Başbakanı takdir ettim

Yayın Tarihi: 25/12/14 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

*Tarım Bakanı Sennaroğlu uzun uğraşlar sonrasında bu parayı çıkarabilmiştir. Üreticiye bugün 5 milyon 750 bin türk lirası bir ödeme yapılacak, geriye kalan diğer dilim ise 10 ocakta ödenecek. Bu konuda gerek Başbakan Yorgancıoğlu'nun gerekse Tarım Bakanı Sennaroğlu'nun sözüne sadık kalacağına inanıyorum. En azından Başbakan Yorgancıoğlu'nun Bakan Sennaroğlu'ndan hala vazgeçmediğini anlamış olduk.

**Yani demem o ki Zeren beyin ülke refahı için projelendirmeye çalıştığı mali politikalarını gerektiği gibi anlatamadığıdır. Hal böyle de olunca herkes Maliye Bakanını ülkenin kötü aktörü olarak görüyor. Bence Bakan Mungan daha fazla canlı yayınlara çıkıp hükümetin ve kendisinin mali politikasını anlatmalı

Yazımın başına oturana kadar bugün yani 25 aralık günü Başbakan Yorgancıoğlu'nun narenciye üreticilerine ödemeyi vadettiği paraları ödeyemeyeceğini duymuştum. Hatta bunu dünkü köşe yazımda da ifade ettim. Akşam saatlerinde, Hükümetin bugün narenciye üreticilerine yarı alacaklı parayı ödeyeceğini duydum, sonra Tarım bakanı Önder Sennaroğlu'nu arayarak teyit ettim.

Şimsi diyeceksiniz ki Hükümet 25 aralıkta narenciye üreticisine vadettiği 11,5 milyonu ödemesi lazım, doğru hükümet bunu vadetti ve ödemesi gerekiyor ama bunu da iyi bilen biri olarak ifade etmek isterim ki Tarım Bakanı Sennaroğlu uzun uğraşlar sonrasında bu parayı çıkarabilmiştir. Üreticiye bugün 5 milyon 750 bin türk lirası bir ödeme yapılacak, geriye kalan diğer dilim ise 10 ocakta ödenecek.

Bu konuda gerek Başbakan Yorgancıoğlu'nun gerekse Tarım Bakanı Sennaroğlu'nun sözüne sadık kalacağına inanıyorum. En azından Başbakan Yorgancıoğlu'nun Bakan Sennaroğlu'ndan hala vazgeçmediğini anlamış olduk.

Ne yazık ki Maliye Bakanı Mungan gelir giderleri dengede tutabilmek adına ciddi kısıtlamalara gidiyor, bu kısıtlamalar neticesinde en çok zora giren bakanlıkta şu sıralar Tarım bakanlığı.,

Tabii bir süre önce yineBakan Sennaroğlu'nun yoğun uğraşları ve baskıları sonucunda hayvan üreticilerine 25 milyonluk bir ödeme çıkartılmıştı.

Güzelyurt-Lefke Narenciye Üreticileri birliği başkanı ve Tarım eski bakanı Sami Dayıoğlu'nu arayarak hükümetin bu tavrını sordum. Dayıoğlu "Başbakan Yorgancıoğlu ile Tarım bakanı Sennaroğlu 13 aralıkta Güzelyurt'u ziyaret ederek, 15 aralıkta yapmayı planladıkları ödemeyi 10 gün geciktirerek, 25 aralıkta ödeyeceklerini taahhüt ettiler. Verdikleri taahhüt üzerine, bugün üreticiden aldıkları ürün bedelinin yarısını " " diğer yarısını 10 ocakta ödeyip, üreticinin geç kalan ödemesini tamamlayacaklarını açıkladılar. Ümit ederim ki doğrudan gelir desteğinin de en kısa süre içerinde ödenmesi gerçekleşir. Hükümetin vermiş olduğu taahhütleri, gününde yerine getirmese de ödemeleri gerçekleştirmesi, üretici açısından bir umuttur ve üreticinin de geriye dönük olan borçlarını veya ödemelerini, gerçekleştirmek için elzem bir araçtır. Başbakan Yorgancıoığlu ve Bakan Sennaroğlu'ndan talebimiz üretici birlikleriyle diyalog içerisinde oldukları takdirde üretici birlikleri de gereken anlayışı ve esnekliği hükümete gösterebilirler" dedi.

Yani Dayıoğlu Hükümetin bu açılımına yapıcı bir şekilde yaklaşıyor.

Elbette ki hükümetin yalnızca narenciye üreticilerine değil tüm üretici, kesime hakkı olan alacakları ödemesi gerekiyor ancak gelin görün ki Bakan Mungan'ın anlattığı gibi ülkenin ekonomik tablosu öyle pek de ferah değil, pek de rahat değil.

SEKTÖRÜN HALA ALACAĞI ÇOK

Bu tabloyu konu Tarım bakanlığı olduğu sürece sürekli yayınlamaya devam edeceğim. Bakalım bu paranın ne kadarı hala ödenmedi.

Narenciye üreticilerinden alıp da ödenmeyen tutar 11.5 milyon lira.

İşte bunun yarısı bugün ödenecek.

12 bin ton dalında kalan narenciyenin tazminat bedeliyle birlikte naranciyeye doğrudan gelir desteği kapsamında 3.5 milyon liralık bir başka borç.

*Yine hayvancılardan süt üreticilerinin toplam alacağı 16 milyon lira ve süt üreticileri beşinci liste olarak değerlendirilen bir katagoride. Yani bu paranın acilen ödenmesi gerekiyor zira bu insanların hemen hemen hepsi çek yasağına girmiş durumda.

*Küçük baş hayvancıya ödenecek doğrudan gelir desteği 8 milyon lira.

*Kuru tarımcıya ödenecek mazot parası 8 milyon lira .

Yani anlayacağınız Tarım bakanlığının üreticiye 41.5 milyon lira hala ödemesi duruyor ve beklemede. Duyduğuma göre bakanlık hayvan üreticilerine de bir miktar ödeme ilerleyen günlerde yapacak.

Öte yandan sürekli eleştirdiğim Maliye Bakanı Zeren Mungan lütfen bana gücenmesin, maliye bakanı olarak battık bittik feryadı yapmasını tabii ki beklemiyorum, zaten maliye bakanının kendisi oturup ağlamaya başlarsa memleket alt üst olur o ayrı mesele ama bir bakan olarak daha gerçekçi anlatımlarla toplumun samimiyetini kazanması gerekiyor.

Örneğin şu hayat pahalılığının 2015'te dondurulması meselesi, bunu doğru şekilde anlatamadığı için tüm sendikalar ayağa kalktı, muhalefet partileri de bakan Mungan'ın ne yapmaya çalıştığını anlamadıkları halde veryansın ettiler.

Yani demem o ki Zeren beyin ülke refahı için projelendirmeye çalıştığı mali politikalarını gerektiği gibi anlatamadığıdır. Hal böyle de olunca herkes Maliye Bakanını ülkenin kötü aktörü olarak görüyor. Bence Bakan Mungan daha fazla canlı yayınlara çıkıp hükümetin ve kendisinin mali politikasını anlatmalı; bir de Meclise yaya giderken sağındaki solundaki tanıdıklara selam vermeli.

Yoksa kırgın mısınız Sn Bakan?

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Dar yerden çıkanlar geniş yerlere sığmazlar.

AZİZ NESİN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.