Bazı şeyler eksildi ve artık düzelmez

Yayın Tarihi: 22/12/14 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

*Türk askerinin bu ada üzerindeki varlığı önemli ve elbette ki devam etmeli. Türkiye'nin ada üzerindeki garantörlüğü hem Kıbrıslı Türkler hem de Türkiye için önemli, bu da devam etmeli; ama kimse de ben olmasam sen napardın lafazanlığı yapmasın. İki ülkenin ilişkilerini zedelemesin, bunlara gerek yok. İki ülkenin birbirine her zaman ihtiyacı vardır ve olacaktır da.

**Bazen yanlışlar ard arda yapılınca manevi tesiri zor düzeliyor. Hiç unutmam bir üniversite hocası bana " ne şansız bir milletsiniz, sizi kimse istemiyor" demişti. İnsanın gücüne gidiyor tabii.

Benim çocukluğum Rumların, biz Kıbrıslı Türklere yaptığı zulümü dinlemekle geçti. Eski insanların birebir hayat hikayelerini dinledim hep. Sonrasında, Türkiye'nin adaya yaptığı barış harekatının hikayelerini dinledim. Kimse Rumları ya da İngilizleri Kıbrıslı Türklere yaptığı eziyetler nedeniyle haklı çıkaramaz. Ama bir gerçek daha var ki bir savaş yaşandımı tüm çirkinliğiyle yaşanır ve herkes kaybeder. Tüm dünyada ki savaşlarda olduğu gibi Kıbrıs'ta da buna benzer bir durum yaşandı.

Herkes kaybettiği yakının acısıyla yaşar bir ömür bir ömür boyu ve bir daha geçmişe dömek istemez. Sonrasında yeni nesiller yetişir ve karşısındaki Rumun ya da Türkün düşmanı olduğunu bilir sadece, bu o çocuğa illaki öğretilir. Bir süre sonra savaş yaşamadığı için nesiller, artık bunu idrak edemez ve geçmişini haliyle önemsemez. Önemsemesi de mümkün değildir. Siz bunu hamasi koşullarda değerlendirirseniz değerlendirin yeni nesil gençlere anlatamazsınız. Bu yalnızca Kıbrısta değil Türkiye de de böyledir. Önceki gece İstanbul'dan dönerken uçağın pilotu kadın yardımcı pilotu ise yunan bir erkekti. Hade bakalım. Atın şu yunan pilotu işten, Türkiye'nin en baş düşmanı değil mi yunanlılar? Peki o yunan pilotu çalıştıran havayolu şirketi vatan haini mi? Yoksa diğer Türklerden daha az Türk mü?

Ne kadar saçma değil mi? Hem de çok saçma.

ÇÖZÜM ARAYIŞLARI ZOR SONUÇ VERECEK

Bir de bu gerçek var. Kıbrıs meselesinin çözülmesi için verilen uğraşlar kolay sonuç vermeyeceğe benziyor, elbet bir gün çözülecek, insan umudunu yitiriyor tabii ama bir adanın da böyle bölünmüş kalması kabul edilebilir değil. Bu nedenle geç de olsa çözümü zorlamak gerekiyor, bu ne kadar zor olursa olsun.

Bu ülke de herşeyimizin Türkiyeye endeksli olması ve Türkiye'ye bağımlı hale gelmemiz inanın her Kıbrıslı Türkü çok rahatsız ediyor. Bana göre Türkiyeyi de rahatsız ediyor. Yani ben İstanbulda taksiye bindiğimde kullandığımız para biriminin Türk lirası olduğunu dahi bilmeyen taksicinin bana "siz bizi niye sevmiyorsunuz" sorusunu "yok böyle bir şey be abi" diye yanıtlamaktan usandım.

Zamanında Osmanlı zayıf düştü ve bu adayı İngilizlere kiraladı sonra da sahip çıkamadı. Yıllarca İngilizler hep Türkleri kullandı durdu, savaşta dahi parayla savaştırdı, sonra noldu Rumu Türke Türkü de Rumla savaşa soktu, en nihayet aldı iki tane üssü çekildi kenara.

Yıllarca iç savaş devam etti ta ki Türkiye gelsin. Türkiye geldi ve Türkleri kurtardı hem de Kıbrıs'ın Kuzeyine sahip çıktı. Her iki ülke arasında evlilikler oldu, iki toplum birbirine kaynaştı, sonra bir gün geldi Türkiye verdiği paraları yaptığı yardımları bu halkın yüzüne vurdu.

Bazen yanlışlar ard arda yapılınca manevi tesiri zor düzeliyor. Hiç unutmam bir üniversite hocası bana " ne şansız bir milletsiniz, sizi kimse istemiyor" demişti.

İnsanın gücüne gidiyor tabii.

Evet ben de artık böyle düşünüyorum, bizi kimse istemiyor. Bu ada da Kıbrıslı Türkler herkes tarafından yabancı görülüyor. Bunu söyleyince de "aaaa olur mu öyle şey" diye cevap veriyorlar.

Demem o ki zaten yıllarca sarsılmış ve savaştan zarar görmüş bir halk var. Gereksiz tartışmalarla bu toplumun yayını kimse daha fazla germesin, gerek yok.

Herkes yerini ve haddini bilirse sorun çıkmaz.

Bu ülkenin var olabilmesi için hem Kıbrıslı Türkler hem de Türkiye yüzlerce binlerce şehit vermiştir. Zaten kimsenin bu şehitlere saygısızlık yaptığı yok, yapmaya da kimse kalkışmaz.

Bir anneye Tanrının tattıracağı en kötü acı evlat acısıdır ve hem Türkiye'deki analar hem de burdaki analar bu acıyı bol bol tattılar, Allah bir daha yaşatmasın.

Türk askerinin bu ada üzerindeki varlığı önemli ve elbette ki devam etmeli. Türkiye'nin ada üzerindeki garantörlüğü hem Kıbrıslı Türkler hem de Türkiye için önemli, bu da devam etmeli; ama kimse de ben olmasam sen napardın lafazanlığı yapmasın. İki ülkenin ilişkilerini zedelemesin, bunlara gerek yok.

İki ülkenin birbirine her zaman ihtiyacı vardır ve olacaktır da.

Şehitler haftası vesilesiyle gerek mücadele yıllarında gerekse mutlu barış harekatında sevdiklerini kaybeden tüm ailelerin bir kez daha başı sağolsun, O genç insanlar öldüğü için bugün yaşıyoruz.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

İnsan seviyorsa kaybetmekten korkar. Kıskançlık da bir kaybetme korkusudur; Kıskanmıyorsa eğer, yeterince sevmiyordur.

Oğuz Atay

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları