacağı ancak SSK'nın devletten 2014 bütçesinden 25 milyon olduğu ve bu paranın SSK'ya aktarılması halinde 25 milyon borçlanılacak. Eğer ki maliye bunu aktarmazsa, 50 milyon borçlanılması için SSK yönetim kurulu borçlanma komitesinden bu paranın borçlanılması için karar aldı. Neticede bu paralar kullanılacak ve bu borcunda faizleri çalışanın primlerinden ödenecek. Sizin anlayacağınız yine el elde baş başta'dan daha kara bir tablo.

MALİYENİN AÇIĞI

Maliye eski bakanı Tatar ile de yaptığım kısa telefon konuşmasında şu bilgileri aldım "Sosyal sigortalar da dahil 12 ve 13. Maaşlar için maliyenin 400 milyon liraya ihtiyacı var. Hade diyelim aftan toplanan paralarla bu saydığım maaşlar ödenecek, peki maliyenin piyasaya olan borçları ne olacak. üreticiler başta olmak üzere birçok kimse maliyeden alacaklı ve parasını almayı bekliyor".

Ankara ile yapılan protokolde reform başarısına göre reform destekleme kaleminden veya 2015 yılı kamu maliyesi katkısından avans alınma yoluna gidilecek muhtemelen. Reform destekleme kalemi 100 milyon tl. peki bu hükümet bırakın reform yapmayı mali protokolü bile uygulamıyor, hal böyle olunca söz konusu bu 100 milyon liradan yararlanabilecek mi? orası bir muamma. Yararlanamazsa Türkiye'nin 2015 kamu maliyesi katkısından avans almak zorunda kalacak. Yani hep borç hep borç".

Sonuç olarak sevgili dostlar noel babanın, bizim hükümete bu yıl bitmeden hayli kabarık bir çantada bol bol para getirmesi lazım ki Başbakan Yorgancıoğlu'da vatandaşa christmas hediyesi verebilsin.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

ALLAH'TAN BULSUN FAKİRLİK

Anonim

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.